Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byl socialismus jako droga? Pro někoho určitě…

Samozřejmě, málokdo si to uvědomoval a skoro nikdo nebyl ochoten si to připustit. Ale závislost na droze je závislostí na požitcích. U tvrdé drogy na tvrdých prožitcích blaha, u těch měkkých a legálních ale většinou také.

Když notorický kuřák inhaluje kouř, nikotin v něm probouzí libé pocity a kuřák musí kouřit, i když ví, že to leze do peněz a on pak smrdí jako tchoř a lidé se mu vyhýbají. Ani alkoholik na tom není lépe. Ve světlých okamžicích ví, že nesmí pít, pak ho ale droga přemůže a on nakonec skončí buď na léčení nebo na prkně. A prý je to smrt velmi bolestivá.

To sociální „drogy“ takto drastické účinky nemají, ale ty dopady přesto nejsou zanedbatelné. Kolik procent lidí za socialismu chodilo do práce jen proto, aby do práce chodilo? To teď velmi těžko zjistíme. Ale přísloví či spíše úsloví „lidé předstírají práci a stát předstírá, že je za to platí“ nevzniklo jen tak, to mělo nějaký reálný základ.

Je to prostě zase tak, jak jsem napsal včera. Nelze koláč snísti a přitom ho míti. Stát nemůže současně zajistit 100% zaměstnanost a spolu s tím také vysokou efektivitu práce. To se navzájem vylučuje a není každý takový „blázen“ jako já, že ho práce bavila a ve výzkumném ústavu opravdu zkoumal. Spousta kolegů tam spíš chovala akvarijní rybičky, někteří z toho přímo doslova.

A na druhou stranu, současný systém nemůže zajistit vyšší efektivitu práce, aniž by firmy sahaly k drastickým opatřením. Co kdysi bylo základem úspěchu USA? Tvrdá práce a absolutní bezohlednost k zaměstnancům. Nejprve vyzvání „Johne, pojď na oběd“, pak kratší hovor o Johnových pracovních výkonech a nakonec stručné sdělení: „Máš padáka“. A John vzal kartónovou krabici, nacpal do ní své osobní věci a šel dál.

Takto to bohužel v Evropě vůbec nefunguje. Sociální zátěž pracovní síly je tak obrovská, že každá firma se stokrát rozmyslí než někomu napíše ti kouzelnou formulku „…na dobu neurčitou“. A je to přístup zcela asociální, protože chrání ty, co práci mají, i když jejich pracovní výkony nemusí být valné, a poškozuje ty, kteří práci hledají a mohli by být lepší.

Ale to jsme hrubě odbočil od té socialistické drogy. Ta droga se nám také snaží nahovořit,že privatizace byla špatná, že jsme „prodělali“ a podobně. Já myslím, že jsme neprodělali vůbec nic, ž největším prodělkem byly socialistické podniky „an sich“ neboli samy o sobě. „Démon Klaus“ je zašantročil a tuneláři si nacpali kapsy. Takové je sice motto, ale když se podíváme těch 23 let zpět, najdeme spoustu věcí, které mě trápí a do kterých si Klaus nesmočil.

Klaus tehdy totiž nebyl ani prezidentem, ani premiérem a ani ministrem spravedlnosti. Základní „lajnu“ měl samozřejmě vytyčit Havel. Ten na to ale absolutně neměl, toho zajímala jen lidská práva v Tibetu, návštěva Bílého domu a občas nějaké to humanitární bombardování.

Ani Klaus, když se stal premiérem se příliš nevyznamenal. Těmito „maličkostmi“ se vůbec nezabýval, bylo to prostě „pod jeho rozlišovací schopnost“. A u nás nenápadně došlo k tomu, čemu se odborně říká regulační překmit a lidově „odezdikezdizmus“. A to v mnoha oborech. Vyrostly tisíce bordelů, které z prostituce neplatí daně, doufejme, že alespoň z nápojů. Herna je na každém rohu, ani v Las Vegas jich není tolik, co u nás. A taxikáři se rozplemenili, i když každé jiné velkoměsto na tyto licence velmi přísně dohlíží.

A abych se vrátil k té droze. Tak ve světle všech těchto a mnoha dalších skutečností si opravdu myslím, že nemalá část našeho obyvatelstva po tom socialismu opravdu touží, že to pro ně byla droga, které se těžko odvyká. Přesné číslo samozřejmě nevím, ale za rok si to přečteme ve výsledkové listině sněmovních volem. Můj tip je 15% a nedejbože 20% pro komunisty.

 

Autor: Jiří Hermánek | úterý 16.4.2013 7:50 | karma článku: 22,82 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Toilk krásných příležitostí k sebezničení už zaniklo. A další nám berou...

Neznám průměrný věk dožití ve středověku a bojím se hádat, aby mě velmi agilní Karma LM zase nesprdl, že jsem nestudoval. Ale byl dost nízký, protože ještě v 19. století oslovovali padesátiletého J.Vrchlického ctihodným kmetem.

6.6.2017 v 17:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Je aktivní obrana proti islamistickému terorismu možná?

Jistěže je, proč by nebyla? Ale skeptik se ihned zeptá: Jaká obrana, proti čemu, jak to vyhodnotíte? Což je samozřejmě těžké. Velmi těžké. Závisí to na situaci a výsledek je vždy naprosto nejistý. Střelil na lišku, trefil Maryšku.

6.6.2017 v 9:35 | Karma: 24,61 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Zákazem alkoholu - přímou linkou k Islámu...

I když alkohol je vlastně arabské slovo (Alkohol pochází ze středolatinského slova alcohol, které bylo převztato z arabského al-k uh l (jinou variantou je al-k uh lul). a vyznavači Alláha prý kdysi chlastali jak o život...

5.6.2017 v 10:10 | Karma: 22,70 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Souvislost mezi londýnskými atentáty 2017 a litoměřickým incidentem 1975 je zcela jasná

Ten incident se udál na začátku léta 1975, kdy končil přísahou v Terezínském památníku přijímač vojáků ZVS, kteří na vojnu nastoupili v jarním přijímacím termínu a my čtyři "absíci" jsme jim při výcviku dělali velitele.

4.6.2017 v 9:30 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Krásná fota pro Zoru, má mě ve svém průzoru

Minulý týden byl bohatý jak na mízu stromů, tak i na květy pampelišek. A auto zaparkované pod stromy pouštějícími mízu a blízko odkvétajících pampelišek, vypadá pak jako lynčovaný černoch, politý dehtem a vyválený v peří...

4.6.2017 v 8:21 | Karma: 10,17 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.