Důchodová reforma – je to tady !

             Finanční fórum Zlatá koruna bylo jistě potěšeno vystoupením premiéra Petra Nečase k principům důchodové reformy. Vážení vysokoškoláci zvedneme vám důchody. (pokud ovšem budete mít práci a plat na své úrovni dvojnásobku průměrného platu) To je výsledek snad hodinového projevu, trochu Husákovského stylu.

              Argumenty zcela lidové,

              takové, aby i laici pochopili elementární politickou odpovědnost, stabilizační kroky, elementární mezigenerační solidaritu, parametrické změny, elementární sociální kohezi, princip zásluhovosti, čili princip ekvivalence, individualizace a odpovědnosti, klíčový parametr, individuální ryze soukromou bázi a diverzifikaci zdrojů. Pro ostatní, kteří to nepochopili to premiér zjednodušil „ Voda neteče do kopce, ale z kopce“, či „ Nemít všechny vajíčka v jedné ošatce“ !

               Postup ODS.

               Zavedení stropů na odvody do sociálního a důchodového systému i zdravotního systému pro občany s vysokými příjmy. Zavedení rovné daně vedoucí při vysokých příjmech, až k daňové degresi. Související pokles příjmu do sociálního a důchodového fondu, který se ocitl v záporné bilanci a rovněž pokles příjmů zdravotního systému a především pokles daňových příjmů do státní pokladny. Bilance zadlužení státu, vnitřní zadlužení i zahraniční dluh dále silně narůstá. Tady by bylo jistě velmi vhodné uplatnit princip zásluhovosti pro naše politiky! To je, ale nezajímá. Účet zaplatí střední vrstvy a podnikatelé.

              Důchodový systém

              je v záporné bilanci. Premiér přesto bude respektovat rozhodnutí Ústavního soudu ČR a zajistí soudcům a dalším vysoko příjmovým spoluobčanům vyšší důchody a přitom chce udržet důchodový systém pod, nebo na 9% HDP, do roku 2020. Nevysvětlil, kde brát na vyšší důchody pro vysoko příjmové spoluobčany. Zaplatí většina ostatních občanů ve formě zvýšení DPH a to je téměř jisté.

               Nebude rozmazlovat

               důchodce a tak dnešním 40-cátníkům a mladším, pravděpodobně poklesne důchodový příjem z průběžného systému v budoucím čase k poměru k průměrné mzdě, zhruba na polovinu současného poměru a možná ještě víc. Prý jsme moc sociální stát oproti jiným zemím EU a je tady ještě neobvykle málo chudoby. Za pouhých 10 let bude 4,7 mil. plátců do penzijního systému, oproti 3,15 mil. důchodců a v roce 2050 bude tento poměr 1: 1. Vláda nehodlá investovat prostředky do rodin s 3 - 4 dětmi, které by si zasloužili dostat alespoň byt zdarma, či jinou výraznou formu podpory, ale raději podpoří vysoko příjmové vrstvy. Vyrovnání demografického vývoje nebude řešit podporou rodin s dětmi, které velmi nutně potřebujeme pro rozvoj a budoucnost naší společnosti.

              Navrhovaná  reforma

             vůbec neřeší žádný demografický vývoj a je zbytečná. Pouze zvýší příjmy zejména vysoko příjmovým občanům a přinese zisky penzijním fondům. O tom, že se musí sám zabezpečit na stáří, již každý občan i student dávno ví. Na to nejsou potřeba důchodové fondy. Kdo má peníze může spořit, či investovat. Horší je to se zaměstnanci a podnikateli, kteří si často nemohou moc vyskakovat. Mezi nimi téměř 100-tisícové měsíční platy nejsou tak běžné, jako v oblasti vyšších funkcí ve státní správě a státních podnicích, či institucích.

              Premiér

              se zatím cítí velmi silným s ohledem na rozložení sil vládní koalice ve sněmovně. Z jeho projevu, ale nevyplývala skutečnost, že by Bezděkova komise, s převahou zástupců důchodových a finančních fondů, mu dodala dostatek argumentů pro bližší specifikaci efektů a pozitiv navrhované důchodové reformy pro občany. Příliš mnoho slov, či obecných argumentů, ale zcela bez konkrétních výstupů. Přesto premiér prohlásil, že tato vláda pod jeho vedením důchodovou reformu provede!                         

Pozn:

Předcházející článek k tomuto tématu:

http://jiricumpelik.blog.idnes.cz/c/152127/Duchodova-reforma.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Čumpelík | středa 6.10.2010 9:01 | karma článku: 23,93 | přečteno: 2300x