Měl bych otázku...

Dnes jsem četl rozhovor s "atentátníkem" Vondroušem, který "vystřelil" na prezidenta Klause. Vondrouš sám sebe označuje za levicově smýšlejícího člověka. Když si člověk pročte diskuzi pod článkem o bezdomovcích pod Barrandovským mostem, názor o tom, že za to může Nečasova vláda, která ožebračuje prosté lidi, je tam nejčastější a většina diskutujících neustále volá po vládě levice, neřkuli KSČ(M).  

Měl bych tedy dotaz na všechny, kteří souzní s názorem, jak pravicové vlády ničí českou ekononomiku a ožebračují Čechy.

Jsem nestranný pozorovatel, který byl za posledního půl roku několikrát nakupovat v brněnském Globusu, před kterým byly kolony aut, ne zrovna levná pravá svíčková a lososový filet byl nekolikrát úplně vyprodány. Jak je tedy možné, že obchody jsou pod takovým náporem, když vláda dělá z lidí žebráky ?

Sám jsem dobu komunismu nezažil, ale několikrát mi děda vyprávěl, jak byl nejdříve několik měsíců v pořadníku, pak musel přes noc stát frontu před Mototechnou ve Svitavách, kde konečně dostal auto, u kterého si nemohl vybrat ani barvu, prostě mu na parkovišti ukázali auto a ber nebo neber. Nejen výběr, ale i cena aut je dnes neskonale lepší, tehdy byl podle mého děda zákazník jen otrapa, co otravuje prodejce, dnes si zákazníků cení a výběr auta, byť jen obyčejné fabie je jednání, kde se snaží zákazníkovi vyjít maximálně vstříc. Tehdy? Sám jsem to opravdu nezažil, ale prý katastrofa a nejen v Mototechně ve Svitavách.      

To, že byly fronty na banány, to je už evergreen, ale proč tedy dokonalá komunistická ekonomika nebyla v 80. letech schopna zajistit ani dostatek hygienických potřeb, kde v 80.letech nebyl ani toaletní papír a v perfektním socialistickém státě psal jistý občan z Bratislavy v dopise, který je dodnes v archivu Prezidentské kanceláře, samotnému Husákovi, že z novin se mu zapaluje riť, že kde má sehnat toaletní papír ?

Pořád se zmiňuje, jak mizerná je kvalita potravin v ČR, ale minimálně má člověk na výběr z těch špatných a dobrých, jen to chce trochu snahy a hledat, ale můj strýc je řezník a podle něj v masně kolikrát byly jen konzervy a prázdné, ale krásně lesklé háky. Stačí na Googlu zadat socialistická masna. Co bylo tedy na tomto tak neskonale lepší, že současný systém je pro hodně lidí tak katastrofální, že by chtěli výše uvedené ??

I ti bezdomovci pod Barranďákem nejsou produktem pravicové vlády, ale svého svobodného rozhodnutí. Kdyby chtěli, tak lze od státu získat příspěvky na bydlení, které oni svobodně nežádají, takže proč je to podle mnohých chyba pravicové vlády ??

O "chudobě" obyvatel ČR je výmluvným příkladem rozhovor ze zářijového vydání časopisu Týden, kde muž, který se označuje za chudého říká, že vypije denně 2 rumy, 5 piv a vykouří krabičku cigaret, což je přibližně 150 - 200 Kč, což násobeno 30 dny je 6 000 Kč. Je chudý člověk, který má zbytných 6 000 na zbytné cigarety a alkohol ? I ten alkohol byl za komunistůl v přepočtu výrazně dražší než dnes, jen si spočítejte, kolik stála lahev tvrdého tehdy a dnes a to vůbec nezmiňuji tehdejší a dnešní výběr. 

A jen drobná otázka na závěr: Když je komunismus nebo jakékoliv levicové proudy tak báječný, tak proč se v drtivé většině zemí neudržel, v Čině funguje raný kapitalismus jako v 19. století v Evropě a z komunisty zbídačené země udělal ekonomickou velmoc, proč Kuba povoluje soukromé podnikání, proč se tedy onen vychvalovaný socialismus nebo komunismus nikde neudržel, když je tak skvělý ?? A proč se všude znovu na scénu vrátil onen proklínaný kapitalismus, který funguje vlastně i v socialistických zemích, neboť socialismus není schopen obstarat, co lidé potřebují a chtějí a proto kvete černý, ale svobodný, kapitalistický trh. Podle mého osobního názoru je toto nejlepší a nejvýmluvnější důkaz toho, že kapitalismus není ideální, ale neskonale mnohokrát lepší, než socialismus/komunismus.

Podotýkám, že bych byl velmi rád za každý názor v diskuzi, ale není mi jako 21letému studentovi ekonomie jasné, proč stále někdo chce zpět něco, co se ukázalo být nefunkčním, co vedlo k obrovským propadům národních ekonomik a je matematicky spočítatelné a historicky doloženo, že levicové myšlení je pro každou zemi jen škodlivé, tak proč tolik lidí touží vyměnit současnost, která jistě není ideální, za systém, který je podle mě daleko horší. Je to jako kouření, všichni víme, že je to nezdravé, drahé, prostě špatné a přesto se stále najde asi 1/3 populace, co se tomuto vábení poddává. 

Prosím tedy o Vaše názory v diskuzi, v čem by byla lepší levicová vláda, co lepšího by přinesla ? Děkuji a prosím o normální komentáře. Moc děkuji :)     

P.S. Omlouvám se všem, které by tento článěk mohl urážet a že je psát poněkud zbrklým stylem, ale když Vám dva  Vaši známí řeknou, jak se mají dnes špatně a budou volit KSČ(M), z nichž jeden je veterinář, který vydělá 50 000 CZK/měsíc, každý rok létá do Karibiku, bydlí v parádní vile a jezdí bavorákem a druhý, který je jak sám říká prostý dělník, si nedávno koupil nový auto, má novou plazmu, běžně jezdí na lyže do Alp! a když mu řeknu, že nic z toho by za soudruhů neměl, tak mi řekne, že je to už dnes standard! A to ještě k tomu dodá, že má jen dvě děti, že tři by neuživil, když ho tak málo stát podporuje, že je malý porodný a dávky na děti. Asi jsem divný, ale přeci dva lidé nemají děti kvůli porodnému, nebo někteří lidé možná ano, ale to je zase jiný příběh. Pokud mi on tvrdí, že dnes stát pro rodiny nic nedělá, což je důvod, že je málo dětí, tak třeba v 19. století stát pro rodiny tuplem nic nedělal a ještě to byla doba neporovnatelné bídy, byť to bylo za jiných podmínek, ale rodiny tehdy byly mnohem chudší, než rodiny dnes a úplně bez státní podpory a přesto dokázaly uživit třeba 5  a více dětí.     

Chápu, že mnozí lidé jsou naštvaní na vládu, nelíbí se jim mnohé věcí na současné době, ale zauvažujte nad tím, zda by se něco vůbec zlepšilo za levicových vlád. Stejně jako mnozí věřili, že když se Obama stane americkým prezidentem, že nastane ráj na Zemi, tak ani komunisté nebo jiní levičáci Vám vše, co budete chtít a potřebovat zadarmo nedají. Zkuste se zamyslet, co Vám může kdo přinést, než vhodíte Váš hlas do volební urny a nevěřte, že je tak bezvýznamný, jak si mnozí myslí a snaží se Vám namluvit.

A pro paní Jarmilu, která mi vyčítá, že jsem zde nepoužil hlubšího rozboru obou systémů. Tento článek jsem nepsal jako bakalářskou práci a podle mě je zbytečné se zde chlubit ekonomickými moudry, protože obvykle lidé, jako je paní Jarmila, by na mě vystartovali s tím, že to je jen ekonomická teorie, co nemá opodstatnění v praxi. Tak jsem se snažil popsat fungování socialismu a komunismu z reality denního života a bez vmíchávání ekonomické teorie. A zase je to pro paní Jarmilu špatně. Věřím, že kdybych napsal fundovanou analýzu ekonomiky socialismu a kapitalismu, tak si paní Jarmila bude stěžovat, že to není odrazem reality. Některým lidem se prostě člověk nezavděčí :(    

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | sobota 29.12.2012 21:15 | karma článku: 30,68 | přečteno: 1893x