Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak nakupuji

Zřejmě jsem nikdy neměl, nemám a mít nebudu, dost peněz na to, abych si mohl koupit všechno, po čem jsem toužil, toužím a toužit budu.

Nedostatek zlatých a stříbrných penízků mně nejspíš nevadil nikdy a nevadí ani teď, kdy jsem ve věku, v němž měl by se chlap čas od času otočit a pohlédnout za sebe na zástupy věcí, jež si byl ve svém životě pořídil. Nereptejte, já vím, že je to germanismus, ale mně se líbí. Ale já pořád ještě pohlížím dopředu, ještě pořád se žádné ohlížení nekoná, ostatně není velice co přehlížet, protože vše, co jsem měl rád, jsem opustil ať to stálo sebevíc.

Mnoho věcí jsem rozdal a jsem dnes po způsobu žebravých mnichů bohatý myšlenkami, jen si to představte, řekněme, že si budu jednu každou cenit na korunu, na jednu jedinou malinkou korunku se lvíčkem, co má dva ocásky jako nějaká zrůdička. Každičkou vteřinku mě napadne nějaká ta myšlenčička s ocáskem, po korunce za korunku, lidi, vždyť já jsem boháč, jsem král železný a zlatý jako Přemysl Otakar toho jména druhý, mám vlastně totéž jako on, jenže on to měl v prvotních surovinách, kdežto já už tyhle kovy vlastním zpracovány v obrobcích, mám plechovou hubu a zlatou žílu.

Ale žerty stranou, zjistil jsem, že k tomu, abych si pořídil, k čemu mě srdce táhne, jsou mně penízky na draka, teda samozřejmě udělají dobře po těle, což o to, ale člověk přece není jen tělo, že jo, ba chtělo by se říci, že tělo je duši a duchu jen na obtíž, a když to tělo získá návyk na nějaké to dělání dobře, tak duši to přináší jenom trápení. Tělo diktuje duši, jak má zaonačit, aby se tělo zase dostalo ke své droze, kdyby to mělo být jenom dětinské škrabkání na zádech. Poslyšte, ale to vůbec není k zahození, takové umělecké škrabkání dlouhými nehtíky, od ramen až po kříže, to je skoro tak fajn, jako když si olizujete prsty od krasopisně opečeného špekáčku. Znám lidi, co mají absťák na škrabkání a jsou schopni ledasčeho včetně lži a falešných slibů, aby se ke své droze zase jednou dostali.

A tak je mně dnes už jasné, že nic z toho, co bych chtěl, jaksi si nemohu koupit, přijde mně, že věci, které ke koupi jsou, shledávám příliš lacinými a jaksi šmejdózními, abych to vyjádřil kulantně, chápejte, jak kvalitní je láska, úcta, obdiv nebo úslužnost, když si ji kupujete. A může se to balit do jakýchkoli slov, pořád je to kšeft, jakmile se o něco otřou peníze, už nikdy to nebude čisté a z lásky, jako je pomoc cizímu člověku, kterého už nikdy nespatřím. Ty věci, to zboží, které si koupit chci, nejsou na prodej anebo na ně pořád ještě nemám dost odvahy a peněz, a tak pořád obcházím regály a prohlížím si vystavené zboží, a spíš než bych se zeptal, jaké je to zboží, co všechno umí, tak se spíš potichu toho zboží ptám, co na mě říká a jestli by se mu u mě líbilo a tak.

To zboží už se kolikrát i vyslovilo v kladném směru, ale já neměl dost odvahy si je odnést domů a tam s tím zbožím žít po zbytek života, protože už nestojím o zboží denní spotřeby, jsem zklamán všemi těmi zadarmo drahými šmejdy, co se nám všude nabízí, a když ještě je na tom zboží vývěska „Výprodej z důvodu likvidace“ nebo „Akce!“, tak to utíkám pryč jako by mně za patami hořelo, protože tyhle nápisy obchodníci na své zboží nalepují, když hodlají upravit cenu z nekřesťansky předražené na sviňsky drahou.

A tak moje zboží stále ještě někde na mě čeká, možná má dlouhou chvíli a krátí si ji s nějakým jiným zájemcem, možná je stejně nesmělý jako já a moje zboží vzdychá a obrací své černé oči v sloup, doufajíce, že v některém kupci konečně zažehnou ty jiskérky v jeho očích nějaký plamen a ten váhavý zájemce konečně sundá své černé brýle a prohlédne si překvapeně tu nebývalou krásu na denním světle. Ale ne, nesundal si je, všimli jste si, kolik lidí nosí tmavé brýle i za tmy? Nevím, jak se ta porucha jmenuje, ale vím, jak a z čeho vzniká a jak hodně je dnes rozšířená.

No a tím pádem moje nákupy vypadají tak, že já chodím po všech krámech světa a v roli kupce se nabízím vystavenému zboží. To je můj způsob nakupování.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 4.11.2008 9:30 | karma článku: 15,62 | přečteno: 1653x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy