Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociální, nebo socialistická vláda ?

                O tom, že ČSSD není žádná socialistická levice, ale výhradně jen sociální demokracie, tedy sociální úpravna dopadu pravicových reforem, není snad už pochyb. Přesto spousta novinářů se plete a nazývá sociální demokraty, socialisty. Je to omyl, protože ČSSD nehodlá narušovat kapitalistický ekonomický systém, který prosazují pravicové konzervativní, či liberální strany a v podstatě nemá se skutečnou socialistickou levicí mnoho společného, mimo dost omezeného částečného odstraňování tvrdých dopadů pravicových reforem pro život občanů.

               Oproti konzervativním a liberálním pravicovým stranám,

               lze charakterizovat ČSSD jako středovou levici, která zachovává systém i většinu pravicových reforem a upřednostňuje spolupráci se středovými politickými stranami s tím, že nadále odmítá spolupráci se skutečnou socialistickou levicí, kterou představuje KSČM. Problémem KSČM je zase skutečnost, že pokud by vstoupila do vlády ČSSD, bude muset respektovat politiku středové levice ČSSD a nebude schopna prosazovat svůj současný program socialistické demokracie, což by pro ní znamenalo ztrátu podstatné části voličů KSČM. O tom, že ČSSD nebude respektovat návrh Presidenta ČR Miloše Zemana, aby vládla sama v menšinové vládě a jako obvykle se spojí s dalšími středovými stranami, které se dostanou do sněmovny, nelze téměř pochybovat i vzhledem k současné nesmyslné aktivitě ČSSD na změnu ústavy a omezení pravomocí presidenta, což v podstatě kopíruje snahy pravicových stran, včetně TOP09 a ODS.

               ČSSD nepředstavuje

               žádné podstatné změny, jak v ekonomice, tak ani ve společenském systému, snad jen lepší čerpání evropských dotací, zejména na dopravní stavby. V podstatě půjde o konzervaci současného úpadkového stavu a omezené změny pravicových reforem. Jak to bude vypadat, nám již nyní před volbami ukazuje prezidentská vláda SPOZ a ČSSD. Místo zvýšení nejnižších důchodů, či řešení současných závažných sociálních problémů občanů, nebo podpoře podnikatelského sektoru pro zvýšení prosperity státu, přichází cca 2% navýšení platů státních zaměstnanců pod tlakem odborů ovládaných státními zaměstnanci.

               Pokud by šlo o navýšení příjmů

               pro nízko příjmové státní zaměstnance, kteří se pohybují pod a kolem průměrné mzdy, dalo by se to akceptovat, ale rozhodně ne v případě, kdy vláda není schopna si napřed udělat pořádek na vrchní úrovni státní správy a ve státních podnicích, kde si rozdávají zcela neúměrné, nepřiměřené a neakceptovatelné příjmy, urážející úctu k hodnotě české koruny a značně zvyšující náklady na státní správu. V tomto případě je použití % navýšení zcela nesmyslné a to i s ohledem na právě probíhající šetření v Anglii, kde považují obdobné vysoké příjmy ve státní správě a státních podnicích za nepřípustné a mají podezření, že proběhlo protizákonné úmyslné vzájemné navyšování příjmů mezi špičkami státních zaměstnanců.

               Skvělým výkonem v současné vládě SPOZ a ČSSD

               se představil ministr Pecina, který hned při nástupu do funkce požadoval navýšení počtu policistů o 4 tisíce a hasičů o tisíc a ještě k tomu navýšení platů. Sice je z toho teď jen tisíc policistů a asi pětistovka hasičů, ale dostatečně to ukazuje úsporný přístup ministra ke státní pokladně. Nějak přitom zapomněl na vnitřní rezervy a zejména na systém rent, které umožňují předčasný odchod policistů ze služby. Místo policistů, teď nasazuje romské aktivisty. Možná by opravdu prospělo, kdyby se spolehnul více na organizovanou dobrovolnou pomoc občanů a dobrovolných hasičů, čímž by podstatně ušetřil státní pokladně. Pozadu nezůstala ani sympatická ministryně spravedlnosti Marie Benešová z ČSSD, která se zase snaží navýšit  příjmy a ještě k tomu zavést další renty v rámci svého rezortu spravedlnosti. Vypadá to, jako by někteří vládní ministři měli plné kapsy peněz a přitom v realitě rozdávají pouze další dluhy. 

               Působení vlády SPOZ a ČSSD

               již teď naznačuje, že budoucí vláda ČSSD nepřinese podstatnou změnu, kterou společnost očekává. Sliby ČSSD jsou poloviční a ani se nezabývají zrušením podstatné malé důchodové reformy, která výrazně navýšila důchodové příjmy výše příjmovým vrstvám, na úkor nízko příjmových vrstev. ČSSD snad ani nezaregistrovala, že zavedená nesmyslná rovná daň byla rozhodující i podstatnou příčinou výpadku státních příjmů. Místo zrušení a navrácení zdanění na původní plynulé progresivní hodnoty, předvádí nesmyslný skokový systém daňové progrese, který toho příliš nepřinese a hlavně pokud možno ochrání příjmy činovníků ČSSD. Chybí rovněž požadavek na zdanění církevních podnikatelských aktivit a placených služeb v sociálních a vzdělávacích aktivitách, včetně zdanění darů a alespoň doplňující zákon k církevním restitucím, který by nově vymezil způsob zacházení s církevním majetkem. Trapná je především naprostá neschopnost snížit deficit rozpočtu a naopak jeho navýšení na 112 mld. Kč, tedy další podstatné navýšení dluhu na jehož splácení odvádí solidární President ČR Miloš Zeman podstatnou část svého osobního příjmu.

               Místo toho chce ČSSD

               útočit na podnikatele s nesmyslnou představou, že jí zavedení registračních pokladen přinese cca 35 mld s tím, že zvýší zaměstnanost o předpokládaných 500 - 1000 kontrolních státních úředníků. Pokud si budou muset živnostníci a drobní podnikatelé pořizovat registrační pokladny ze svého a ještě platit soukromým firmám za jejich pravidelnou certifikaci a pod., tak plno živnostníků s podnikáním skončí, půjde raději na úřad práce, nebo bude dělat načerno. Noví živnostníci nebudou, protože již teď jsou náklady na provozovnu a zaměstnance příliš vysoké a ještě na nich chce ČSSD registrační pokladny. ČSSD si neuvědomuje, že živnostníci pracují téměř nepřetržitě a že její zasahování do drobného podnikatelského a živnostenského systému jí žádný úspěch nepřinese a neuvědomuje si ani to, že rozhodující daňové úniky rozhodně nejsou na nejnižší živnostenské a malopodnikatelské úrovni. Další útok na drobné podnikatele a živnostníky chystá ČSSD ještě tvrdým postihem švarcsystému. Vypadá to, že si ČSSD myslí, že stát živí státní zaměstnanci. Jde jen o to, jak dlouho jim toto myšlení vydrží a je otázkou, kdo bude financovat stát, až odejdou, nebo se dostanou do úpadku velké firmy, proti kterým nemůže stát, ani vláda, vůbec nic dělat a které se rozhodují zcela nezávisle tak, jak ukázali majitelé na dolu Paskov. Ještě, že premiér Rusnok dokázal alespoň odpálit návrh odborářů, aby koupil ztrátový důl za jednu korunu a po roce 2016 platil mimo ztráty, ještě útlum těžby a rekultivaci. Především ovšem začíná být obtížné

                                           hledat důvod, proč vůbec volit ČSSD.

Autor: Jiří Čumpelík | pondělí 23.9.2013 11:06 | karma článku: 12,99 | přečteno: 600x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Trochu drsná diskuze před hospodou na Vinohradech

Kuřáci si nedají pokoj a tak místo toho, aby seděli uvnitř hospody, pokuřují a diskutují před hospodou. Těch skupinek tam bylo víc, ale připojil jsem se k té, která diskutovala o generálech.

19.5.2024 v 11:43 | Karma: 14,85 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 32,09 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 739x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 953x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:50

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

V Rusku soudí „čeljabinského maniaka“. Dívku věznil a znásilňoval čtrnáct let

27. června 2024  16:49

Soud v Čeljabinsku na Urale vyslechl dívku, kterou místní muž 14 let držel v zajetí a znásilňoval....

U Bříství na D11 prorazil kamion svodidla a skončil ve svahu. Omezil dopravu

27. června 2024  11:11,  aktualizováno  16:27

Na D11 mezi obcí Mochov a Bříství havaroval kamion. Prorazil svodidla, zároveň u něj došlo k úniku...

Řidič v Brně srazil školačku a z místa nehody ujel, pátrá po něm policie

27. června 2024  16:17

Osobní vůz ve čtvrtek odpoledne v Brně-Přízřenicích srazil dítě mladšího školního věku, podle...

  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"