České jádro

V souvislosti s projektem na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, který údajně stál místo šéfa ČEZu Romana a uvěřejněním české energetické koncepce, která přepokládá, že kolem roku 2060 bude v ČR 80 % energie z jádra, se opět ozvali naši milovaní jižní sousedé se svým nesouhlasným NEIN. Navíc nyní již nejsou se svým názorem tak osamoceni jako kolem roku 2000, kdy se Rakousko, kde ve vládě seděl homosexuál Haider, ocitlo v mezinárodní izolaci. Nyní mají podporu svých velkých bratranců z Německa, kteří přišli s nejhloupějším nápadem 21. století o tom, že skončí s jadernou energií a názor nejednoho komentátora Hospodářských novin v poslední době je ten, že když si Berlín řekne, že chce bezjadernou Evropu, tak i v ČR prostě nové jaderné elektrárny nebudou.

O tom, že Rakousko je zemí zabedněnců, kteří postaví jadernou elektrárnu za miliardy šilinků a těsně před spuštěním z ní udělají zakonzervované muzeum jaderné energetiky, není třeba moc diskutovat, ale že s podobně hloupým nápadem přijdou i Němci, jejichž špičkový průmysl potřebuje levnou energii, je již na pováženou.

Rakousko, Německo a třeba i Švýcarsko jsou země, které nyní dávají od jádra ruce pryč. V Německu už dokonce Zelení spočítali, že Německo bude schopno v roce 2022, kdy se má odpojit poslední jaderný blok, vyrábět většinu energie, kterou bude potřebovat, z obnovitelných zdrojů jako jsou FVE nebo větrné elektrárny u Baltu a to vše podpořeno ekologickým plynem od stabilního partnera - Ruska.

Energie z jádra je nejlevnější zdroj elektrické energie, jaký v současné době máme. A proti obnovitelným zdrojům má výhodu, že je stálý, regulovatelný a jak bylo zmíněno, výrobní náklady jsou i po započtení nákladů na řešení, co s vyhořelým palivem a pod, nejnižší ze všech druhů výroby elektrické energie. Navíc, když germánští idioti půjdou k obnovitelným zdrojům, budou muset někde vzít energii na vyrovnání výkyvů v přenosové soustavě, kterou nakonec beztak koupí od nás. A to v Rakousku chtějí zakázat dovoz jaderné elektřiny. Jak poznat v zásuvce 220 V z jádra nebo z obnovitelných zdrojů ?? V Rakousku se jeden čas prodávala věc, co vypadala jako běžný šroubovák a po vložení do zásuvky se rozsvítila buď zelená kontrolka = ekologické energie, hnědá = neekologická a nebo červená = z jádra. Že je to nesmysl pochopí každý Čech, ale v Rakousku to byl velký hit, jako by to prodával Horst Fuchs.

Rakousko a Německo nyní ve velkém argumentují, že jsme se nepoučili z Fukušimy. Ale ano, poučili jsme se. Nestavíme jaderné elektrárny u pobřeží, kde je možnost výskytu tajfunů a zemětřesení. Navíc argument o nebezpečnosti jádra je asi takový, že letadlo může spadnout a je tudíž nebezpečné létat, a tak jako zakážeme jádro, zakážeme i létání, protože je také nebezpečné.

Ale ať si vlastně dělají, co chtějí, ale nemluví nám do naší vlastní politiky. Rakousko - Uhersko se rozpadlo, protektorát byl zrušen a ČR je nezávislou zemí, která má v oblasti energetiky to, co velká část Evropy postrádá - selský, zdravý rozum. Může se mi hodně věcí na naší politice nelíbit, ale jsem hrdý na vládu, která neztratila zdravý rozum a schopnost kupeckých počtů - to, co narveme za 20 let do fotovoltaiky, která je pochybným zdrojem energie, za to by mohlo stát x nových bloků Dukovan a Temelína.

Přesto se obávám, že nakonec podlehneme tlaku EU, kterou bude v pozadí reprezentovat Německo a nové jaderné projekty u nás zůstanou jen na papíře, ale pokud se tak stane, tak opět ztratíme malý díl své suverenity ve prospěch molochu, který má tak rád náš prezident Václav Klaus.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Musil | čtvrtek 22.9.2011 10:35 | karma článku: 21,46 | přečteno: 1094x