Diskuse

Eurokrach

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P27e28t39r 16U96g33r29i45n

31. 12. 2012 18:45

Pane Musile, schovejte si tento článek a přečtěte si jej tak za 30 let. Bůh Klaus bude zaprášen a je otázkou zda ty teorie, které jste již načetl stále ještě budou platit. Kdyby totiž ekonomie a její teorie byly tak exaktní, předvídatelné a měla na vše prvotřídní odpověď, i průměrní ekonomové by byli neskutečně bohatí lidé! Jenže ouha, zase je v tom faktor člověk, a tak teorie zase tak trochu dostává na frak. Prvotřídní ekonom má na stole křišťálovou kouli ... Víte pane Musile, nesnášíte komunisty stejně jako já, ale oni přeci jenom měli pravdu, když říkali: "Mládí vpřed, staří na svoje místa." Až dostanete diplom a začne Vám ta pravá vysoká škola (život), pak přijde i trocha pokory a úcty před zkušeností. Však každý si to své "kolo" musí vynalézt sám ... ;-)

6 5
možnosti
Foto

Hezky a výstižně napsané. :-)

6 2
možnosti
VS

A kde je ten krach, pane autore?

0 0
možnosti
RH

dočkáte se.... A čím déle to bude trvat, tím hůře pro všechny.

1 2
možnosti
RH

Vcelku fundovaný článek, který vystihl podstatu problému eura. Jenom vidím problém v nekritickém uctívání VK. Veškeré státy bývalého východního bloku se staly ekonomicky silnými podle rozvinutosti svých ekonomik, takže např. Maďarsko a Polsko jsou k naší ekonomice zhruba podobně jako za socialismu. Nehledě na to, že byl zásadní rozdíl v Klausově rétorice (oháněl se neustále Friedmanem a Hayekem) a jeho praktickými kroky v ekonomice (například se zuby nechty bránil deregulaci nájemného).

1 1
možnosti
Foto

Neodůvodněné sebevědomí ekonoma, p.Musila by jistě bylo na místě, kdyby jím doporučované recepty fungovaly. Bohužel, nic takového kolem sebe nepozorujeme. Naopak, vlastností všech provládních ekonomických expertů typu p.Musila je to, že přesně vědí, proč a z jakého důvodu kdy která ekonomická pohroma a katastrofa nastala, ale nikdy nevědí, jaká a kdy přijde. Jsou chytří vždy až po boji - budoucí katastrofu, byť by měla nastat v důsledku jejich činnosti třeba za pět minut, odhadnout neumějí Rv

3 1
možnosti

Ekonom může předpovědět, že nějaký model nebude dlouhodobě fungovat (např. Mises předpověděl krach socialismu i krize plynoucí z intervencionalismu), ale nikdy nemůže předpovědět, že krize přijde zrovna zítra (tedy může, podobně jako "doktor zkáza" může předpovídat krizi vždy a všude a nakonec se trefí). Právě to je ale hlavní důvod pro uznání hlavní zásady liberální ekonomie - totiž, že stát se nemá do ekonomie pokud možno plést. Není-li možno předpovědět důsledky státních zásahů, není vhodné zasahovat.

3 2
možnosti
MK

Hlavní předpoklady pro významného ekonoma splňujete: myslíte si, že ekonomie, ve své nekonzervativní/neoliberální podobě trapná pavěda, jejíž recepty se nikdy nevyplnily a mají na svědomí mnohé krize, což je jenom jiné pojmenování pro lidské neštěstí. Zbožňujete Václava Klause a zjevně byste se mu nejraději oddal celičký. No a věříte nesmyslům, pro efekt ztvárněných do primitivní rovnice, která má mocenskou hru politických a ekonomických sil převést na jakýsi "exaktní" základ. Tak mi laskavě řekněte, jak se do té ekonomické Pythagorovy věty promítají spekulantské aktivity, které dnes tvoří jeden z hlavních tlaků na měnu, jak celní opatření, státní restrikce a dotace, jak politické (vojenské) zájmy, kvalitní/nekvalitní legislativa, která umožňuje obcházet regulační závory, koneckonců i stádnost a hloupost obchodníků s měnou?

No a když chcete někoho kritizovat, tak se napřed alespoň naučte význam cizích slov, erudované slovo je nesmysl skutečně hodný klausovského hošánka.

5 2
možnosti
MK

V prvním odstavci vypadlo na konci "...je věda."

0 0
možnosti
Foto

Tvrdíte, že Milton Friedman vycházel z

teorie optimálních měnových zón Roberta Mundella, když předpovídal euru 10 až

15 let existence. No jo, ale jak se srovnat s tím, že sám

autor (Robert Mundella) předvídá vznik bipolárního systému (euro x dolar) a

považuje zavedení eura za nejdůležitější změnu od okamžiku kdy dolar nahradil

anglickou libru? Takže: máte pravdu v kritice eura a Mundella se mýlí a nebo má pravdu Mundella.... Že byste se mýlil vy? Tomu nevěřím, protože jste jistě prošel alespoň základním kurzem makroekonomie a nejste tedy diletant. Spletl se Mundella a vyzveme ho ať vrátí nobelovku, ne?

4 0
možnosti
PK

V ideálním případě by to co popisuje více méně asi cíl byl, bohužel jaksi nebyly splněny nutné podmínky pro funkčnost měny. Mundella  předpokládal vznik takového systému pokud by bylo Euro funkční kompaktní měna.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý silvestrovský večer, jsem ráda, že jste si mojí poznámky pod svým minulým článkem všiml a v tomto článku napsal i něco zajímavějšího. Dávám karmu, neboť Klause přes jeho některé kiksy považuji za dobrého prezidenta. Hezkého Silvestra.

2 2
možnosti
Foto

Ještě něco. Nemám ráda škatulkování lidí na levé a pravé. Děkuji za pozornost.

2 2
možnosti
JS

Celkem zajímavý článek, i když Klause bych tak světle neviděl. Teď má sice s eurem pravdu, ale v 90. letech nám rozhodně neprospěl. Celkem zajímavý článek na toto téma je tady: http://slavekpopelka.albums.cz/ukazky-z-tvorby.html

0 0
možnosti
PK

P73a80v51e12l 13K27u44l66a

31. 12. 2012 17:14

To máte marný, Jarmilku nuspokojíte ;-D

2 3
možnosti
LV

Klausovi vyčítám pouze špatně připravenou velkou privatizaci. Jinak to byl jeden z nejlepších prezidentů. Ty trapnosti kolem "ukradeného" pera, co zde novináři omílají nemohou zastínit fakt, že byl prezidentem rozhodným - který dovedl říct ne!

Ale .. jistě, on není nadčlověk ... Nadčlověk má jméno na letišti.

5 1
možnosti
  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1529x
.

Seznam rubrik