Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se dělá babí léto

Přítel drahý byl jednou značně životem uondán a sedřen. I poprosil mě, zda bych mu alespoň na chvilku neudělal babí léto, že o tom moc slyšel a ještě to nikdy nezažil.

Co by člověk neudělal pro přítele, zavolal jsem si ho a před započetím dělání babího léta ho dílem vyzpovídal, jak by se mu babí léto nejvíce líbilo, a dílem upozornil na možné následky babího léta. Jsou lidé, kteří takové babí léto odstonají nebo to odnese jejich manželství, při dělání babího léta může nastat cokoli od vis major až po „Bože můj, já to tušila!“

Nejdříve jsem ho upozornil, že správná funkce babího léta tkví především v tom, že takový kandidát babího léta po celý rok pilně pracuje a tím sám od sebe nastane fakt, že je hezky všude, kde makat nemusí. Je zde jistá možnost udělat babí léto i v práci prostřednictvím šesti až dvanácti lahví červeného vína, ta možnost ale má kratší trvání, zpravidla tak jednu noc, jenže ani on ani já nejsme už ti bujaří junové, kteří si odskočí za roh pro cigarety a vrátí se za týden ve stavu egyptské mumie týden vláčené pouští splašeným velbloudem.

Pracovně červenovinnou možnost babího léta přítel hned rozhodně zamítl s poukazem na to, že by si přál něco trvanlivějšího. Schválil jsem jeho volbu a popsal mu moje víkendové babí léto: „Ajta a medle, to se podívejme na páníčka, jak se nám to vykutálelo, trvanlivější by si přál, tak poslouchej, jaké to měl o tomhle víkendu dědynek. Bylo to rozpustilé ale se skutečným babím létem se to nedá srovnávat, víkend začal ve čtvrtek, jen tak do půlnoci na zahrádce s pivíčky, pátek dopoledne ještě zkusmo posmrdět v práci a odpoledne hned po obědě na chatu za děckama, grilovačka a masovačka, pršička a hnusnička počasová, pak ale domů a připravit se na večer, bluegrassový Dostavník z Bánovců nad Bebravou, řev a taneček, se svou tanečnicí jsem kymácel a snažil se ji vytrhnout ze země, ukázal jsem jí, jak lidé chodili v tropické bouři Gustav.

V sobotu ráno byli u nás na náměstí veteráni, překrásná autíčka, motorky a autobusy, coural jsem do oběda a potom už jsem honem utíkal vařit rajskou, protože jsem ji měl za úkol, za odměnu jsem mohl sežrat všechno hovězí maso z polévky, a v neděli jsem se zúčastnil velké procházky, na niž jsem vyrazil sám a sám, poseděl chviličku na hřbitově a skončil na městském stadionu, kde probíhal republikový šampionát atletů do 22 let, ale to vám bylo pokoukáníčko, panečku, pravdou ale je, že bylo lepší koukat poněkud z dálky, zblízka měla ta děvčátka s nádhernými postavičkami dosti hrubou pleť plnou pupínků, asi měl pravdu trenér vzpěračů pan Emil Brzoska, když kdysi prohlásil, že chcete-li provozovat čistý sport, tak můžete maximálně jezdit na dámském kole kolem rybníka, víc nic, zobou holky od malička, no ale já už pak musel na oběd, ale nijak mě to nemrzelo, to už začaly mužské rozběhy a mě to přestalo zajímat.

V to nedělní dopoledne jsem také nakoukl do místního lesoparku, kde byl nějaký pohádkový den, to je paráda, děcka z těch hejkalů a ježibab musí mít psotník a psychické trauma na celý život, také jsme s kolegy dělávali pro naše miláčky na podnikové chatě jakési podobnosti, ale to byly spíše špekáčkovo vzduchovkovo fotbalovo volejbalovo stolnětenisovo badmintonovo a stolněhrovo tatínků opíjecí odpoledne, končící dosti pravidelně rodinnými rozkoly mezi smutnými starostlivými střízlivými maminkami a veselými bujnými ovíněnými tatínky. Jak by ti dva před bohem a úřadem svázaní lidé mohli najít společnou řeč, když ke starosti o dítě přibyly ještě starosti o uhlídání rozpustilého tatínka, který v tom lepším případu se snažil dosíci obsahu výstřihu mladičké kolegyně a v tom horším byl jat utkvělou touhou vybrat mladé z hnízda káněte lesního, hnízdícího nějakých čtyřicet metrů vysoko v koruně velmi štíhlého smrku, no nezabila bys ho?!!“

A v pondělí ráno to babí léto ještě doznívalo, v pekárně jsem poplkal s voňavou mladou paní, takto ženou mého přítele (výhoda malých měst, plno přátel a jejich mladých ženiček, které se rády smějí), koupil jsem dva rohlíčky a ona na to: „Jsou jen vaše!“ s mnohomluvným úsměvem, nevím, co jsem s nimi jako měl dělat, na to, na co jsem myslel, že může myslet, byly příliš měkké, tak jsem jí jen řekl, že mám rád, když už je takový podzimní den, že mně to připomíná podzim vlastního života, nechal si to chvilku vyvracet, a k lepšímu jsem dal ten vtípek tom, jak dva policajti čekali na tramvaj a jeden se ptá druhého, kterou pojede, on říká jedničkou, ten druhý zase dvojkou, za chvilku přijíždí dvanáctka a ten první říká: „To máme štěstí, můžeme jet spolu!“ a tak jsem ji tam nechal dosyta se vyohýbat do rohlíků a pletýnek.

V práci jsem si na ty čerstvé rohlajzy namazal šunkový sýr, pěkně navysoko, ať svět vidí, jak vysoko mám do žlabu, uvařil čajínek a šel prohlížet poštu, tak to na tom světě chodí, někdo se má jen tak a někdo musí na tom tvrdě pracovat.

„Tak to vidíš,“ řekl jsem mu, „babí léto je svého druhu řehole, v životě jsem nepoznal než babí léto a odříkání, ale jestli jsi opravdu rozhodnut k celopodzimní askezi a odříkání, tak teda pojď, naučím tě to.“ A ještě jsem mu řekl, že se bude muset rozloučit se všemi svými dosavadními přáteli, protože ti, co babí léto neumí, budou strašně závidět a pomlouvat, ať se připraví, že o něm půjde fáma, že je alkoholik, sukničkář a není mu nic svatého. Ale za dělání babího léta to určitě stojí.

Autor: Jiří Pospíšil | středa 10.9.2008 9:30 | karma článku: 14,31 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Politici z AfD si vybrali staronové vedení. Před volbou museli přelézat zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy