Budeme poskakovat, jak bude Brusel, či Berlín chtít?

                 Vláda má nyní schvalovat přijetí prvních 70 uprchlíků ze Sýrie. Západní země se zavázaly přijmout 100 000 uprchlíků ze Sýrie. Kolik tisíc uprchlíků z toho bychom měli skutečně příjmout, není zatím upřesněno. Počet uprchlíků ze Sýrie přesahuje 3 miliony. Zoufalá situace a stále rostoucí požadavky na zvýšení počtu uprchlíků, které by měly přijmout západní země, včetně nás. Počet mrtvých civilistů v Sýrii se odhaduje přes 200 tisíc.

                 Náš problém je především v tom,

                 že máme příliš vlastních problémů. Evidovaných nezaměstnaných máme cca 500 000 občanů, neevidovaných další desetitisíce, dále tisíce bezdomovců, kterým nejsme schopni zajistit ani základní životní podmínky a k tomu ještě neznámý počet cizinců pracujících na černo. Když přidáme naše dluhy, které se postupně blíží k 50% HDP a přes milion našich občanů, kteří jsou na hranici chudoby, tak přijetí uprchlíků naši situaci pouze zhoršuje. Přitom mají naši pracující oproti Němcům, přibližně třetinové mzdy, tedy mnohem horší životní standard a to jsme ve stejné EU.

                Pro bohaté arabské země

                těžící ropu, by nemělo být finančním problémem, postarat se o veškeré uprchlíky ze sousedních arabských zemí. Kam se ztratila arabská, či muslimská solidarita? Proč mají být muslimové vytrženi z arabského prostředí a odvlečeni do Evropy? A to se nejedná pouze o evidované uprchlíky, ale o mnoho dalších, kteří směřují přes hranice Evropy i z dalších, převážně válkou postižených zemí. Co dělá pro řešení situace uprchlíků Liga arabských států?

                Odsuzovat uprchlíky je nesmyslné.

                Je potřeba se ptát, kdo vyvolal občanskou válku v Syrii? Kdo vydělává na výrobě a dodávkách zbraní do Sýrie? Kdo vydělává na válce a válečných konfliktech? To není výroba zábavné pyrotechniky, ale výroba drahých i nákladných zbraní, raket a bomb, které zabíjejí. Je potřeba odhalit jaké zájmy jsou za těmito konflikty, kdo se podílí na jejich financování? Kdo platí žoldáky, kteří se zabíjením živí? Právě tito investoři, firmy, či státy by se měli o uprchlíky postarat. Sýrie stejně, jako Libye se ptá, proč jste nám zničili naše domovy?

                Stanovisko našeho presidenta Miloše Zemana

                je přitom každému jasné i srozumitelné a je na vládě, aby se s ním ztotožnila a poskytla plánovaných 100 milionů syrským uprchlíkům v místě jejich pobytu, aby si mohli zajistit potřebné životní podmínky pro sebe a své rodiny v zemích, kde se cítí alespoň trochu, jako doma.

                President řekl:

               „Syrským uprchlíkům by se měla poskytnout humanitární pomoc v jejich vlasti,

                             nebo v nejbližším sousedství a nikoliv v České republice“.

 

Autor: Jiří Čumpelík | pátek 9.1.2015 7:35 | karma článku: 36,74 | přečteno: 1405x