Může být psychopat manažerem? Může...

Ať se nám to líbí nebo ne, v manažerském prostředí je výskyt psychopatů řádově vyšší než v běžné populaci. Dokazuje to studie Paula Babiaka a Rouberta Hareho publikovaná v loňském roce. Zajímavostí je, že někteří z nich to dotáhnou až na nejvyšší posty. Přestože jejich faktický výkon je hodnocen jako podprůměrný.

Jak je možné, že lidé, kteří poškozují své okolí a někdy i sami sebe, se dostanou na korporátních žebříčcích na vysoké příčky? Příčin je několik. Pojďme se podívat na některé z nich.

Nadprůměrné komunikační schopnosti

Fakt že schopnost vyjednávat nás dostane daleko, asi nikoho nepřekvapí. Celá řada manažerů využívá své skvělé vyjednávací schopnosti k tomu, aby zajistili podmínky pro své podřízené a práci pro svou firmu. Je to skvělý a potřebný nástroj, který může být „zlým pánem“. Dobrý argumentátor totiž dokáže zdůvodnit jak jen on je skvělý a vždy dokáže zachránit situaci. Zvládne nadprůměrně vyzdvihnout své průměrné skutky a ponížit nadprůměrné skutky jiných.

Rozvinuté strategické myšlení

Myslet několik tahů dopředu je nutné nejenom pro šachisty, ale pro každého kdo chce být dlouhodobě úspěšný. Manipulátoři dokáží postupovat cíleně a metodicky ke svému cíli. Jejich necitlivost jim umožňuje nedělat si těžkou hlavu z toho, že sem tam je to na úkor jejich bližních.

Velká kreativita

Když není po ruce vhodný argument, tak si dokáží rychle nějaký vymyslet. Někteří lháři jsou ve své profesi tak zruční, že dokáží přesvědčit i sami sebe. Vzhledem k tomu, že většina z nás (ač si myslíme opak) není schopna lež rozeznat, tato strategie nese své ovoce.

Výše zmíněné dovednosti však jsou právě u řídících pracovníků velmi potřebné a ceněné (samozřejmě nikoliv v jejich zvrácené formě).  Jak tedy oddělit zrno od plev? Určitá šance zde je. Lidé s psychopatickým jednáním mají i své slabé stránky: nízký výkon, styl vedení lidí, který málokomu vyhovuje a bývají velmi špatnými týmovými hráči. Pokud tedy chceme zhodnotit někoho, zda by byl dobrým šéfem, měli bychom místo naslouchání jeho osobě naslouchat jeho okolí a prověřit si jestli deklarovaný výkon odpovídá realitě.

A kolik takovýchto výlupků vlastně na manažerských postech sedí? Výsledky výzkumu publikovaného v prestižním  žurnálu Behavioral Sciences and the Law  říkájí, že pokud se započítají i lidé, kteří se psychopatickému jednání blíží – pak je to jeden z deseti…

Autor: Jiří Dohnal | středa 19.10.2011 18:20 | karma článku: 19,92 | přečteno: 1684x