Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda nesmí ztratit tempo v boji s coronavirusem, ani s narušenou ekonomikou.

Povinné nošení roušek, hygiena, dezinfekce a dodržování odstupů i omezení pohybu, jsou podstatou úspěchu vlády v boji proti coronavirusu a proto by tyto zásady měly zůstat v platnosti s tím, že se uvolní pouze pohyb.

S uvolněním pohybu

samozřejmě souvisí postupné zahájení provozu obchodů, služeb, včetně výrobních provozů a restaurací i občerstvení.  Vláda nemusí určovat, jak má provoz probíhat, protože dodržování výše uvedených podstatných opatření musí dle formy provozoven zajistit jejich majitelé a pokud to nezajistí, tak mu provoz uzavřou na určenou dobu zhruba týdne hygienici, či policisté. Majitelé si s tím poradí dle místních podmínek lépe než, aby jim to určovala vláda. Poskytovatelé služeb by měli vést evidenci zákazníků pro případ infekce.

Vše by mělo směřovat k tomu,

aby se již od druhého května rozběhla celá ekonomika, včetně škol i sportovišť. Rodiče naučili žáky nosit roušky a proto není důvod, aby je žáci ve škole nenosili. Je třeba chránit i učitele. Než si žáci sednou do lavic je potřeba, aby použili u umyvadla desinfekční prostředek, nebo si umyli ruce. Vyučování na základních školách by mělo být zkráceno, popřípadě by mohlo dojít k rozdělení tříd na dopolední i odpolední výuku, apod. Denní desinfekce tříd při úklidu je samozřejmostí. Rozdělení obědů dle tříd s průběžnou dezinfekcí by mělo být samozřejmosti. Roušku si žáci při jídle stáhnou pod bradu, aby se mohli najíst.

Střední a vysoké školy

by měly pokračovat v distančním studiu včetně přednášek, zkušebních testů, online konzultací, či zápočtů s tím, že praktické činnosti by měly probíhat, následně po potlačení epidemie. Maturitní zkoušky by měly po testech probíhat přes ochrannou desku, nebo online z druhé třídy. Rovněž přijímací zkoušky po testech, by probíhaly online s tím, že zkoušející si ověří, že student skutečně test vypracoval sám a prokáže, že daným otázkám z testu skutečně rozumí.

Nelze přehlédnou skutečnost,

že ve vyspělém Švédsku probíhá studium běžně distanční formou a my bychom měli využít koronavirusu k tomu, abychom moderní distanční formu studia, zejména u humanitních oborů zavedli i na našich středních a vysokých školách tak, aby toto studium bylo přístupné pro všechny zájemce v každém věku a ještě by to ušetřilo značné náklady školám i studentům.

Nelze jenom chválit,

protože za podstatnou chybu lze považovat včasné nezajištění domovů důchodců, léčebných ústavů, kolejí, studentských kolejí ubytoven, atd. proti infekci, což je především chyba jejich zřizovatelů. Značný počet nakažených zdravotníků zase ukazuje na chybějící celotělové ochranné obleky, protože virus se v zamořených prostorech s pacienty může usazovat na vlasech i na kůži odkrytých částí těla, nebo možná je chyba v nedostatečně oddělení nemocničních prostor, či nedostatečné dezinfekci.prostor.

Závažný problém je v přetrvávající pomalosti,

se zavedením chytré karantény a opakovaném nízkém počtu testů, které by měly zajistit oddělení infikovaných osob tak, aby nemohly nakazit ostatní lidi. Nemůžeme prohrávat válku. Počet testů se už musí blížit k 15000 testů denně, či spíše k 20 000 testů, jak požadoval premiér Andrej Babiš. Problém je pravděpodobně v tom, že na testy chodí málo lidí. Nakažený, který má malé potíže se nepožene k nepříjemným testům za které ještě chtějí platit a raději bude tu pandemii v klidu roznášet dál. Pokud má stát k dispozici dostatek testů, měl by zajistit, aby poskytovatelé služeb se podrobili v 14-denních cyklech rychlotestům a tím zvýšila bezpečnost pro jejich zákazníky a taky zajistit testy zdarma pro občany, kteří se s ohledem na své potíže rozhodnou přijít k testům, nebo se může stát, že na ty placené, či neplacené testy nebude téměř nikdo chodit

a coronavirus se bude s radostí šířit dál.

Autor: Jiří Čumpelík | úterý 14.4.2020 5:06 | karma článku: 10,65 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Trochu drsná diskuze před hospodou na Vinohradech

Kuřáci si nedají pokoj a tak místo toho, aby seděli uvnitř hospody, pokuřují a diskutují před hospodou. Těch skupinek tam bylo víc, ale připojil jsem se k té, která diskutovala o generálech.

19.5.2024 v 11:43 | Karma: 14,85 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 32,09 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Požár vypukl v kůlně, hasiči použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"