Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Školství v Komenského národě

Dnes (7.2.2011) vyšel v HN žebříček českých vysokých škol. V poslední době se často mluví o státních maturitách, řeší se výrazný propad českých žáků v mezinárodních výsledcích a již dlouho se mluví o celkové reformě školství, přičemž se ale často řeší jen střední a vysoké školství. Základem pyramidy vzdělávání je ale školství základní a je přeci nesmysl rekonstruovat dům a začít od střechy. Nejsem ani pedagog ani člověk, který by se aktivně pohyboval ve školství, co zde píši vychází z mých pocitů a osobních zkušeností s naším školstvím z pozice studenta.

Základní školství má 2 stupně. Na prvním by měl být každý vzděláván všeobecně a líbí se mi plán ministra Dobeše o srovnávacích zkouškách po 5. třídě. Neboť nejen ukáží schopnosti žáka a tudíž zaměření a tempo výuky pro II. stupeň, ale připravují i psychicky na příjimací zkoušky či nějaký závěrečný test (výuční zkoušky, maturita...), které bude muset většina žáků alespoň jednou za život vykonat. Mně osobně by se líbila i myšlenka řazení do výkonnostních tříd jako je to třeba v Anglii, neboť proč se má například jedinec nenadaný na matematiku pachtit v jedné třídě a s jedním učivem společně s matematickým géniem. Toto by mohl být i argument, proč by nadaní žáci nemuseli odcházet na víceletá gymnázia a  jejich nadání by se dalo rozvíjet i na základních školách.

Střední školství je kapitolou samo o sobě a současný trend návalu na gymnázia je zcestný, neboť absolvent gymnázia je fakticky bez vzdělání, protože gymnázium je opravdu jen přípravkou na vysokou školu a dnes je běžné ( znám z vlastní zkušenosti), že na gymnáziích, kterých je i tak zbytečně moc, studují i studenti, kteří ho sice udělají, ale tak tak s odřenýma ušima a navíc po ukončení gymnázia musí na vysokou školu, protože maturita z gymnázia je fakticky nic. Jistě maturita to je, ale bez specializace nemá na současném trhu práce, který se řídí poptávkou a nabídkou v době, kdy má maturitu již kde kdo, velkou cenu. Navíc je faktem, že snad ještě před 10-15 lety chodili na gymnázium jen ti nejlepší a dnes jsou gymnázia zaplavena studenty, kteří by si ještě nedávno na tomto typu škol ani neškrtli. Je nezbytné opět podporovat učňovské a odborné střední školy a vrátit prestiž maturitě, ale i učňovským oborům. Na co by měl zedník vědět, že při hodu mincí je pravděpodobnost taková a taková, znát limity funkcí a vědět, že Oscar Wilde byl homosexuál a napsal něco jako knihu Importance of being earnest? Navíc bych podporoval myšlenku, aby se na gymnáziích mohli žáci specializovat díky seminářům, nejenže je to připraví na VŠ systém, ale proč se má budoucí lékař pachtit s dějepisem na stejné úrovni jako někdo, kdo jej hodlá studovat. Ano ať má základní znalosti, ale pokud ví, co bude ke svému oboru studia potřebovat, ať má možnost si volit nižší a vyšší úroveň daného předmětu, kdy bude zachována gymnaziální všeobecná znalost, ale nebude studenty zatěžovat zbytečnými a jim nepotřebnými informacemi.

Vysoké školství je téma přímo navazující na 2 předchozí a opět je zde nelogický trend, že nemáš VŠ jsi nic. Navíc je na VŠ obrovský nával, ale jaké obory ? Technické obory dnes kvůli nedostatku zájemců ruší přímačky, ale obory typu sociologie, filosofie nebo práva jsou zaplaveny přihláškami. Naštěstí i zde funguje mechanismus trhu a skončí to jako v Německu před 5-7 lety, kdy se každý chtěl stát právníkem a psychologem, ale brzy jimi byl trh zaplaven, mnoho jich nenašlo práci a zájem o tyto obory opadl - je to opět klasická křivka poptávky a nabídky. Zde by měl zafungovat přirozený výběr a soudnost lidí, kteří by si měli zvážit, zda se vyplatí studovat obor bez uplatnění na trhu práce.

Velice se mi líbí myšlenka žebříčků škol, kdy by bylo možné neefektivní školy zrušit a peníze směřovat těm lepším. Horší je ale technické provedení něčeho takového, ale věřím, že pomocí více faktorů lze tyto žebříčky vytvářet.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | pondělí 7.2.2011 14:27 | karma článku: 12,39 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik