Byly GULAGy procházkou růžovým sadem? Z určitého pohledu jistě ano…

Slovo GULAG, viz Wikipedie, je zkratkou slov  Glavnoje upravlenije lagerej, tedy jakási Hlavní správa pracovních a nápravných táborů. To slovo zpopularizoval ruský spisovatel Alexandr Isajevič Solženicyn  v jehož životopise se uvádí, že byl v GULAGu vězněn, ale kupodivu vůbec ne, kdy a jak dlouho. Tak třeba tam byl jen na exkurzi nebo na reportáži. Zní to směšně, ale vyloučené to není, že?

A základní otázka zní: Byly GULAGy tím základním zlem? A nebylo na světě té doby nic horšího? Samozřejmě, že bylo a těch věcí bylo dokonce „hafo“ ba přímo skoro nekonečně mnoho.

Pracovní nápravný tábor je protivný v tom, že se tam musí pracovat, práce je těžká, strava je chudá až velmi chudá, ubytování bídné a celkově to tam stojí za prd.

To jistěže ano a proti tomu nelze nic říci. Ale nevím, zda mohu souhlasit s tvrzením Václava Krále „ Svět zapoměl na Gulagy, zapoměl na to co to bylo za hrůzu,“ (ty hrubky tam nechávám), protože jsem v mládí viděl film Frajer Luke.

No, nebyl by to přímo GULAG, ale nápravné pracovní vězení, třeba California Department of Corrections and Rehabilitation (CDCR). Asi to přesně nesedí, ale kriminály jsou všude, snad kromě Norska a asi i zbytku Skandinávie tytéž.

Ale tady se stále piždíme okolo zařízení, která jsou vězeňského typu a nikoli vyhlazovacího typu. Jeden chytrák mi napsal do diskuze (přivěsím na závěr): „Gulagy že byly procházkou růžovým sadem proti německým koncentračním táborům? Ze které planety že jste to přiletěl? V těch růžových sadech zemřelo více lidí, než v nacistických táborech.“

No tak jistě, pokud se budeme držet legendy, jak se za války mělo kápo koncentračního tábora Sachsenhausen, komunista a pozdější prezident Antonín Zápotocký, který prý jako kápo popravoval odsouzené vězně, tak ten se za války určitě měl v koncentračním táboře lépe.

Ale abych to dlouho neprotahoval. V GULAGu asi zemřelo dost lidí. To je celkem jisté. Ale v žádném případě to nebyly tábory vyhlazovací, jako například Treblinka, Sobibor a další. A tyto tábory nechal zřídit zrůdný nacistický režim.

Ať byl Stalin jakýkoli zločinec a SSSR zločinecký stát, tak v žádném případě neměli jako ideologii vyhlazení jiného národa či etnika. A nejen jako ideologii, ale i jako návod k praktické činnosti, k vyhlazení celého židovského národa z povrchu zemského.

A já, naprosto zodpovědně tvrdím, že každý svéprávný a příčetný dospělý člověk, který by v Treblince byl vyhnán z vlaku a v dálce by viděl kouř z krematorií, by za šanci nebýt zplynován, ale odpracovat se deset let v GULAGu, líbal každý den onu ruskou zem, kde by ten tábor stál.

Mohl by se vrátit do civilního života a stát se úspěšným šéfkonstruktérem kosmického programu, jako „absolvent“ GULAGu Sergej Koroljov nebo jiný absolvent, již zmíněný spisovatel A. Solženicyn.

A ještě citát z Wiki (odkaz již dán):V poměru zabitých ku přeživším (cca 1 přeživší na min. 10 000 zabitých[zdroj?]) má Treblinka hrůzné prvenství. Přežili pouze uprchlí vězni. Vzhledem k relativně krátké době provozu (červenec 1942 – srpen 1943) a počtu obětí Treblinka drží děsivý rekord v počtu zavražděných na jednom místě v celé historii lidstva. Většina vězňů byla přivezena transporty z varšavského gheta.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Hermánek | úterý 15.4.2014 20:00 | karma článku: 20,28 | přečteno: 1543x