Demo-demokracie. CZEXIT aj. Demo jede na plné obrátky.

Brexit odhlasován a už to valí. Jedni hlásají "Nabízíme CZEXIT". Druzí zase "Zastavíme diktát EU". Hned vedle toho jsou lidé, kteří zastaví Islám a za rohem dostanu koblihu. A to ještě ani nejsou volby. 

Je krásné, tedy asi smutné, jak se vždy objeví téma a hned se ho kandidáti chytnou a hesla létají vzduchem rychleji jak tryskáče. 

Doba je nejistá - "nabízíme jistoty". Za poplatky utratím z důchodu 300,-kč - "zrušíme poplatky". Všichni kradou - "nebudu krást, protože mám tolik, že to nemám zapotřebí" (už jsem si nakradl). Imigrant překročil hranice - "zastavíme migraci". V náboženství se rodí teroristi - "zakážeme náboženství". EU chce něco přikázat - "CZEXIT jak vyšitý".

Všechny ty výroky vykřičené mezi lidi mají jedno společné. Jsou to sliby, které mohou a nemusí být splněny. (Myslím, že většinou nejsou). To důležité ale je, že ti co je vykřikují nakonec rozhodují úplně o něčem jiným. 

Právě proto mi to připadá jako demo-demokracie (jak zpívá T.K. - pěkný termín). Lid si sice zvolí zástupce, ale ti nakonec vládnou a rozhodují úplně o něčem jiným, než kvůli čemu si je lid zvolil a proč jim lidé dali hlasy.

Jedni sice zvolí úsporný režim, ale kdo mohl tušit že přijde krize a oni budou muset rozhodovat úplně jinak. Druzí slíbí jistoty a že nebudou krást, ale koho to zajímají, když rozhodují o migraci a o kouření. No a třetí nyní chtějí zastavit EU, ale k čemu to je, když za dva roky povodně pošlou k zemi půlku Prahy a oni budou rozhodovat zda přijmou z EU pomocnou ruku nebo ne.

Já bych opravdu rád, aby si konečně mohl lid vládnout sám. Takhle vždy někdo dostane hlas a ten potom říká neustále dvě věci. "Dostali jsme mandát, tak nám do toho nekecej." A nebo. "Lidé jsou příliš hloupý, aby mohli rozhodovat o tak důležité otázce."

Já bych byl strašně rád, kdyby přišla strana, která by slíbila jeden slib a ten splnila. Ten by zněl. "Zařídíme tu pravou demokracii - vládu lidu." V mých očích, aby si lid mohl skutečně vládnout sám znamená, že lid dostane možnost kdykoliv a o čemkoliv rozhodnout. A kdykoliv do čehokoliv zasáhnout.

V podstatě nic složitého. Možnost vetovat zákon. Možnost okamžitě zrušit mandát a i imunitu. Možnost okamžitě říci čím se má vláda zabývat a co a jak má řešit. A stačí na to 3 jednoduchý kroky. (O číslech by se dalo diskutovat. Hlavně je to pořád dokola to stejné). 1/3 voličů může vyvolat referendum. Menší účast jak 60% = neplatnost referenda. Pokud počet hlasů pro určitou volbu překročí 1/2 všech voličů v ČR = je rozhodnuta. Většina se vyslovila.

Třeba se jednoho dne dočkám a objeví se strana, která zajistí, aby lidé mohli rozhodovat. Jinak tohle Demo se mi už nechce moc hrát. Vždy někoho zvolit a pak jen se slzou v oku sledovat co všechno tropí za příšernosti.

 

 

Autor: Jiří Cásek | úterý 28.6.2016 16:05 | karma článku: 9,53 | přečteno: 273x