Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak spíte?

Já chválabohu spím jako dudek, bez chemie, bez piva, beze slova, bez rozmyslu, mně stačí dvě zprávy v televizi a je to, hlavu bych si mohl ulomit, jak mě to naráz vezme.

podplukovník inženýr Josef Budík

Ale z toho se mně stane, že nemohu zabrat, že nějak ne a ne usnout. Čtu dobu, svítím jako debil, pak zhasnu (lampu, vy jste jak malé děti!) a uložím se předpisově na pravý bok, jak to má podle odborníků na mrtvolné stavy správně být, dvakrát se přetočím, jsem celý přeležený a … nic.

Tak se seberu, jdu si vyčistit zuby a lehnu a znovu: Noviny, časopis, knížku, znovu na záchod, vyčurat se do foroty ať mě to neprobudí v noci (blbost, noc jsem pročetl, už je nad ránem, to se o půl čtvrté ráno jen tak pitomě říká „v noci,“ pak zhasnout a dívat se jak na budíku naskakují číslice ve strašlivě pomalém tempu, nadávat si: „Spi, debile, ráno budeš mít oči jako angorák!“ a vyhrožovat budíku: „Ty hajzle, tebe si vezmu na dovolenou, a jestli tam zrychlíš, tak tě utopím jako kotě, ale ne normálně, budu tě potápět a vytahovat až do odjezdu a pak tě přivážu za auto!“ Nakonec se stejně zvednete a jdete zapnout počítač, abyste napsali pár slov o nespavosti nebo se aspoň podívali na nějaké neřestnosti.

Včera nám předváděla známá budík se senzorem, to si takhle ležíš a on začne zvonit, tak jen mávneš rukou směrem k němu, takové to gesto, vyjadřující asi tohle: „Ále jdi do prdele, vždyť je ještě boží noc!“ a on ztichne, čtyři nebo osm (podle volby) minut drží klapačku a pak začne zas, opakuje to asi pětkrát a pak to vzdá a ty na oslavu ducha nad hmotou slavnostně a bez fanfár zaspíš.

Dokonalý strojek, má ale jednu vadu, neumí mazat chleba máslem, jo, v poslední době jsem přišel na chuť dánskému, solenému, na čerstvou makovou houstičku, zapít bílou kávičkou, to je docela dobrý zákusek po tlačence s octem a cibulí.

V sobotu u známých jsem slyšel hezkou historku o tom, jak dvojí sousedé měli psy, jedni velkého a druzí malého bílého mazlíčka, no a ti druzí jednou odjeli a hafan těch prvních přinesl v tlamě toho mazlíčka mrtvého, potrhaného a špinavého, majitelé hafana se zhrozili, ze všeho nejdřív ho zmlátili potěhem, vynadali mu do vrahů baskervilských a potvor kanibalských, potom toho malého osprchovali, našamponovali a položili tajně k zadním dveřím sousedního domku. Když se sousedé vrátili, vypadali samozřejmě přepadle a tak na otázku co se stalo, řekli, že než odjeli, jejich mazlíček jim pošel, tak jej zakopali na zahradě a zřejmě ho zakopali živého, protože on se pak probral a šel si lehnout na zápraží, kde pošel steskem a hladem, buááá buááá, srdceryvně plakali sousedé.

Ti první se tomu svému halamovi dlouho omlouvali a odprošovali ho šunkou a jinými psími psychofarmaky. Hezká historka a tak jsem ji šířil dál. A co myslíte? Že se našel někdo, kdo by ji neslyšel? Kdeže, všichni ji znali. Někdy mám chuť ten pitomý internet zakousnout i s Billem Gatesem. Já vím, že vymyslel nějaká okna nebo světlíky a ne internet, že internet je vedlejší produkt válečného úsilí jedné nejmenované zámořské zemičky, ale pro mě je jeho jméno symbolem světa počítačů jako pro mou babičku jméno Ladislava Chudíka pro dobrého a moudrého lékaře nebo Josefa Vinkláře pro doktora, co léčil Mrtvé moře. Já jsem tak silně nepolíben stran svět obíhajících internetových historek, že každý, komu ji vyprávím, ji zná, syn mně dokonce řekl, že ji zná s jiným koncem: Sousedé měli říct: „Že ho někdo vyhrabal, to nás tolik nesere, ale že ho přivázal k boudě, to je zvrhlost!“

Hele, udělal jsem si radůstku a když jsme se šli kouknout mně na novou bundu (ne že bych potřeboval, nepotřebuju naprosto nic, ale někdy se mně vám udělá strašná chuť a to je lepší si ustoupit, kdoví, co já v takových chvílích bych dokázal, prostě si v těch chvílích jdu z cesty a raději si vyhovím), koupil jsem si nového mobila, toho starého jsem zanesl do bazaru, protože tam si pro začátek můžete nasadit vyšší cenu, než mně chtěli odečíst v obchodě, kdybych jim ho tam nechal na protiúčet, měl jsem takovou šedě metalizovanou potvůrku s rádiem a primitivním foťáčkem, internetem a modrým zubem (celou dobu, co jsem ho měl, jsem ho na noc nejen vypínal, ale pro jistotu zavíral do nočního stolku, stačí, že mě žerou komáři) a teďka mám nádherné elegantní černé véčko, výbavička jak se říká „jenom promluvit“, poslední model black hawk s dvěma leteckými přeplňovanými motory Rolls Royce s tahem 23 489 koní každý. Véčko jsem si koupil proto, aby nebyl ten modrý zub vidět. Prostě ho zavřu a modrý zubatec (už jste si v Chorvatsku dali zubatce? Je to nějaká směšná ryba a já ryby nejím, jak jsem už několikrát zdůraznil, já, když už, ryby a jiné nakouskované mořské hadice jenom dojídám po jiných experimentátorech, řídím se zlatým pravidlem mého dvojctihodného šetrného dědy: „Jsi zaplacená, půjdeš do břucha!“) má po ptákách.

Ale jinak spím opravdu dobře, spánkem spravedlivých, jak se říká, a takové to převalování jsem naposled měl někdy v pubertě a přechodu, kdy se ty hormony ještě nemohou dohodnout, jak to vlastně do budoucna bude. Ale víte co je na tom světě fajn? Technologický pokrok. Když jsem se na posteli převaloval v pubertě, nezbylo než číst, proto se stal nespavý člověk nádobou na informace. A v době mého stárnutí a s tím spojené možné nespavosti item výrazného úbytku paměťových schopností, je tady internet. Co ubylo na mentálních schopnostech mně, nahradil on.

Autor: Jiří Pospíšil | pátek 22.8.2008 9:30 | karma článku: 16,47 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy