Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak starci jedí jablko

Když jsem byl mlád, jedl jsem jablko způsobem lehce huronským, jako poslední jídlo odsouzencovo, jako první jídlo po velkém půstu.

Vincent van Gogh: Jedlíci brambor (1885)

Pranic jsem netušil, že u jídla je důležitější atmosféra, pocit, vůně a tisíc dalších drobnůstek, které udělají z jídla obřad. V mládí jsem se smál mému otci, co otci, mému dědovi jsem se hloupě smál, když se k pozření jablka posadil ke stolu. Oba ti chlapi jablko pojídali obřadně, sedli si k tomu, rozkrájeli je nejméně na čtvrtiny, u větších odrůd ještě víc, otec ještě si jablko oloupal, a pomalu postupně ty měsíčky vychutnávali. Já jablko žral třetihorní metodou, ohryzek sem, ohryzek tam, slupka neslupka, často mně v prstech zbyla jen stopka, ale že bych si nějak výrazně vybavil chuť, nemůžu ani říct, prostě jsem spráskal jablko, stejně jako hrušku nebo švestku, jakékoli ovoce jsem vnímal jen jako určitou nutriční hodnotu, jako benzín do auta.

Nikoli tak mí předkové. Otec používal zpravidla kuchyňský nůž ale děda i v kuchyni vytáhl z kapsy umolousaných manšestráků do tenka obroušený prastarý zavírák, předměty desetiletí používané mu dávaly pocit klidu a jistoty v divokém světě. Jestli má být poklid u jídla příznakem stárnutí, budu stárnout rád, stařec u jídla, to jsou přece krásné obrazy. Třeba ti van Goghovi Jedlíci brambor z titulku.

Já se v pracovní den vysokým kvaltem odbudu stejkem do pity, nějaká ta zelenina a dressing, navrch dva karlovarské oplatky ale po jídle později už pomaličku žmoulám na měsíčky nakrájené jablíčko, až dnes postupem času a věku si člověk začíná vážit slasti chvíle klidu, kterou mu život daroval a vychutná si prosté jablíčko. Zeleňoučké jablíčko. Cítíte tu radost? Jablíčko, ne jablko, a zeleňoučké, ne zelené nebo žluté, zeleňoučké jako jarní tráva, co se dá kousat a vysávat, jak je sladká.

Víte jak poznáte, že opravdu už stárnete? Nebude to ani tak v tom, že přestanete nadbíhat mladým děvčatům a začnete je v práci oslovovat příjmením a vykat jim, že zpozorujete, že už vás mladí kolegové nezvou odpoledne na pivo, stejně jste jim už tolikrát odmítli, že je to přestalo bavit. V krájení jablek je to přátelé, až si začnete krájet jablíčko na měsíčky, jste neoddiskutovatelně staří a můžete udělat dvacet shybů na hrazdě a bránit se stárnutí chatováním na moderní témata nebo si nechat propíchnout i druhé ucho, jak to někteří pošetilí dědkové dělávají. Jakmile si poprvé nakrájíte jablko, je mládí definitivně v … no řekněme pryč.

Zbytek života už bude jen krutá realita, ale zase není se čeho bát, smrt jako taková, té se nebojím, bojím se umírání, to dokáže být bestie, ale jablíčko, těch já ještě nakrájím beden, ó jé !!! A víte co? Když člověk je starý, tak zná více receptů a já vám nějaké své předám. Například víte jak já vařím grog? Dám tak deci rumu a dvě deci vařící vody, dvě kávové lžičky cukru a pět šest ale i deset zrnek nemleté pražené kávy, žádný citron nebo med, ten nápoj tak trošinku voní po kávě ale je to grog, ten se mně líbí. A jakou má akceleraci, to byste nevěřili. A ještě recept na Tygří mléko, nevím kdo to znáte ale vřele vám doporučuji tento nápoj esenciální kvality: Do decové skleničky třetinu rumu a dvě třetiny studeného mléka, kostku cukru nebo podle libosti a chuti, rozmíchat, aromatické, sladké, chutné, božské (skoro jako ajrkoňak).

Že vám nakonec schází nějaká pointa? Nějaká malá sprosťárnička, jak už se na téhle stránce stalo nechvalně známým zvykem? Vzpomínám si na ošklivou a nechutnou veselou historku a tak honem s ní kvačím a nedočkavostí se zrovinka klepu, už abych vám ji vyslepičil. Vzpomínám si, jak jsme kdysi v pravěku v práci něco oslavovali, příležitostí tehdy bývalo o to více, o co méně bylo úkolů. A tak se později večer stalo, že kolega nejdříve odvedl do vedlejší místnosti mladistvou kolegyňku za účelem otestování její obranyschopnosti a když mu utekla, více z časové tísně než z rozmařilosti si odložil veškerý obsah žaludku do kapuce vaťáku (pamětníci vědí, že se jednalo o vyteplený pracovní kabát jednotné podivně zelené barvy), který visel mezi jinými zimními doplňky v rohu místnosti na věšáku. Toto se odehrálo začátkem léta, když však z podzimka jiný kolega navlékl svůj kabátec a v podzimním fukéři přehodil kapucu přes svou moudrou hlavu, začaly mu padat kolem uší za krk kousky uschlé mrkve, zvrasklé hrášky a mumifikovaná sousta řízku. Oč měl on vzteky sevřenější rty, o to více jsme měli huby dokořán my okolo něho, naplňujíce pilně pravdivé pořekadlo „Máš-li smůlu, člověče, o posměch se nestarej!“

Tak tedy jedí svá těšínská jablíčka starci, žijící ze vzpomínek.

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 28.7.2008 9:30 | karma článku: 18,93 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2569x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy