Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Socialistická pohodička …

             Jak se teď říká mezi lidmi, jsou to tam prý všichni parchanti, protože dokázat za 20 let zruinovat ekonomiku země a ještě ji dostat do dluhů, je buď blbost, nebo zlodějna. Za to by se prý měli stydět všichni, co se na tom podíleli ! Měli by prý honem zdrhnout domů, neukazovat se a raději se zahrabat do těch svých financí, co si nakradli. Zkrátka lidi, jsou tak trochu, „od huby“, zejména ti nezaměstnaní, kterých kvapem přibývá ! - Rozhodl jsem tento petit ponechat v úvodu mých článků, týkajících se politiky do sněmovních voleb, aby si všichni voliči ve volbách uvědomili, že není jiná cesta ke změně politiky, než vystavit parlamentním stranám ve volbách jednoznačně stop!  Volme všichni neparlamentní strany ! Tímto způsobem je tam dostaneme! Za čtyři roky, politické strany a politiky, kteří se neosvědčí, znovu nezvolíme ! - Vyčistíme tím politickou scénu. Dosáhneme změny politiky i přes překážky, které současná politická garnitura, klade neparlamentním stranám. Volte pravicové, či levicové neparlamentní strany ! - Důležitá bude skutečnost nevolit současné parlamentní strany ! Tím současné neschopné politiky vyhodíme z jejich pohodlných křesel ! Jinak se změny politiky, nikdy nedočkáme !

            Nelze od toho utéct. Za socialismu to bylo lepší !

Tvrdí to veřejně, nemalá část občanů, obvykle ze starších ročníků. Bohužel, totéž tvrdí učitelům děti a mládež ve školách. Tyto opakující se názory, nelze lacině přecházet. KSČM má stále dost stabilních voličů a místo, aby upadala v zapomnění, tak jí voliči přibývají. Tady neplatí, žádná běžná a neustále opakovaná antikomunistická propaganda týkající se lumpáren KSČ a jejich zločinů v 50 letech. Tady je potřeba vysvětlovat a předkládat hodnocení a porovnání systémů, které by mělo vycházet z reálné argumentace.

            V prvé řadě je nutno upozornit, že tady byl totalitní komunismus,

nikoliv socialismus ! To znamená, že se jednalo o komunisticky deformovaný socialismus, který měl v nekonečné budoucí době přejít do utopické fáze komunismu, kdy nebudou potřeba peníze a každý si vezme zdarma co potřebuje. Tak daleko jsme se, zaplať pán Bůh, nedostali. Těžko si představit i realizaci původního záměru ve vydání, „Manifestu Komunistické strany“, v kterém se uvažovalo o tom, že ženy budou v komunismu pro všechny společné. Sice by to odstranilo problematiku nevěry, ale byl z toho asi pěkný komunistický bordel, včetně uvažované společné výchovy dětí !

Předpokladem pro odborné hodnocení a porovnání

kapitalistického a socialistického systému ze současného hlediska by bylo potřebné, kvalifikovaně odhadnout pravděpodobný vývoj tzv. socialistického systému v průběhu posledních 20 let, v období aplikace mobilních telefonu, internetu a jiné IT techniky apod., např. s využitím určitých charakteristik vývoje  v přetrvávajících komunistických systémech a za předpokladu neexistence železné opony. Prozatím se na to podíváme pouze orientačně.

Ze strany negativ lze kapitalistický systém charakterizovat,

jako bezohlednou rvačku o peníze, majetek, moc a právo, kterou doprovází zlodějna, podvody, úplatky, protekce, prostituce, hazard, lumpárny, zločiny, tunelování a okrádání. Když se k tomu přidá nezaměstnanost a žebrání o práci, tak to nevypadá vůbec dobře. Komu dojdou peníze, toho vyplení exekutor a skončí pod mostem, jako žebrák, či bezdomovec. Pak teprve pozná skutečnou kapitalistickou svobodu a demokracii z druhé strany. Může si říkat co chce, ale stejně mu nikdo nepomůže. Když má smůlu, tak tam pod tím mostem zmrzne. Převládá bezohlednost, každý se stará sám o sebe. K tomu ještě patří skutečnost, že se ta vysněná demokracie dá manipulovat, ohnout, či přišlápnou, samozřejmě ve prospěch těch mocných, kteří jsou u koryt a u moci. Tvrdý boj o životní prostor a obživu. Není to snadný být mladý a mít tyto vyhlídky !

            Ze strany pozitiv nemůžeme pominout nedozírná pozitiva

kapitalistického systému, svobody a demokracie. Volné cestování téměř po celém světě. Možnost získat nejmodernější a nejnovější techniku. Koupit ty nejdražší věci na světě. Mít několik přepychových aut. Koupit si vilu u moře v Americe. Dovolit tu nejvyšší životní úroveň. Můžete si pořídit služku, kuchařku, zahradníka, správce, či společnici a věnovat se jakékoliv zábavě. Nikdo vás nenutí pracovat. Kupujete si co chcete a platíte za co chcete. Zkrátka fantastický svět kapitalistické demokracie a svobody. Televizní pohádka. Přímo sen. Je to nádhera být mladý a mít tento sen před sebou !

            Kapitalismus lze hodnotit jako systém,

který vyvolává v občanech silnou a často bezohlednou snahu po uplatnění a zbohatnutí a nutí je neustále k vyššímu pracovnímu úsilí. Peníze jsou modlou kapitalismu.Ta motivace umožňuje rychlý vývoj úrovně technických a různých spotřebních výrobků a jejich inovací v neustálém koloběhu. Kapitalistickou společnost živí ze svých daní firmy, podnikatelé a živnostníci, kteří se snaží prosadit svými výrobky na trhu a zaměstnanci, kteří musí tvrdě pracovat, aby nepřišli o práci. Z daní firem a občanů, platí systém obvykle bobtnající a často z velké části zbytečnou byrokracii, různé nesmyslné instituce a veškeré sociální potřeby občanů. Pokud příjmy spotřebované v byrokracii a v neproduktivních službách, ale i potřebných službách, spolu s nutnými sociálními výdaji přesáhnou únosnou mez, dochází k ekonomickému úpadku a zadlužení společnosti. To zadlužení nebude samozřejmě platit hospodářsky neschopná mocenská elita, ale všichni občané, kteří za ty dluhy vůbec nemohou.

Mládež by si měla protřít oči a mysl, nesnít sny o bohatství s tím, že by si již od základní školy mohla spočítat, že ta nejbohatší elita činí nejvýše  cca 3 % společnosti a že jejich šance dostat se mezi tuto elitu, je tedy pouze 3 % !  V cca 87 % skončí jako běžní smluvní pracovnici a nezaměstnaní, pokud nedostanou místo v stále přežívající státní byrokracii. Pokud bude na trhu ještě místo a budou mít finanční prostředky, nebo protekci, či velmi dobré schopnosti, tak mohou skončit z cca 10 %, jako podnikatelé, či živnostníci. Ta mládež by si měla uvědomit, že pokud nebude mít mimořádné nadání, znalosti, schopnosti a umět několik cizích jazyků, či nebude perfektně ovládat své řemeslo, zapadne mezi ostatní občany s rizikovým příjmem, závislým většinou na zaměstnavateli.

I ten socialismus měl také svoje výhody a nevýhody.

Za negativa minulého systému lze především považovat komunistickou deformaci socialistického systému, jako kádrování každého občana, nutnost dodržování stranické politiky, pronásledování občanů s odlišnými a nekonformními názory, uplatňování cenzury, kupa udavačů chtěně i nechtěně spolupracujících s STB, právní nadřazenost komunistů nad nestraníky, časté neurvalé chování komunistické policie, nutnost předkládání pracovních i kádrových posudků, nutnost kádrového doporučení ke studiu, stranickou protekci, nepřijímání nestraníků do zaměstnání ve státních institucích, úřadech, bankách a společnostech se zahraničními styky, prosazování průměrnosti, včetně potlačování soukromého podnikání a poskytování různých výhod pro vysoké stranické funkcionáře a stranickou byrokracii. Nelze ani pominout omezování cestování, brzké ranní stávání, nedostatečnou citlivost k životnímu prostředí a existenci protekce, či zvýhodňování. Pro mladé omezená šance na uplatnění individuálních schopností.

Z hlediska socialistů lze za pozitiva socialismu považovat

značnou platovou nivelizaci, vedoucí k rovnosti mezi běžnými občany ve společnosti, společné výrobní prostředky a společný státní majetek. Plnou zaměstnanost pro občany i pro vězně, kteří se podíleli na výstavbě sídlišť a továren. Snahu po zajištění přijatelných životních podmínek pro všechny vrstvy společnosti i jednotlivé občany, včetně sociálního a zdravotního zabezpečení, včetně snahy po zajištění bytových potřeb občanů. Občan se nemusí příliš starat a pokud něco nefunguje k jeho spokojenosti, může nadávat na vládní strukturu, která odpovídá za všechno. Nelze pominout pozitivní vliv pracovní povinnosti, která logicky zásadně snižovala kriminalitu. Z hospodářského hlediska jde o systém snažící se o vysokou soběstačnost, omezující náklady na dovoz a snažící se o rozvoj výrobní základny za účelem vývozu i méně vyspělých výrobků. Za pozitivum lze rovněž považovat budování velkých sídlišť, metra a další infrastruktury, která slouží občanům dodnes. Pro mladé představuje zajištěné pracovní zařazení dle studijních výsledků, ale často s omezeným výběrem.

Socialistický systém můžeme tedy hodnotit, jako systém,

který má sklon k postupné degeneraci z hlediska průměrnosti a zaostávání. Nikdo nemá strach o práci a často se chodí do práce, tak trochu si odpočinout, po náročném víkendu často stráveném na rekreačním chatě. Každý si hledá pracovní místo v kterém nemusí příliš pracovat a kde má o trochu více peněz, než ty ostatní. Přednost mají samozřejmě straníci. Nikdo se nepřetrhne. Téměř žádné mimořádné pracovní vypětí a aktivita. Tam, kde se musí skutečně pracovat, je trvalý nedostatek pracovníků. Pořádně se pracuje pouze na černo, mimo zaměstnání. Ke společnému majetku se občané chovají často dost nešetrně. Každý si ukradne, nebo udělá v práci co potřebuje a stejně to nikde nechybí. Zaběhlá průměrnost a neschopnost, presentující se nedostatkem toaletního papíru přes skutečnost, že ve státě je přebytek velkých  papíren. Pomalý  rozvoj technologií a inovací, jednotvárnost a neměnnost dlouhodobě zaběhlých výrobků. Téměř všichni mají stejný typ WC, stejnou vanu, stejné rozvody, stejné radiátory, stejnou televizi a často téměř stejný nábytek. Zemědělci jsou rovněž v pohodě, odpracují si pracovní hodiny, pak z části jezdí dělat do fabrik, nebo si mohou si dělat na svém a ještě dostanou naturálie.

            Tak a teď se mládeži zamyslete a račte si vybrat, buď tvrdý život a práci s rizikem nezaměstnanosti, ale s možností zbohatnutí v kapitalistickém systému, nebo by jste se raději rozhodli pro

                                                                             socialistickou pohodičku ?

Autor: Jiří Čumpelík | pondělí 25.1.2010 8:38 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Trochu drsná diskuze před hospodou na Vinohradech

Kuřáci si nedají pokoj a tak místo toho, aby seděli uvnitř hospody, pokuřují a diskutují před hospodou. Těch skupinek tam bylo víc, ale připojil jsem se k té, která diskutovala o generálech.

19.5.2024 v 11:43 | Karma: 14,85 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 32,09 | Přečteno: 649x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"