Co bylo dřív? Slepice nebo vejce?

Klada si tuhle otázku, zkouším se hnedle z několika schopností zároveň.

Za prvé asi ze stupně nabytého již rozumu, protože v nerozumných dobách svého mládí bych s poťouchlým úsměvem tazateli odvětil: „Ech, darmo mluvit, dřív bylo všechno!“ a narážel bych na dobu svého ranného věku, kdy opravdu jsem měl všechno, po čem má duše zběsilá tehdy toužila, kromě snad statků hmotných, ale ty jsem jako každý rozhněvaný mladý muž odmítal a majitelům předmětů, po nichž jsem v pečlivém skrytu duše toužil, jsem vehementně zazlíval nedostatek sociální inteligence.

Dnes ty předměty už takřka všechny mám ale těm tehdejším sběratelům lákavých předmětů se neomlouvám, však oni počkají, zdržujíce se dnes převážně na hřbitovech. Však se mě dočkají.

Ale zpět k problému. Budeme-li vývoj slepic sledovat postupně do historie, zjistíme, že i praslepice snášela pravejce, z nichž se pralíhla prakuřata a také se pro nedostatek zachovalých paleontologických muzejních sbírek ze starší doby kamenné nedá spolehlivě určit, zda se tehdy jednalo již o rannou praslepici či zcela jiného pozdně paleolitického vejcorodého ještěřího opeřence, takto právního předchůdce praslepice. Zdá se však, že našim prapředkům prachutnal ať již mu říkáme jakkoli, když všechny tak nezbytné důkazy pro dnešní rozhodování co bylo dřív neobyčejně prostince sežrali.

Jenže rejpal v nás se zase zeptá: „A co bylo dřív, ještěr nebo vejce?“ Drahý příteli, vaše starosti na moji hlavu, to dá rozum, že nejdříve bylo vejce. „A kde se vzalo to vejce?“ vece náš chytrák. S andělskou trpělivostí mu vysvětlíme, že vejce vzniklo z buňky, ze samičí buňky, do níž se nějakým mechanickým způsobem, třeba při zemětřesení, dostala buňka samčí, prostě pravajíčko se spojilo s praspermií. A kde se vzala ta praspermie a pořád dokola. Že já vás už vezmu něčím po hlavě! Prostě si řekl jednou pražralok, že by nebylo špatné to jednou zkusit s prachobotnicí či nějakým jiným hlavonožcem a když se to narodilo, bylo to tak škaredé a blbé, že to vyhnali z moře na souš. Kdo nevěří, ať tam běží! Kolega Stvořitel je celý žhavý vám tak něco vysvětlovat.

Jako tuhle, říkám mu: „Hele, a co takhle prase s šesti kýtami?“ a on jen tak odsekl na půl božské huby: „Prd, naklonuj si!“ a dál si na svém božím čínském notebooku kopíroval jakési dývídýčko s Bruce Willisem, co si právě přinesl z tržnice Dragoon. Já se z něj zvencnu. Víte co říkal? Že to lidem udělá tak, jak si to představují. Nevíte náhodou co měl na mysli?

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 6.3.2008 10:35 | karma článku: 12,76 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80