Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bludištěm zkratkou

Sám jsem zažil období, kdy naše pracoviště za socializmu dělalo stejnou práci stejným tempem a jeden rok bylo na vrcholu a následující rok na chvostu žebříčku srovnatelných pracovišť, protože se pozměnil porovnávací vzorec.

Ne že bych ausgerechnet dnes našel nějaké zvrhlé zalíbení v instrumentálu, skutečnost, že jsem obě slova v názvu sklonil do jeho náruče, má docela prozaický důvod zvaný oxymóron, když už listuji tou latinskou mluvnicí, vždyť mé daleko oblíbenější pády jsou genitiv a akusativ, protože dávají nepřeberné množství možností udělat hrubku ve skloňování zájmena já, jenže miluji protimluv a pád morální, nad něž nemám.

Ale protože jsem vlastně celý svůj život zasvětil sběru informací, nedá mně, abych nepřičinil několik poznámek stran internetového textu, zabývajícího se porovnáváním cen za socializmu a dnes, přesněji řečeno před několika lety, neboť ten článek se nám do ruky dostává periodicky s pravidelností kosmických těles a hodnou lepších cílů.

Porovnávat ceny vybraných komodit je vysloveně novinářské, když nechci napsat amatérské či hloupé, každý student prvního ročníku jakékoli ekonomické školy ví, že životní úroveň se dá (pokud vůbec) porovnat pouze metodou spotřebního koše, do něhož se vsype veškerý příjem rodiny či občana a zaplatí se z něj veškeré nutné platby a ceny životních nákladů, no a ze statistických údajů se porovnává nikoli nominální hodnota té které komodity nýbrž procento příjmů, které je bezpodmínečně nutno vydat a procento příjmů, zbývající na nadstavbu.

I když tato porovnání také pokulhávají, protože i společnost sama se proměňuje takže skladba nákladů se přelévá z oblasti do oblasti podle okamžité politické a sociální podoby dané společnosti.

Pořád platí zlatá slova sira Winstona Churchilla, který prohlásil, že věří pouze statistikám, které si sám zfalšuje.

Sám jsem zažil období, kdy naše pracoviště za socializmu dělalo stejnou práci stejným tempem a jeden rok bylo na vrcholu a následující rok na chvostu žebříčku srovnatelných pracovišť, protože se pozměnil porovnávací vzorec.

Ale vrátím se k onomu textu: Když jsem se v roce 1976 oženil, vzal jsem si bezúročnou novomanželskou půjčku ve výši 30 000 Kčs (koruna byla tehdy ještě československá) se splátkami ve výši 300 Kčs měsíčně, z níž mně na přání poskládala pracovnice prodejny nábytku kompletní ložnici, obývací stěnu, sedací soupravu, stůl s židlemi a ještě zbylo na pletací stroj, za každé dítě se z půjčky odepisoval jistý obnos (2 000 za první a 4 000 za každé další) takže jsem splatil zplozením tří dětí 10 000 Kč a zbylo splácet jen 20 000 za všechno výše uvedené, s dalšími sociálními dávkami a s nájmem 185 kč měsíčně za třípokojový byt v centru města to docela šlo, jistěže jsem neměl forda ale ojetou škodovku stovku, nelítali jsme na dovolenou do Egypta ale jezdili na podnikovou chatu, jistěže jsem neměl počítač a LCD TV, digitální domácnost, ale to tehdy neměl ani prezident Husák, prostě to byla jiná doba, a porovnávat ji jen přes ten spotřební koš je strašně málo.

Musím k tomu také dodat, že lidé tehdy více než dnes bažili po kultuře, právě proto, že jim byla regulována, táhli za jeden provaz, protože měli společného nepřítele cenzora. Dnes leží na pultu všechny ty knihy, které jsem po nocích opisoval a nikdo si jich nepovšimne, dnes každý píše knihy, memoáry, návody na zdravý život, maluje obrazy a vytváří hudbu ale nikdo nemá čtenáře a posluchače, lidé si jen přeposílají bezmyšlenkovitě bezobsažné depeše přesně v duchu Kafkovy maximy o králích a poslech, totiž že lidé měli na vybranou státi se králi nebo posly a zvolili bezpečnou roli poslů. Pobíhají po světě se zprávami, o něž nikdo nestojí.

Ne, nebylo to jenom tím, že jsem byl mladší a měl více energie. Představte si, jaký vztah jsem musel mít k básním, které jsem s deseti průklepáky ťukal v noci do historického psacího stroje underwood, protože moderní by tu nálož neutáhl.

Z tohoto pseudosamizdatu přítel dřel a dřel nádherné obrazy z Václava Hraběte ke zkouškám, které mu bylo složit k přijetí za eléva do provinčního divadla, tehdy se na školy moc nehrálo, protože vystudovaný herec měl jen o dvě stovky víc než obyčejný gymplák z ulice, to až dnešní doba dá víc na glejty než na talent, proto jsou divadla a TV plná herců, jimž nikdo jejich role nevěří (tedy snad až na nanynky ať už žijí na kopanicích či v metropolích).

Jak bych to jen řekl nejpřesněji, nikdy jsem si nežil tak krásně jako dnes, tak pohodlně a moderně, s cestováním a dobrým jídlem, ale také prázdně a formálně, bezevztažně, zdá se mně, že i láska devalvovala, když dívky v TV se nabízejí jako nejhorší kurvy z ulice: Vem si mě!!!

Ale kdeže, ty kurvy z ulice jsou daleko čestnější, ty za peníze neslibují lásku, ty poskytují toliko holý sex, ale tyhle děvky slibují lásku a mají-li být vzorem pro teens, no děkuji, tak to raději nostalgické vzpomínky než pohled do budoucna.

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 28.1.2008 6:58 | karma článku: 8,19 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy