Věděli jste, že můžete perfektně vyprat prádlo bez pracího prášku? Aneb ekologické praní

No tuhle vychytávku, kterou naši předkové nejspíše dobře znali, potřebujete jen 2 věci: čistě bavlněné prádlo a pračku, která umí prát na 90° C. Je to ekologické praní? A co se nám snaží namluvit prodejci zboží?

Tohle má být takové vtipné zamýšlení nad tím, co je ekologické a co zas tak ekologické není.

Víte o tom, že bavlnění prádlo můžete perfektně vyprat na 90°C a nepoužít přitom prací prášek? Přišel jsem na to náhodou, když mi prací prášek, no... došel, a já nutně potřeboval vyprat koš bavlněného spodního prádla.

Udělal jsem proto experiment. Prádlo jsem vložil do pračky a zvolil jsem program praní na 90°C. Doba praní je asi 3.5h. 

Po vyprání a vytažení prádla jsem byl šokován! Prádlo bylo naprosto bez zápachu a čisté. Experiment jsem posléze ještě několikrát zopakoval, vždy se stejným výsledkem. Dlužno dodat, že dneska i bavlněné prádlo obsahuje gumové díly, a neručím za to, jak se to podepíše na jejich životnosti.

To je docela ekologické praní, že? Ušetříte peníze a chemii.

No a teď vám řeknu ještě jeden příběh, který s tím souvisí. Nedávno jsem brouzdal ne e-shopu populární značky Adidas s cílem koupit si kvalitní bavlněné tričko - z nostalgie jsem totiž vzpomínal, kolik let tyhle "adidasy" kupované v 90. letech vydržely. Zkoušel jsem jich víc druhů, ale žádné tričko stejné kvality jsem nenašel. Do 2 let se v podstatě rozpadly a troufnul jsem si je nosit už jen doma.

Našel jsem však při hledání jinou věc. Novou marketingovou kampaň tohoto módního giganta. Snaží se ve velkém prodávat a propagovat trička z polyesteru, a prezentuje je jako ekologická trička. Proč? Protože jsou vyrobená z recyklovaných plastů. Účel je zřejmý - za velké peníze vám prodají tričko z toho nejlevnějšího materiálu, prohlásí o něm, jak je strašně super, a dodají mu nálepku "ekologické". Nikoho asi nepřekvapí, že vám zkrátka chtějí prodat nejlevnější možnou věc za co nejvíce peněz.

Chtěl bych proto říct, že:

  1. Nejekologičtější oblečení je bavlněné
  2. Nejekologičtější oblečení je takové, které vydrží léta, tak, jak se dalo pořídit ještě v 90. letech
  3. Je na pováženou, kam až zachází korporace při snižování kvality oblečení a jaký to má dopad na přírodu
  4. Je na pováženou, co všechno si dovolí marketingová masírka označit za ekologické a jaký to má dopad na přírodu
  5. Čistě bavlněné prádlo se dá prát na 90°C a k perfektnímu vyprání přitom nevyžaduje prací prášek :-)
  6. A nakonec: Je zajímavé, že o této vychytávce lidi moc neví. Čím to asi je? :-)
Autor: Jiří Kačír | pondělí 29.1.2024 12:06 | karma článku: 21,82 | přečteno: 780x