Klaus a Zeman coby Zeus a Klaman

Pány Klause a Zemana pojí mnohé. To by koneckonců nerozporovali ani oni sami. Pojďme se podívat, co jejich politickým sepětím a mičurinovským vzájemným roubováním a křížením dostaneme…

Kla-us a Ze-man bylo politické setkání, ke kterému zkrátka nemělo dojít. První z vrcholně politických odrůd je Ze-us. Vždy jsem si naivně myslel, že oba pánové mají tendenci dosáhnout úrovně absolutistických monarchů, kterým by žádný parlament ani vláda (natož občané) nezasahovali do jejich vládnutí. Nicméně úroveň monarchy je pro Ze-use velmi nedostačující. Koneckonců je zapotřebí vyvýšit se dostatečně i nad vládu, kam se evidentně sem tam nějaký ušlechtilý šlechtic dostane. Úroveň božská, dokonce vrcholně božská - to je naplnění tužeb a ambicí. Ze-us jako prezident Panteonu v tomto ohledu splňuje všechny požadavky. Koneckonců vláda a parlament Panteon připomínají. Eris, bohyně sváru, se výborně hodí do funkce ministryně obrany. Dionýsos by to však měl těžké, neboť v pití by musel překonat svého nadřízeného a to by šlo jen stěží. Lobbista a kmotr Hádes rád využije své kontakty v podsvětí a nabídne své služby. Doba Hélia, boha slunce je – pravda - se snižujícími se dotacemi na solární elektrárny u konce. V sestavě byla navíc i bohyně moudrosti Métis. Ta byla stejně jako ve starém‚ Řecku pozřena Zeu-sem.  Svědčí o tom mimo jiné i fakt, že na Ze-usovi je evidentní, že snědl všechnu moudrost světa…

Do veliké obliby Ze-use se dostal v posledních letech Euros – bůh východního větru. Dokonce s sebou přifouknul i pár zlaťáků. Ani nevadí, že jejich lesku brání vrstva oleje. I Apaté (bohyně klamu) povýšila. Dokonce se dostala do týmu poradců, odkud svým kouzlem v minulých dnech ošálila celých 54,8% národa. Je to holka schopná. Schopná asi úplně všeho. Afrodité se pořád ještě hledá. Možná by v tomto mohla napomoci v příštích volbách pirátská strana.

Druhý kříženec Kla-man naprosto dostojí svému jménu. Lže, jako když tiskne.  Kla-man je schopen vytvořit jakoukoliv informaci, která podpoří slávu Ze-use. Stejně je schopen popřít cokoliv, co by jej ohrožovalo.  Ve své taktice jde dokonce i tak daleko, že pravdomluvce označuje za lháře. A pokud se lidí pravdu mluvících sejde příliš mnoho, jsou Kla-manem označeni za demagogy a je vyřešeno.

Je ironií osudu, že Ze-us a Kla-man vytvořili dokonalý tandem, kde jeden chrání druhého. Dělají to na základě úmluvy, která vznikla v jedné mičurinovské zahrádce, kde neškodným tvorečkům pomáhal k zdraví a síle kdekdo. A budou tady tak dlouho, dokud se jejich biologicko-politické hodiny nezastaví. Vzhledem k tomu, že jedou na jaderný pohon, nebude to jen tak hned. A tak se jen modlím k původnímu olympskému Diovi, aby politické odrůdy Ze-us a Klaman nebyly schopny jakéhokoliv druhu reprodukce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Dohnal | pátek 1.2.2013 8:50 | karma článku: 35,62 | přečteno: 3365x