Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důchodová reforma – je to tady !

             Finanční fórum Zlatá koruna bylo jistě potěšeno vystoupením premiéra Petra Nečase k principům důchodové reformy. Vážení vysokoškoláci zvedneme vám důchody. (pokud ovšem budete mít práci a plat na své úrovni dvojnásobku průměrného platu) To je výsledek snad hodinového projevu, trochu Husákovského stylu.

              Argumenty zcela lidové,

              takové, aby i laici pochopili elementární politickou odpovědnost, stabilizační kroky, elementární mezigenerační solidaritu, parametrické změny, elementární sociální kohezi, princip zásluhovosti, čili princip ekvivalence, individualizace a odpovědnosti, klíčový parametr, individuální ryze soukromou bázi a diverzifikaci zdrojů. Pro ostatní, kteří to nepochopili to premiér zjednodušil „ Voda neteče do kopce, ale z kopce“, či „ Nemít všechny vajíčka v jedné ošatce“ !

               Postup ODS.

               Zavedení stropů na odvody do sociálního a důchodového systému i zdravotního systému pro občany s vysokými příjmy. Zavedení rovné daně vedoucí při vysokých příjmech, až k daňové degresi. Související pokles příjmu do sociálního a důchodového fondu, který se ocitl v záporné bilanci a rovněž pokles příjmů zdravotního systému a především pokles daňových příjmů do státní pokladny. Bilance zadlužení státu, vnitřní zadlužení i zahraniční dluh dále silně narůstá. Tady by bylo jistě velmi vhodné uplatnit princip zásluhovosti pro naše politiky! To je, ale nezajímá. Účet zaplatí střední vrstvy a podnikatelé.

              Důchodový systém

              je v záporné bilanci. Premiér přesto bude respektovat rozhodnutí Ústavního soudu ČR a zajistí soudcům a dalším vysoko příjmovým spoluobčanům vyšší důchody a přitom chce udržet důchodový systém pod, nebo na 9% HDP, do roku 2020. Nevysvětlil, kde brát na vyšší důchody pro vysoko příjmové spoluobčany. Zaplatí většina ostatních občanů ve formě zvýšení DPH a to je téměř jisté.

               Nebude rozmazlovat

               důchodce a tak dnešním 40-cátníkům a mladším, pravděpodobně poklesne důchodový příjem z průběžného systému v budoucím čase k poměru k průměrné mzdě, zhruba na polovinu současného poměru a možná ještě víc. Prý jsme moc sociální stát oproti jiným zemím EU a je tady ještě neobvykle málo chudoby. Za pouhých 10 let bude 4,7 mil. plátců do penzijního systému, oproti 3,15 mil. důchodců a v roce 2050 bude tento poměr 1: 1. Vláda nehodlá investovat prostředky do rodin s 3 - 4 dětmi, které by si zasloužili dostat alespoň byt zdarma, či jinou výraznou formu podpory, ale raději podpoří vysoko příjmové vrstvy. Vyrovnání demografického vývoje nebude řešit podporou rodin s dětmi, které velmi nutně potřebujeme pro rozvoj a budoucnost naší společnosti.

              Navrhovaná  reforma

             vůbec neřeší žádný demografický vývoj a je zbytečná. Pouze zvýší příjmy zejména vysoko příjmovým občanům a přinese zisky penzijním fondům. O tom, že se musí sám zabezpečit na stáří, již každý občan i student dávno ví. Na to nejsou potřeba důchodové fondy. Kdo má peníze může spořit, či investovat. Horší je to se zaměstnanci a podnikateli, kteří si často nemohou moc vyskakovat. Mezi nimi téměř 100-tisícové měsíční platy nejsou tak běžné, jako v oblasti vyšších funkcí ve státní správě a státních podnicích, či institucích.

              Premiér

              se zatím cítí velmi silným s ohledem na rozložení sil vládní koalice ve sněmovně. Z jeho projevu, ale nevyplývala skutečnost, že by Bezděkova komise, s převahou zástupců důchodových a finančních fondů, mu dodala dostatek argumentů pro bližší specifikaci efektů a pozitiv navrhované důchodové reformy pro občany. Příliš mnoho slov, či obecných argumentů, ale zcela bez konkrétních výstupů. Přesto premiér prohlásil, že tato vláda pod jeho vedením důchodovou reformu provede!                         

Pozn:

Předcházející článek k tomuto tématu:

http://jiricumpelik.blog.idnes.cz/c/152127/Duchodova-reforma.html

Autor: Jiří Čumpelík | středa 6.10.2010 9:01 | karma článku: 23,93 | přečteno: 2300x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 31,88 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,71 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 697x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Progresivní zdanění, nebo progresivní bohatnutí s rovnou ruskou daní?

Opravdu naši ekonomové, politici a jejich poradci nevědí, kde peníze na provoz zadluženého státu jsou? Stačí se podívat na progresivní zdanění přes hraniční čáru do Německa, či Rakouska.

13.1.2024 v 6:37 | Karma: 23,75 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 611
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1688x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"