Kauza Válková

Včera bylo 1. dubna. Současná ministryně spravedlnosti Válková ale bohužel nepovedeným vtipem není. Je to smutná až děsivá realita, jaké individuum může být ministryní spravedlnosti České republiky. 

Profesorka Válková je bezpochyby uznávanou odborníci na trestní právo. Její akademické zásluhy však blednou  ve světle jejích výroků a jednání, za které se zpětně stále dokola omlouvá a vysvětluje, ale kouzlo nechtěného, kdy platí prvně vyřčené jako něčí skutečný názor, jí už nikdo neodpáře. Doufám, že prvním členem vlády Bohuslava Sobotky, který skončí, bude právě ministryně Válková.

Již na počátku svého působení ve vládě vlétla do úřadu s razancí tak typickou pro ANO 2011 - Babišovce. Někteří jim to dávají k dobru. Já rozhodně ne, protože nominanti za ANO se chovají stylem slona v porcelánu. Vše je nyní nastaveno špatně, my víme nejlépe, jak vše změnit, aby to bylo bezchybné. Jenže jejich naivní představy narazí na drsnou realitu a Babišovi úderníci zničí nejen to špatné, ale bohužel i zaběhlé a fungující mechanismy, které jsou k chodu veřejné správy potřeba.

Začalo to snahou o odvolání  šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. Neznám dokonale pozadí tohoto sportu, ale když je někdo za zásluhy, že svoji práci dělá velmi dobře, loni na podzim povýšen do hodnosti generála, je respektovaným a uznávaným odborníkem ve svém oboru, tak asi z nejhorších nebude. Kdo slyšel afektovanou argumentaci ministryně Válkové v Impulsech Václava Moravce na rádiu Impuls 17. února, tak mu musí být jasné, jaká zákeřná  a omezená osoba ministryně Válková je. Korunu svému vystoupení nasadila tím, když řekla, že řízení o odvolání Petra Dohnala zahájila, ale nebyla schopna doložit proč - jaké objektivní důvody a pochybení Petra Dohnala ji k tomu vedly. Pak se snažila uhnout tvrzením, že řízení zahájila, ale přeci vůbec nemusí vést k jeho odvolání, neboli že jde o jakousi formu postrašení podřízených, aby pracovali usilovněji. Byla rozhořčena, že se generál Dohnal snaží bránit proti jejím krokům a svolává si podle ní konspirativně schůzky se svými podřízenými šéfy věznic. Hlavně že ona s ním jednala na rovinu, když sdělovala médiím, že zahájila řízení o jeho odvolání, protože odmítl, když mu bylo pokoutně řečeno, aby odstoupil. Navíc existují podle serveru Česká justice písemné důkazy, že těm, kteří by Petra Dohnala podpořili, hrozí ministryně postihy. Co také čekat od staré komunistky. 

Pokračovalo to snahou o reformu justice, kterou podřízení ministryně označili v odpovědích na její dotazy za neproveditelnou - nebo minimálně ne ve lhůtách, které byly ministryní určeny. Stejně jako mě udivuje, jak horlivě se "trestařka" Válková  vyjadřuje k Novému občanskému zákoníku, kritizuje na rekodifikaci soukromého práva kde co a neustále mluví o potřebnosti souhrnné novely.   

Co ale považuji za nehoráznost a morálně odporné jsou výroky ministryně, že "se v Protektorátu Čechy a Morava zase až tak moc nedělo." Ministryně České republiky, obzvláště vyučující trestní právo, které bylo tolikrát v dějinách zneužito, aby ospravedlnilo bestiální represe, řekne něco takového ? Pak lze pochybovat i o jejím právním smýšlení de lege ferenda, které každý učitel, byť nevědomky, vštěpuje svým studentům. Taková osoba, která bagatelizuje období nacistických represí na našem území, poplivává památku všech hrdinů protinacistického odboje a ignoruje utrpení obyvatel naší země v době okupace, nemá morální právo být ministryní téže země, pro kterou tito lidé bojovali a umírali. Pokud je přesvědčena, že se zase tak moc nedělo, nechť navštíví Kobyliskou střelnici v Praze a přečte si každé z jmen nacisty popravených lidí, vyrytých do bronzových desek. Nechť se zastaví v Národním památníku Lidice a přečte si něco o tom, co se v Protektorátu opravdu dělo.

Pokud by byla ministryně Válková čestnou osobou, tak by po tolika kontroverzních výrocích a krocích v tak krátkém čase odstoupila sama. Ale to asi bohužel nelze očekávat. Lze souhlasit s názory bratrů Mašínových, že proč se vracet do země, jejíž struktury jsou dodnes prolezlé komunistickým plevelem.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | středa 2.4.2014 8:00 | karma článku: 22,11 | přečteno: 1014x