Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyslov „Komunismus“, dostaneš kamenem.

Velice mě rozčiluje postoj k bývalému ražimu a neustálé spojení komunismus = zlo.  Opravdu mě rozčiluje, jak se to hodnotí naprosto jednostraně. Ano. Dřívější režim obsahoval zlo, ale je správné nazývat zlem režim. Nebylo to něco jiného, či někdo jiný, kdo ono zlo vytvářel. Neustálé dohady pod každým blogem, jaké to bylo svinstvo. Neustálá manupilace lidí, očkování mladších generacích prezentací pouze toho špatného příšerného co se v té době dělo může vytvářet naprosto omezený pohled falešnou představu toho, jak se zde žilo. Tak jako neexistuje dokonalý člověk, neexistuje ani dokonalý režim. Není jenom černá a bílá. Barev je vždy spousty.

V první řadě musím říci, že nejsem člověk, který by předchozí dobu mohl nějak soudit. Zažil jsem ji pouze 14 let a popravdě jsem v těch 14-ti letech nezažil nic zlého. Až na to, že mě vyhodili z pionýra. Nikdo v naší rodině nezažil nikdy nic zlého. Možná akorát máti. Přeřazení z gymnázia na učiliště. Nikdy nikdo z naší rodiny nebyl ve straně a všichni dělali to co vystudovali a všichni vystodovali bez problémů.

Vlastně o tom zle jsem slyšel až po revoluci v médiích.  Ale to proč tohle píši není proto, že bych chtěl komunismus nějak hájit, nebo chválit. Právě naopak. Byl bych rád, aby se to zlo pojmenovalo, aby se lidé varovali před hrosbou jeho návratu, aby se mladá generace poučila z dřívějších chyb. Ovšem na to je potřeba hodnotit vše. Ze všech stran. Hodnotit i to dobré.  Nyní mi to připadá stejné jako fašismus i komunismus, ale tentokrát na druhou stranu. Fašismus manipuloval lidmi směrem napravo. Komunismus na druhou stranu a i když jim to nešlo, nastolili diktaturu. Tenkrát to byla manipulaci proti-fašistická a pro-komunistická. Nyní nevím, na kterou je to stranu. Někdo by to nazval proti-komunisticka a pro-demokratická.

Místo toho, aby lidé shodnotili režim v Americe a vzali si z toho to dobré, aby shodnotili minulý režim a vzali si z toho to dobré a spojili to v nový řežim, tak jako stádo ovcí jsme zmanipulování a lítáme od zdi ke zdi. Jeden režim padne, tak ho zazdíme a hurá do nového a opět jako ovce běžíme za manipulátorem proti zdi.

Co byl Komunismus? To jsme zde přeci neměli. Měli jsme socialismus. Akorát pouze vládní strana se jmenovala Komunistická.

Co je Marxismus?, Co je Leninismus? A co je Marxismu-Leninismus? Není náhodou první filozofie dobrá, druhá špatná a ta třetí špatná sloučenina. Co takhle demokratický Marxismus?

Základem marxismu je historický a dialektický materialismus: v důsledku rozvoje výrobních prostředků společenské výroby dochází k rozporu mezi třídami a k třídnímu boji mezi vykořisťovateli a vykořisťovanými. Podle Marxe se třídní rozpory neustále zvětšují, což zákonitě vede k revoluci:

Nezlobte se na mě, ale mám pocit, že historie se opakuje.

Jak jsem říkal, dřívější dobu nemůžu moc hodnotit, ale co vnímám a jaké mám pocity. Mám pocit, že jsme měli jedno z nejkvalitnějších zemědělství. Mám pocit, že mezi lidem bylo mnohem víc ochoty si pomáhat. Mám pocit, že školství bylo na mnohem vyšší úrovni. Stejně tak vychovaní sportovci, umělci. Proč?

Co bylo: Diktatura. Jak je možné, že se po fašismu zopakovala. Diktatura koho volit. Ano, to je špatné, to se nesmí opakovat. Demokracie, která zajistí, že si lidé volí vládní stranu a to pravidelně po určité době je věc, která nesmí být změněna. Ale toto je pouze jeden prvek z mnoha. Existuje spousty špatných věci, co má dnešní pravice, co má dnešní ČSSD a existuje spousty dobrých prvkých, které preferují komunisti.

A máme demokracii? Ve vládě je strana, kterou nikdo nezvolil. Strana, která dostala nejvíce hlasů nevládne. Když lidé vysloví přání (ve volbách) „ať nám tato strana vládne 4 roky“, tak se tam ti politici za dva roky shodí a jsme bez vlády. Tak proč tady někdo pořád něco vyřvává o demokracii a proč se pořád bývalí režim hodnotí pouze černě?

Kdo to špatné dělá. Nejsou to náhodou naprosto stějní češi, kteří dělali to špatné v min. režimu. Nejsou to náhodou naprosto stejný typy lidí, kteří kdyby v 60.letech byli starší by to samé dělali pod jinou stranou. Dřív to nebyli komunisti. Všechno zlo, které bylo v min. režimu dělali ti stejní lidé, kteří dělají to špatné dnes. (stejný člověk neznamená přesně ten samý. Stačí stejné vlastnosti) Akorát zlo změnilo podobu.

To co si cením na min. režimu bylo, že dřív ten špatný člověk zakázal cestování, studování, hraní, ale režim nechal člověku střechu nad hlavou a nakrmil ho. Dnes zlí člověk nezakáže ani cestovat, ani studovat, ale sebere ti veškerý majetek. A chudák, který přijde do styku s takto zlím člověkem potom nemá co jíst, nemá kde bydlet a nejen že to postihne i jeho potomky, on ani nedostane šanci, aby si je pořídil. (Mimochodem cestování je blbost. Moje matka, protože něco uměla, tak procestovala celý svět. Mistrovství světa apod.)

Svoboda.

Pořád se říká „dřív nebyla svoboda“. Moc nechápu, jak tomu mám rozumět. Asi to neznamená, že svoboda = člověk si může dělat co chce. Už dávno lidé přišli na to, že svobodu je nutno omezovat. Když bude úchylák, který bude milovat zabíjení, tak je samozřejmě nutné jeho svobodu omezit. Takže kde je ta hranice svobody a nesvobody. Asi by se dalo říci, že v okamžiku, kdy by činnost člověka mohla ublížit druhému člověku, je nutné tuto činnost zakázat.

Otázkou je, kdo určuje, kde je ta hranice. A kde ta hranice ve skutečnosti je? A nyní se pohybujeme na hranici diktatury. Zakazovat a přikazovat je přeci diktatura.

Zakázat krást, zakázat zabíjet, přikázat jezdit v obci pomalu. Vše to je diktatura a vše to je správné, protože to ublíží druhému člověku.

U auta se obvzlášť pozastavím, protože tato diktarura chrání nás a okolí před naší hloupostí.

A okrádat stát či obyvatelstvo se smí? Lidé si v akci „Z“ postavili obchod a on ho dostal nějaký soukromník, udělal z toho hernu, vydělal na tom miliony a ublížil spoustě lidem, kteří si včas neuvědomili, že můžou podlehnout (lidská hloupost).  Zajímavé, že tuto lidskou hloupost není třeba chránit, jako u řízení aut.

V r. 1988 se za státní peníze komplet zrekonstruoval dům. Za dva roky ho dostal soukromník a několik let jenom vybíral nájem. Nemusel opravit ani ťuk. Neokradl náhodou stát? Zvedal si a zvedal si nájem, zničil barák půlením bytů a v roce cca 2008-2010 jsem viděl dvě důchodkyně, které na stará kolena s pláčem opouštěli byt, kde odchovali rodinu a to jenom proto, že neměli na nájem. Ano já zapoměl. Máme svobodu. Není možné nařizovat výšku nájmu. To by byla diktatura. Ale jak je možné, že se smí svobodně ubližovat lidem. A nestačili by náhodou ty peníze vynaložené za rekonstrukci na nájem těch důchodkyň? Kdyby je teda nový majitel vložil do státní kasy.

Svoboda slova: Tohle nechápu. Podle mě byla naprosto stejná jako teď. Akorát následky byli odlišné. Tenkrád bych vedoucímu (členu KSČ) řekl, že je „….“ a šel bych sedět do basy. Dnes to řeknu vedoucímu a půjdu si sednout do podchodu. Pořád všichni dokola opakují, že dnes musí člověk brát zodpovědnost za své činny. To musel i tenkrát.

Svoboda neznamená, že když chci a něco pro to udělám, tak můžu. Určitá diktatura být musí a mě by zajímalo, co se dřív nesmělo, protože byla diktatura a nyní se může, protože je svoboda. Ano může se krást. Ale pouze v mezích zákona.

Kradení

Další věc, co se neustále opakuje. Dřív se kradlo, dřív se lidé naučili krást a nyní to jenom praktykují. To je tak strašná volovina, že to nemá obdoby. Kdo kradl dřív, krade nyní taky. Kradení není věc doby, ale člověka. Kdo měl morálku na to, aby kradl dřív, tak nyní to dělá ve velkém. Dřív to byla dlažba do koupelny, dnes je to 200m dlouhý mramorový vjezd do garáže.

Kdo dřív nekradl, protože nemusel a neměl čím se chlubit, když všichni měli všechno stejný, dnes začal, protože nemá na jídlo a dítě ho ukamenuje, že všichni ve třídě už mají mobil a on ne.

A navíc. Jak jste chtěli dřív krást, když všechno bylo vaše. Vše bylo státní. Okrádali jste stát, který se musel zadlužovat, aby Vám dal plat, bydlení, služby. Takže jste vlastně vinni za to, že stát se zadlužoval, protože jste mu finance ukradli a on si je musel půjčit.

Vyřešilo se to radikálně. Dnes se děje přesně to samé, ale ten stát už si kvůly zlodějům půjčovat nebude a prostě některé lidi hodí na ulici, bez příjmů, bez sociálky a nechá je chcípnout.

Na závěr to shrnu. Neznal jsem dřívější dobu. Nerozumím dnešní době. Demokracie – lidé si volí vládu a mají právo volit musí být vždy zachována, ale kdybych dostal na výběr:

  1. Nesmíš říct hnusné slovo na politika, jinak půjdeš sedět, ale babička nebude vyštvána z bytu, nebo
  2. Smíš si říkat co chceš, ale babička půjde

Tak bych si asi vybral první variantu. A propaguji snad tímto výběrem komunismus????

Autor: Jiří Cásek | středa 2.1.2013 19:15 | karma článku: 29,60 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Jiří Cásek

Vládneme, nařizujeme, poslouchej!

Připadám si jako v nějakém filmu, kdy jedna strana hodnotí lidi, nebo události jako obecně špatné a druhá strana oponuje "...ale my se snažíme..." Vláda se tak snaží a snaží, že.....

22.10.2020 v 12:11 | Karma: 18,11 | Přečteno: 374x | Diskuse| Politika

Jiří Cásek

Demo-demokracie. CZEXIT aj. Demo jede na plné obrátky.

Brexit odhlasován a už to valí. Jedni hlásají "Nabízíme CZEXIT". Druzí zase "Zastavíme diktát EU". Hned vedle toho jsou lidé, kteří zastaví Islám a za rohem dostanu koblihu. A to ještě ani nejsou volby.

28.6.2016 v 16:05 | Karma: 9,53 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politika

Jiří Cásek

Tak jsme si pěkně popovídali, aneb otevřené dveře migrantům necháme.

Na PS je vždy tak krásný pohled. Tolik inteligentních lidí vede krásnou inteligentní debatu na jejímž konci je plán, jak mne udělat šťastným a spokojeným. Nevím jak kdo, ale já mám pocit, jakoby ten konec včera chyběl.

19.6.2015 v 14:19 | Karma: 26,73 | Přečteno: 818x | Diskuse| Ostatní

Jiří Cásek

Imigranti a utečenci nejsou žádný problém!

Zničeho nic. Naprosto z nenadání mi prolétla hlavou myšlenka, že pokud je něco skutečně problém, pokud je něco skutečně aktuální a musí se to řešit, tak toho budou plná media. A proto se zdá, že imigranti nejsou žádný problém.

16.6.2015 v 8:45 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ostatní

Jiří Cásek

Dobrovolně vyhyneme, nebo se necháme vystěhovat, nebo si necháme vyvolat válku o přežití?

Proč vedení EU, někteří lidé a někteří politici chtějí vytvořit prostředí pro tyto otázky? ..........

12.6.2015 v 15:16 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2422x
Patřím ke střední vrstvě a mé názory jsou pouze moje. Je na Vás, jestli s nimi souhlasíte nebo ne.

Seznam rubrik