Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nestabilní armáda je potenciální bezpečnostní riziko

V článku zveřejněného 6.3.2014 v Lidových novinách se redaktor Ondřej Stratilík dotkl poměrně závažného problému AČR. Tím je zneužívání práce přesčas a služebních pohotovostí pro podfinancování resortu a již citelnou personální nedostatečnost AČR.  

Nejzásadnější sdělení celého článku je ve větě:
"Služební pohotovosti musí využívat proto, aby byli schopni plnit všechny úkoly dané zákonem"
Na základě tohoto vyjádření tiskové mluvčí se ptám, jak se k tomuto vyjádření staví personální oddělení a jaké informace v tomto ohledu zasílá NGŠ a ministru obrany? To je přeci alarmující zpráva! Tisková mluvčí Lenka Haberová bez uzardění do médií sděluje, že plnění úkolů AČR není možno zajistit jinak, než nezákonným nařizováním služby! 
Celý problém nazrál do neuvěřitelné šíře. Domnívám se, že je nezbytný komplexní personální audit armády, který odhalí, jak moc je armáda početně a finančně podříznuta ve vztahu k úkolům, které musí plnit! Pokud nikdo zevnitř armády nealarmuje a neupozorňuje na nesoulad, který v článku připouští tisková mluvčí, pak je něco zásadně špatně a má to své hluboké příčiny. Četnost výskytu stížností vojáků je již významná, rozhodnutí soudu jsou jasná a zásadní. Evidentně nejde o ojedinělý jev, nýbrž setrvalý stav. 
Nečinnost armády je již trestuhodná! 
Co se vlastně zamlčuje? Nic jiného, než to, že počet příslušníků ozbrojených sil neodpovídá rozsahu úkolů, které má armáda ze zákona plnit. Kdo schválil takové počty a kdo se podepsal pod nařízení a výnosy, které tuto situaci způsobily? Kdo je zodpovědný za bezpečnostní rizika způsobené nezákonným přetěžováním vojáků? To nikoho z AČR nezajímá syndrom vyhoření, psychologie člověka a důvody, proč je v tomto směru legislativa nastavena, tak jak je nastavena?
Je nutno se postavit k problému čelem a říci na rovinu, v rámci takto nastaveného rozpočtu AČR přestává být schopna plnit tyto a tyto úkoly, nejsou finance.....!
Systemizace pracovních míst má, mimo jiné, zajistit dostatečné počty zaměstnanců/vojáků k plnění základních (i zákonem uložených) úkolů organizace, tak aby je bylo možno plnit v rámci základní pracovní doby zaměstnanců. Prostě armáda má zajistit dostatek lidí a nepřetěžovat je. Pokud se snižují stavy, pak tak lze činit výhradně s ohledem na množství plněných úkolů, nikoli obcházení legislativy! 
Pro neználky - armáda MUSÍ mít nastaveny počty zaměstnanců tak, aby při plnění úkolů nemusela systematicky a cílevědomě nařizovat práci přesčas či pohotovost na pracovišti.
V odpovědi tiskové mluvčí je porušení zákona zcela pregnantně vyjádřeno a hájeno ekonomickým přínosem pro resort obrany! Tisková mluvčí možná ani netuší, že obhajuje nezákonné jednání svých nadřízených a že hájí nezákonné okrádání vojáků! 
Ještě lapidárněji řečeno, žádný velitel, ani NGŠ, nemůže nařídit pohotovost či 150 bez odůvodnění důležitého zájmu služby, jinak porušuje zákon! Co je důležitý zájem služby lze zjistit třeba z výroku Nejvyššího správního soudu 6 Ads 23/2013 - 39. A jak hluboko je problém prorostlý, lze demonstrovat na jednom nařízení. Existují důkazy, že bývalý NGŠ Vlastimil Picek VĚDOMĚ porušil zákon tím, že nařídil pravidelné nařizování pohotovosti na pracovišti a nezabýval se omezením v podobě důležitého zájmu služby. A to nařízením NGŠ AČR č.j. 25-19/2009-1618 ze dne 17.2.2009. To již byly v běhu žaloby na AČR a velení letectva se evidentně krylo v nezákonnostech pomocí nařízení NGŠ. Obdobné praktiky evidentně panují i dnes. Vidím vše, jen ne snahu uvést AČR do souladu se zákony.
To jsou zřejmě důvody, proč spousty lidí stále čeká na správné vyřízení svých stížností, které armáda zamítá na základě stupidní argumentace, která pobuřuje i právní laiky a uvádí v úžas odborníky na právo. Za vším hledej peníze a hloupost a platí to i v tomto případu. 
Nejprve byl někdo neuvěřitelně hloupý a nedohlédl, kam až spory mohou vyústit. Zbavil se "problémových" lidí, problém svého času zametl pod koberec s přáním, ať to utichne. 
Dnes máme podfinancovanou armádu, která není schopna ekonomicky dostát zákonným požadavkům a poddimenzované početní stavy vojáků. To je již riziko, které je nutno řešit. 
Jde o bezpečnost státu. Nestabilní armáda je potenciální bezpečnostní riziko.

Autor: Jiří Kohout | pondělí 10.3.2014 10:09 | karma článku: 10,12 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Jiří Kohout

Nezaměstnanost trochu jinak

Pro posuzování lidí v dlouhodobé nezaměstnanosti používáme projekt aktivní politiky zaměstnanosti. Jde o poměrně jednoduché testování. V projektu lze jednoduše a prostě prokázat jak to je ve skutečnosti s jejich přístupem k práci.

7.12.2016 v 0:41 | Karma: 22,57 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Jiří Kohout

Ne každá nabídka se vyplatí aneb pracovat se nevyplatí

Dostala se mi k rukám studie, zadaná agenturou pro sociální začleňování, která má název – NE KAŽDÁ NABÍDKA SE VYPLATÍ. Lze ji nalézt na webu agentury.

9.9.2015 v 22:13 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1102x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohout

Socalismus v nás a uprchlíci

Co mají utečenci společné s levicí? Mnohem víc než si chceme připustit. Sociální systémy a jejich nastavení je velkým dílem levice, která pomoc chudým konstruuje na tezi, že i chudý má nárok na relativně vysokou životní úroveň.

22.8.2015 v 20:21 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohout

Dobré ráno pane premiére.

To fakt pobaví, když se premiér probudí ze zimního spánku. Článek uvedený na Novinkách je v mnoha ohledech fascinující. Teprve dnes se GŠ AČR i vláda probudily ze snů o bezpečné ČR.

28.6.2015 v 13:34 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kohout

Sociální jistoty?

Problematika pracující a nepracující části národa a jejich vzájemná solidarita je na mnohem hlubší diskuze, než se na první pohled zdá a než propaganda sociální demokracie, krytá odbory, produkuje. Téma, dnes akcentovaného zvýšení zdravotních odvodů ze strany levice, do daňové problematiky poměrně silně vstupuje a je zjevné, že jednoduchá hesla jsou cílena, výhradně na tu část národa, které to vyhovuje.

26.3.2015 v 22:49 | Karma: 20,58 | Přečteno: 557x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Paličatý obhájce lidí, kteří jsou postiženi nezákonným chováním státních úředníků.

Seznam rubrik