Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

Vypadá to tak,

že příjmově bohatá vrstva společnosti si chce především zachovat bývalou ruskou rovnou daň a obírat stát, tedy i ostatní spoluobčany o finanční příjmy ve svůj prospěch pomocí rovné daně a k tomu si ještě nechávat navyšovat důchody pomocí falešné zásluhovosti, která neexistuje, protože mimo nejnižších vrstev společnosti platí pouze 15% daň, jako každý jiný občan. Ostatně stát a spoluobčany už obírají od roku 2008, kdy si papaláši zavedli rovnou daň. Současné navrhované zdanění 23% nejvyšších příjmů je v porovnání s Rakouskem k smíchu.

Představa ANO,

že chybějící příjmy státu zajistí EET není pravdou i když lepší výběr daní může podstatně zlepšit výslednou bilanci. Pokud už EET, tak na základě poskytovaných informací dle EET, by měl být stát schopen vypočítat podnikatelským subjektům základ daně, kterou by si podnikatelé pouze upravili dle odpočtů a dalších firemních nákladů a výdajů. Spokojen by byl stát i firmy a kontrola daní by probíhala daleko efektivněji.

Nezvyšování daní dle SPD,

není přijatelným řešením. Pokud chceme zvednou nejnižší důchody a zajistit potřebné příjmy pro stát, aby mohl financovat sociální potřeby zejména starých, ale i mladých občanů, musíme přejít k progresivnímu zdanění, které odpovídajícím způsobem zdaní osobní příjmy dle jejich výše a ulehčí méně příjmovým vrstvám společnosti obdobně, jako je to v úspěšném Rakousku. Nelze pokračovat v ruské rovné dani a nadále podporovat bohatnutí vysoce příjmových vrstev společnosti na úkor mladých občanů.

Pokud se chce prezident ČR Petr Pavel

do toho pustit, tak musí akceptovat fakt, že reforma důchodového systému, bez reformy daňového systému, není žádnou reformou a to co bylo předloženo je pouze návrh úpravy současného důchodového systému, který neřeší nespravedlivé daně, ani důchody a nedodržuje ani maximální věk odchodu do důchodu 65 let. Pozvání rakouských odborníků by jistě nebylo na škodu. Potřebujeme úspěšný progresivní daňový systém s navazujícím důchodovým systémem, kde zásluhovost bude specifikována na základě odváděné procentní výše daně. Moderní systém, který bude skutečně schopen zajistit

budoucí důchody pro mladé občany.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Čumpelík | úterý 23.4.2024 16:06 | karma článku: 25,72 | přečteno: 737x