Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alkohol je svině,

když ho máš málo, prohlubuje depky, to se musí naplnit hladinka, aby se to přehouplo.

Tohle se mezi abstinenty moc neví, ale soudím, že to tak je, malé množství jen uvolní civilizační brzdy, co v sobě každý máme, a palice začne přežvykovat zakázaná témata, co celou dobu podvědomě zaháněla, co jsme si zakazovali, dokud nepřišel alkohol a nerozmázl ostře narýsované hranice mezi tím, jací jsme a jací chceme být, proto se zpočátku musí pít rychle a tohle období bezvládí co nejdříve překonat, mně to trvá tak dvacet minut až půl hodky, a pak jsem z té filosofické nálady venku a už zase vidím sebe jak se vidět chci a ne jaký jsem ve skutečnosti.

Jenže pak je potřeba balancovat na laně nataženém nad propastí, protože když si dáš o jednu víc, sedíš a zíráš jako tupé zvíře, nemůžeš si vzpomnět ani na číslo vlastních bot, a když máš o jednu míň, slzíš nad sebou nebo světem, dovnitř nebo ven, podle nátury. Ale jak utrefit tu správnou hladinku, kdy je alkoholik zábavný, vtipný, moudrý, kdy je s ním jak řeč vážná na antická témata, tak je možno ho škádlit jako hravé kotě, na to aby měl člověk pět semestrů vysoké rumové.

Dnes piju všechno, co teče, ale činím zásadní rozdíl v tom, kde co konzumuji. Dělím všechny ty břečky na nápoje na doma a nápoje do hospody. Pivo piju jen v prostředí k tomu předurčenému, domov je rájem bílé kávy, kakaa, čajů a jiných pitomostí, když jsem přinucen, ano, doslova přinucen, jsou prostě příležitosti jako Vánoce, Velikonoce, prostě svátky a tak podobně, kdy se nemůžete alkoholu dost dobře vyhnout, aniž byste nevzbudili nežádoucí pozornost a nejapné řeči o možných nemocech, prostě přijde chvíle, kdy musíte otevřít láhev vína.

Tak jsem je jednoduše otevřel, ulízl a odmítl dopít skleničku, jenže společnost kolem svátečního stolu je zcela jiného názoru, tak pro jejich klid načisto násilím jsem do sebe dostal během asi půl hodiny tu skleničkou celou jaksi spíše ze zdvořilosti než z čehokoli jiného. Nechutná mně to na povel. Nechutná mně to doma, domov je chrám, který neradno znesvětit chlastem, objevil jsem si teď frazaneto, což je víno jemně sycené bublinkami, dělá se červené, bílé a růžové, chuť mají přibližně stejnou, je to taková limonádka pro baby, ale když už musím, tak piju tohle.

Vinaři mě nejspíš zabijí, ale já bych, kdyby bylo jen na mně, nechtěl pít žádné víno, nevidím v tom žádnou krásu a řeči o plném buketu mně přijdou silně nadnesené, přirovnal bych je k poezii, poloslepý chromý básník píše verše o milování se sličnou horolezkyní na vrcholu soptícího Huascaránu. Tohle napití z přinucení je pro mě menší zlo, asi jako u voleb, kde také člověk chce být rozumným občanem a něco ovlivnit, a tak jde k volbám s pocitem přinucení, protože dobře ví, že pravidla hry jsou nastavena tak, že nic ovlivnit nelze a ti, co je nemůže ani vidět, si to nalajnovali tak, že je z politiky nevypráská ani krotitel svým bičem, víno mně nechutná, spánembohem, a tak doma slavím bílou kávou.

Někdy si říkám, že bych nejraději utekl na nějaký ostrov, aby tam nebyl ani chlast, ani politika, ani davové scény, jenže na to nemám dostatek odvahy, vlastně by stačilo bydlet v nějakém zapadákově, kde o politice nikdo nemluví, protože tak dětinské handrkování o moc a tak chorobná chamtivost je pod jeho úroveň, hospoda je nejméně jeden nebo ještě lépe dva dny v týdnu zavřená a kulturu tam představuje jediné maličké a nenápadné graffiti na zadní stěně autobusové čekárny, otočené k lesu.

Jenže moje druhé fanfaronské a falstaffovské já hned hartusí: „Ve kterém zapadákově to bydlíš, že tam v pondělí je zavřená hospoda, kdybych já bydlel na pustém ostrově a tam si hospodský řekl, že si udělá v pondělí zavírací den, plaval bych mezi žraloky na jiný ostrov!“

Já bych mu opatrně oponoval, protože není radno oponovat svému vnitřnímu hlasu nějak důrazně, musíte si přece nechávat zadní vrátka, kdyby měl náhodou pravdu: „Plavat umíš nevalně a žraloků se bojíš jak čert kříže, seděl bys smutně na zápraží hospody v zapadákově a zkoušel na dveře - Sezame otevři se! - slintal bys a skrz okno se snažil zahlédnout hospodskou, k večeru už bys hrál serenády a vyznával pivu lásku, jen aby ti káplo, v úterý bys byl první host, žádní žraloci, žádná odvaha, opilče drahý!“

A víte, že jsem ho zlomil? Tichým hlasem mně řekl: „No jo, s tím ostrovem, svatá pravda, máš mě přečteného, žádné plavání, snažil bych se vetřít hospodské do přízně a zametal bych vajgly na zahrádce, zaléval muškáty a předstíral, že neznám větší potěšení, než vystříkat hadicí poblitý hajzl, jen abych dostal za odměnu jedno od včerejška z trubek, co by se stejně muselo vylít, hrdost je krásná věc, když člověka nelákají žádné svody.“

Autor: Jiří Pospíšil | středa 15.10.2008 9:30 | karma článku: 17,95 | přečteno: 1286x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy