Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Eurokrach

V diskuzi pod mým posledním článkem si levicová paní Jarmila stěžovala, že můj článek je na úrovni žáka základní školy bez použití nějakých fundovaných faktů. Abych uspokojil její potřeby erudovaných slov a zároveň poukázal na to, že občané této země by si měli považovat, jakým prezidentem byl, je a stále ještě na krátký čas bude Václav Klaus [kterého mnozí označují za tuneláře a zloděje, přitom to byl, člověk, který dokázal přivést ekonomiku postkomunistcké země do vyspělé Evropy, kdyby se uplatnila evoluční metoda protokomunisty Valtra Komárka, ekonomická úroveň ČR by dnes byla někde na úrovni Ukrajiny a zde je dobré podotknout, že propad HDP ČR byl v době transformace nejnižší společně se Slovinskem v celé poskomunistické Evropě, takže taková hrůza to nebyla, jak se Vám snaží mnozí levicoví autoři namluvit, byť bylo učiněno několik zásadních chyb, ale jako celek byla úspěchem], který vždy brojil proti Evropské unii, která byla sice založena na smysluplných cílech, ale těchto myšlenek se bohužel chytili byrokraté Barrosova ražení a úplně onu myšlenku zdiskreditovali, popsal bych rád na dílčím příkladě, co se stalo s myšlenkou Eura jako společné měny.      

Každý ekonom, který kdy prošel alespoň základním kurzem makroekonomie jistě slyšel o Teorii optimálních měnových zón, se kterou přišel kanadský ekonom Robert Mundell dávno před tím, než vůbec vznikla myšlenka Eura. Z této teorie vycházel i velký vzor prezidenta Klause, slavný americký ekonom a držitel Nobelovy ceny za ekonomii, Milton Friedman, když na přelomu milénia předvídal euru 10 až 15 let existence. Mnohými byl vysmíván, ale podobně jako když předpověděl krizi keynesiánství v 60.letech, měl pravdu i v otázce eura.

Mnozí ubožáci a břídilové označují ekonomii za pavědu, ale ekonomii je věda, která je v mnohém podobná vědám přírodním, neboť i v ekonomii má vše tendenci směřovat k rozvnováze, snaha najít optimální stav a platí mnohé předpoklady, na kterých je postavena metodologie přírodních věd, jen staří rejpalové ze IV. cenové z Libně budou mít stále plno řečí, ale kdyby se zamysleli ekonomickým pohledem nad otázkou eura, došli by k následujícímu.

Pokud má každá země vlastní národní měnu, tak v případě vzájemného obchodu s dalšími měnami, existuje rovnice ER = (EN*pf/pD), kde ER je reálný měnový kurz, EN je kurz nominální, pf je cenová hladina cizí země a pD je cenová hladina domácí. Pokud země více dováží než vyveze, vede to k tomu, že její měna začne vůči měně obchodního partnera oslabovat, neboť na trhu bude hodně domácí měny, ale málo měny onoho cizího partnera. Díky tomu nebude kurz 1 EURO = 20 Kč, ale třeba 30 Kč a díky tomu bude zákonitě české zboží v Německu levnější, zatímco německé v Česku dražší. Protože Němec dostane více korun za svá eura, ale Čech dá více korun za to, aby měl eura. Proto bude export z Česka levnější a díky tomu paradoxně konkurenceschopnější. Mnoho lidí by namítlo, že ale ČR musí mít něco, co by mohla do Německa vůbec vyvést, ale i rozvojový africký stát má vždy něco, co vyspělá země bude chtít, minimálně suroviny, stejně tak bude export z ČR třeba do onoho Německa výrazně levnější a proto se obchodní bilance ČR zase začne vracet do rovnováhy jako v přírodních vědách.

Problém nastává, když ale obě země budou mít jednu měnu. Když by ČR i Německo mělo euro, tak nemůže dojít k depreciaci české koruny vůči euru a z rovnice ER = (EN*pf/pD) tedy vyplyne, že srovnat úroveň mezi ČR a Německem nepůjde přes kurzový kanál měny tj. ER a EN, ale jen přes inflační kanál pf a pD, neboli že bude muset docházet k inflaci potažmo deflaci.

Jenže nastává problém, jak sladit inflaci v zemích, jako je Řecko, Španělsko, Itálie... a zemích jako je Německo, Nizozemí, Rakousko.... První jsou země, které jsou schopny fungovat ve vysokých mírách inflace a nezaměstnanosti, ale taková německá Budesbanka je známa již 50let jako tzv. jestřáb, který je zásadně proti inflaci. Proto i konvergenční kritéria ERM II. která jsou podmínkou vstupu do eurozóny byla nastavena původně velmi přísně, co se týče inflace, fiskální politiky..., aby se všechny země sladily podle disciplinovaného Německa a vlastně tím naplnily jednu z podmínek Mundellovy Optimální měnové zóny.

Jenže jako do všeho začali šťárat neschopní byrokrati z Bruselu, kteří jsou na intelektuální úrovni ekonomického vzdělání většiny zoufalců, kteří píší anonymní komentáře do diskuzí na internetu  a tak začal jeden velký problém. Dokud  o euru rozhodovali ekonomové, byla snaha sjednotit eurozónu podle Mundellovy teorie, protože takřka každý normálně uvažující ekonom ví, že bez splnění těchto teoretických podmínek, společná měnová unie fungovat nemůže. Ale politické hledisko opět převážilo a pokud nedojde k zásadní přeměně fungování eurozóny minimálně zvýšením disciplíny jižních států nebo rozdělením eura na severní euro a jižní euro, tak nemá euro v současném nastavení budoucnost.

Přesně jako to tvrdil mnohými dehonestovaný Friedman a mnohými nenáviděný Klaus, byť pochybuji, že za antipatií prezidenta Klause vůči EU, jsou jen ekonomické důvody. 

Ekonomie jako věda má ten problém, že se do ní montuje kdejaký zoufalec, který nepřečetl v životě jedinou knihu o ekonomii, obvykle politik a pak tyto chyby padají na hlavu ekonomii, byť ekonomie jako věda je velmi přesná a dávno vytvořila rady, jak účinně a efektivně řídit národní hospodářství, jen kdyby se jimi řídili ti, kteří rozhodují o naší budoucnosti..... 

DODATEK, KTERÝ NEBYL PŮVODNÍ SOUČÁSTÍ ČLÁNKU:

Pro pana Machačka: To, co píšete o Mundellovi a jeho vizi měnově bipolárního světa jsou spíše starší úvahy Mundella, které jsou v databázi Jstoru někdy z 90.let, o takových úvahách z poslední doby nevím a sám Mundell píše, že svět dvou měn je spíše politický koncept, než čistě ekonomický. A v jedné z posledních prací už sám Mundell tyto úvahy napadá - především myšlenku Amera, neboli společnou měnu USA, Kanady a Mexika, kdy sám dospěl k názoru, že to, aby svět spěl k jedné měně, respektive dvou měnám, by mělo jistá pozitiva, ale náklady a negativa by převážily. Takže i Mundell nijak nepopírá své závěry o OMZ.       

A rudému soudruhovi, stavebnímu inženýrovi panu Kodetovi, který se ve svých článcích chlubí, že bude volit komunisty (což samo o sobě zavdává pochyby o jeho schopnosti rozumného uvažování, neboť každý člověk, který rozumí ekonomii ví, že levicové ideologie jsou pro hospodářství mor, zhouba a pohroma), který o ekonomii a fungování ekonomiky slyšel snad jen na školení na VUMLU, a který je jen dalším příkladem odborníka v jiném oboru, co se plete do ekonomie, o které neví ani ň, (já zase uznám, že nevím nic moc o stavebnictví, byť mám rodiče stavební inženýry), bych jen odpověděl na odbornou stránku jeho litanie - Teorie měnových kurzů je záležitostí až keynesiánské ekonomie, neboť Vámi zmíněná liberální neoklasická ekonomie byla škola mikroekonomická, vlastní makro teorii jako takovou neměla a až Keynes přišel s makroekonomií jako zvláštním odvětvím ekonomie. Kurz měny jako takový je samozřejmě dán součtem všech vlivů, které na něho působí, ale v dané rovnici je matematicky započítán, neboť ani spekulanti nemohou odtrhnout kurz měny od jeho hospodářské a reálné báze a jakékoliv konflikty, protekce a zájmy skupin, které vytvářejí vliv na měnový kurz se odrazí na mezinárodním obchodu, takže i na objemu zboží a tím ovlivní bilanci, která je v oné rovnici započítána. Takže Vaše poznámka spíše ukazuje na Vaše mizivé znalosti ekonomie.       

Miroslavu Mackovi bych jen ve zkratce odpověděl na jeho nářky, že ekonomové nedokáží předpovědět krize. V článku jsem například zmínil Friedmana, který krizi eura předvídal ještě v jeho začátcích, kdy po nějaké krizi nebylo ani náznaku. A další problém je, že za ekonoma se dnes považuje a prohlašuje kdejaký zoufalec, který je ekonomií téměř nepolíben. Obvykle ekonomičtí experti ČSSD, hlavně Jan Mládek, kterého jsem považoval za schopného ekonoma, ale jeho myšlenkový obrat jako stínového ministra ČSSD je přímo neuvěřitelný.  

A pokud má kdokoliv touhu podiskutovat o ekonomii, ať mi napíše, velmi rád si s ním napíšu a pokusím se mnohým levicovým zaslepencům dokázat na reálných datech, kam to dovedou levicové vlády KSČM a ČSSD. Jsem možná jen 21letý kluk, ale kde je nějaká zákonitost, že 100 letý stařík musí být v určitém oboru chytřejší než já ? Ptám se, neboť tento argument mi vždy každý důchodce omlátí o hlavu a vlastně z něj plyne lineární závislost moudrosti na stáří. A o rozumném úsudku u mnoha starších lidí pochybuji. Ale opravdu nebylo mým cílem kohokoliv urážet, chtěl jsem pouze popsat fakta. Omlouvám se všem, kteří by se cítili dotčeni, opravdu jsem to neměl v úmyslu.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | pondělí 31.12.2012 16:53 | karma článku: 28,01 | přečteno: 1905x
  • Další články autora

Jiří Musil

Kalousek vs Babišovi úderníci

Miroslav Kalousek je mnohými považován za zhmotnění zla ve vesmíru. Oblíbené zaklínadlo všech, kteří už neví, na co by svedli svou neschopnost a diletantství je: " Za to může Kalousek. " Když zkritizoval neschopnost Jaroslavy Jermanové vést schůze Sněmovny, do jejíhož čela se tak vehementně Babišovci tlačili, tak byl opět terčem výpadů ze všech stran jaký že je vlastně hulvát, když se naváží do "dámy".

23.1.2015 v 13:00 | Karma: 30,27 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Jiří Musil

Opravdu, ale opravdu zvláštní to žena

Legendární MUDr. Štrosmajer měl svoji neméně legendární větu o hlouposti, nadnášení a holubičce. Potvrzením pravdivosti tohoto citátu a také asi i muslimského tvrzení, že (některé) ženy jsou opravdu nesvéprávné a vyžadující mužský dohled je muslimofilní blogerka Ludmila Straková a její článek Protesty proti islamismu v Česku jsou manifestem nevědomosti ze 16. ledna 2015.

17.1.2015 v 9:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Ostatní

Jiří Musil

" Zlo zvítězí, když ti, kteří mohou něco udělat, neudělají nic. "

V pátek 16. ledna 2015 v 16:00 se na Hradčanském náměstí - jednom z míst, kterým kráčely české dějiny, uskuteční manifestace Islám v ČR nechceme. Obracím se tedy na každého, komu není lhostejné, jakým směrem se v blízké i vzdálené budoucnosti bude vyvíjet naše země, aby se zúčastnil. Protože jen když ti, kteří mají moc rozhodovat, uvidí sílu davu, budou se bát a konečně začnou jednat rozumně a v našem zájmu. Už nikdy nebudou moci tvrdit, že je nás málo.

14.1.2015 v 13:00 | Karma: 25,12 | Přečteno: 821x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Musil

Evropu obchází strašidlo - strašidlo islámu

Slova Karla Marxe z roku 1848 neztrácí po drobné úpravě svoji pravdivost a sílu ani v roce 2015. Jen mor, který se na Evropu valí, je mnohem děsivější a nebezpečnější, než byl kdy komunismus, který sice dokázal zničit osudy jednotlivců i celých národů, srazit na kolena prosperující země, ale není ničím proti době temna, jakou hrozí islamizace Evropy.

13.1.2015 v 8:00 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Jiří Musil

Co má společného islamista a komunista ?

Tahle banda má společného jmenovatele v tom, že omezují svobodu a práva jiných, ale vždy si to sami sobě dokáží ospravedlnit svojí vírou, neboť islám a komunismus není nic jiného než zvrácená víra v to, že druzí něco dělají špatně, páchají zlo na mně a mých soukmenovcích a já mám tedy morální právo se jim za to pomstít. Komunismus a islamismus jsou největšími hrozbami 21. století a mor naší civilizace.

7.1.2015 v 17:53 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik