Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děravý balíček .....

Ta krize je taky k něčemu dobrá. Odkryla skutečný stav hospodaření v naší republice. Rozkradli jsme hospodářství, rozprodali co se dalo, vyprázdnili jsme státní pokladnu a nakonec jsme se zadlužili jako pitomci.

Jsme dle vyjádření elit v tom všichni. Žili jsme si nad poměry, baštili jsme jako zbohatlíci, tak teď si musíme všichni utáhnou opasky ! Opravdu všichni ???

Nebylo by vhodné napřed se zeptat, kdo za to může a kam se ty prachy ze státní kasy rozkutálely ?

 

Že by za to mohli, důchodci, či zaměstnanci soukromých firem, tak to asi ne !

Že by za to mohli maminky na mateřské dovolené, to snad taky ne !

Že by za to mohli invalidé a postižení, to asi taky ne!

Že by za to mohli nezaměstnaní, kteří nemohou sehnat práci, to taky ne !

Že by za to mohli běžní zaměstnanci státní správy, škol a zdravotnictví, tak to asi taky ne !

 

Je asi čas se ptát.

Proč Státní banka nezasáhla včas a nevydala odborná stanoviska k hospodaření a zadlužování ČR a proč je nakonec sama ve značné ztrátě ?

Proč naše vlády stále pokračovaly ve značném zadlužování ČR ?

Kdo nám tady plundruje státní pokladnu, že jsme téměř v bankrotu ?

 

Republika je taková větší firma, kterou vlastní občané a financují její chod ze svých daní.

Co dělat s vedením takové firmy, když se firma propadá do bankrotu?

Je to jednoduché. Vyházet špatné manažéry a zvolit zcela jiné!

Ve volbách budou mít občané jedinečnou příležitost. Nevolit politické strany, ani poslance, kteří se na předchozích vládách podíleli. Chtě, nechtě, musíme to zkusit s jinými politickými stranami!

 

Poslanec Kalousek tvrdě obhajuje platovou diversifikaci. To je celkem správné, ale jaksi nechápe, že ta platová diversifikace financovaná ze státní kasy, musí mít stanoveny přijatelné meze. Problémem je skutečnost, že se na rozhodování, mající na svědomí úpadek hospodaření a plundrování státní kasy, se podíleli právě osoby, které si stanovili naprosto neúměrné platy. Tady se musí udělat pořádek!

Je to jednoduché, stanovit nejvyšší kancelářský plat ve státní správě a státních podnicích, třeba na maximálně dvojnásobek průměrného platu !

 

Pokud si někdo myslí, že je platově nedoceněn, může přejít do soukromého sektoru, kde si může vydělat, kolik je mu libo. Nezaměstnaných je spoustu a nikdo není nenahraditelný a soukromý sektor uvítá další schopné podnikatele!

Pokud republika potřebuje ohodnotit mimořádně přínosného úředníka, tak je potřeba, aby byl jeho osobní ohodnocení schváleno na úrovni vlády a to jen na určité období.

Se zrušením veškerých náhrad poslancům a senátorům, vzhledem k výši jejich platů, by měla přijít některá z nových politických stran. Buď tento postup, nebo snížení jejich odměn.

Odpovídající snížení platů by se mělo týkat i místní samosprávy a místní státní správy.

Zkrátka s penězi občanů, které získává státní pokladna se musí začít nezbytně šetřit!

 

Ministr Janota jistě dobře ví, kolik peněz vyčerpají ministerstva ze státní pokladny na financování různých poradenských firem, na množství nejrůznějších nadací a kolik různých, často zcela zbytečných činností, financovaných ze státních financí, přenáší státní správa na často přátelské soukromé firmy, místo toho, aby je sama zajišťovala příslušnými státními zaměstnanci. Náklady se zvyšují o zisk těchto firem.

 

Ministr Janota jistě dobře ví, které státní úřady a instituce je možné bez závažných důsledků zrušit a přesunout jejich činnosti do běžných činností ministerstev. Rovněž by měl zajistit, aby v správních radách státních společností byli úředníci, kteří tímto budou plnit své běžné pracovní činnosti a nebudou brát další zvláštní odměny. To by se mělo vztahovat i na zaměstnance podniků se státní účastí, zasedajících ve správních radách.

 

Naše státní správa musí zajistit potřebné a nejnutnější činnosti co nejlevněji! Rozhodně nelze akceptovat celoplošné snížení platů, které postihne úředníky, učitele a zdravotníky, kteří nemají ani průměrný plat! Na snížení jejich platů se promítne zvýšení cen v důsledku navýšení DPH.

 

Je zcela neúnosné, aby průměrný plat ve státní správě přesahoval průměrný plat v soukromém sektoru, který tvoří hodnoty a svými daněmi financuje státní sektor. Zaměstnanci státního sektoru si musí uvědomit nutnost podpory soukromého podnikání, jinak státní pokladna nebude mít peníze na jejich platy.

 

Obdivuhodné jsou tanečky kolem loterních společností. Je nutné pro tyto společnosti stanovit co nejvyšší únosné daně a zároveň stanovit podíly z obratu, určené jako povinný podíl na výhry občanů tak, aby nedocházelo k neřízenému okrádání sázejících občanů a zajistit nekompromisní kontrolu tak, aby nedocházelo k fiktivním výhrám, které zpětně předávají peníze do kapes loterních společností. Financování sportovních aktivit by mělo probíhat zásadně přes státní správu. Jistě by nebylo od věci v současné krizi, posoudit možnost znovuobnovení provozu státní loterie.

 

Ostatně pokud se podíváte na politickou scénu, vyvolává to dojem pravděpodobnosti, že skutečnou vládu má dosti silná elitní skupina, zahrnující elitu z ODS, KDU-ČSL  i ČSSD. Ostatně to dokládá i střídavé obsazování různých vysoce placených pozic ve státní správě, či podnicích se státní účastí, politiky. Nejnovější je pohled na ČSA. Tvrdíka z ČSSD, vystřídal Kočárník z ODS, který po skvělém ovládání tohoto podniku z pozice předsedy správní rady ČSA raději rezignoval. Kolik činili jejich příjmy a kolik mají tito elitní politici dalších obdobných  pozic, se dá těžko zjistit. Skutečností je, že mají nesporný podíl na finančním propadu ČSA. Kupodivu neúspěšný Tvrdík v ČSA, se stal manažérem voleb ČSSD. Dalším potvrzením elity je účast kandidáta ČSSD Urbana na jachtě s Topolánkem. Zkrátka je celkem jedno, zda volíte ČSSD, nebo ODS. Volíte stále stejnou elitní skupinu, kde se část tváří sociálně a druhá konzervativně. Nakonec si stejně rozdělí pozice pro elitu mezi sebou. Problémem jejich vlád je další zadlužení, další zhoršení životních podmínek občanů a naprostá neschopnost vyrovnat se s rostoucím státním dluhem.

 

Právě v době krize je potřeba udělat veškerá opatření k zajištění vyrovnaného státního rozpočtu. Jinak nelze předpokládat, že po přechodu do růstového období budeme schopni konečně začít splácet obrovské dluhy, které nám neodpovědná politická elita nastřádala.

 

Doufejme, že pan Janota si vezme příklad z ČSA a začne, alespoň zásadně krátit nejvyšší platy ve státní správě a státních podnicích. Ostatně i stanovení nejvyššího dosažitelného důchodu na dvojnásobek průměrného důchodu, by mohlo přinést potřebné úspory v důchodové oblasti a být přijatelné pro většinu společnosti.

 

Ministr Janota zcela nepochybně respektoval, jako finanční odborník, pochybné hospodaření předchozích finančních ministrů a dnes je na něm, aby předvedl, jak se má odpovědně hospodařit se státními prostředky. Je potřeba začít bez ohledu na tlaky stranických elit.

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 8.10.2009 7:23 | karma článku: 22,51 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Trochu drsná diskuze před hospodou na Vinohradech

Kuřáci si nedají pokoj a tak místo toho, aby seděli uvnitř hospody, pokuřují a diskutují před hospodou. Těch skupinek tam bylo víc, ale připojil jsem se k té, která diskutovala o generálech.

19.5.2024 v 11:43 | Karma: 14,85 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 32,09 | Přečteno: 649x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,22
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"