Marný boj s větrnými mlýny

Před několika dny byla v České televizi odvysílána reportáž, která ukazovala jak se pilně ČOI činí a jak v plné polní zbrojí proti nekvalitnímu tovaru v maloobchodních řetězcích v naších luzích a hájích. Je pravdou a už teď je jasné, že kontrol v tomto roce bude více, než tomu bylo v roce minulém. Bude to ale stačit?

Kámen úrazu je totiž skutečnost, že inspektoři mohou potrestat obchodní společnosti pouze za takové hříchy a provinění, jakými jsou plesnivé, zelené nebo jinak zabarvené zkažené potraviny či jiné hnusy nebo v ČR klasické prodlužování trvanlivosti, přelepování štítků a samozřejmě i jiné nekalé praktiky a čuňárny, o kterých asi ani nevíme.  

 No jo, ale pro společnost jakou je například Tesco, bude-li jí dokázáno nějaké pochybení či provinění, je výše pokuty jen zanedbatelně směšná částka, která se zahrne do nákladů. V médiích vystoupí krásná reprezentantka Pí áR departamentu a sdělí nám, že vše je pouze pochybení jednotlivce nikoliv celé firmy. Jednotlivec, který pravděpodobně jen plnil příkazy nadřízených, dostane výpověď. V televizi se udělá fajnová reklama o tom jak „every little helps“ do akce se dá PET-ka Zlatouše za 20 Ká a křehčené kuřecí kozenky za kilíčko a jede se vesele dál.

 Víte, v čem je ovšem zakopaný pes? V tom, že pokud inspektor objeví hmotu něčeho, říkejme tomu například „párky“, ve kterém je nulový nebo zanedbatelný podíl masa jen ztužovadlo, mouka, sůl, kůže, nehty, hromada éček i jiné blafy, ale tato skutečnost a její složení je napsáno a popsáno na etiketě, inspekce nezmůže nic! V tomto případě se řetězec proti ničemu neproviňuje a nepáchá nic protizákonného.

 A toto je špatně! Když Inšpektór nezmůže nic, tak v konečném důsledku neochrání přece spotřebitele, tedy nás a my do sebe budeme dále hezky ládovat balast převlečený do produktu vypadajícího jako párky.

 Lidé, spoluobčané nekupujte vše jen podle ceny, vezměte si s sebou do obchodu brýle a podívejte se na složení, etiketu atd., rozmyslete se! Bacha na karcinogeny, vyhlaste bezohledným řetězců válku za kvalitu!

 Mějte rádi svůj život a važte si svého zdraví, poněvadž za chvíli se může stát, že nám nepomůžou ani inspektoři, Blaničtí rytíři nebo Batman.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Michal | čtvrtek 12.7.2012 14:49 | karma článku: 17,18 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Jiří Michal

Život s Elizabeth

10.4.2014 v 16:08 | Karma: 15,06

Jiří Michal

45 let poté

22.8.2013 v 11:45 | Karma: 12,79

Jiří Michal

Bylo, nebylo...

14.6.2013 v 9:32 | Karma: 6,84