Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

MÁTE SLOVO - bohužel

to "bohužel", říkám vždy, když se v pořadu paní Jílkové objeví zastánci nějaké demagogie, když  v tomto pořadu mají slovo ti, co jsou přesvědčeni o své neomylnosti, o tom, že jen oni mají pravdu. Bývají to sice nejčastěji příslušníci politických klanů, ale často i běžní občané.

Problém střídavé péče o děti to bylo téma posledního vysílání. Říkám hned a na rovinu - podle mně je to ten nejhorší způsob  výchovy dětí po rozvodu rodičů. Dokonce si dovolím konstatovat, že v některých případech je to horší než dětský domov. Tam má dítě totiž jeden kolektiv, jednoho učitele, vychovatele a má jeden řád, jedny zákazy, jedny odměny.

Vím, že mě za tohle srovnání hodně čtenářů odsoudí, ale je pravdou, že dítě ve střídavé péči, nestřídá jen rodiče, ale i kamarády, učitele, spolužáky.

Ale hlavně, u takového dítěte se střídá i výchova, její systém i způsob.  Co jeden z rodičů zakáže, druhý naschvál povolí, co preferuje jeden, druhý zesměšňuje. A vůbec tu neobstojí námitka, že je to jen v ojedinělých případech, protože naopak ojedinělé případy jsou ty, kdy se při rozvodu rodiče dokážou rozumně dohodnout o všem, tedy i o výchově dětí.  Tihle rodiče však nepotřebují žádné soudní rozhodnutí, i když vím, že většina soudkyní se ráda staví do role spasitele.

Avšak dítě není věc a žádný nevrlý a namyšlený, i když vyšší soudní úředník, natožpak soudce, či soudkyně nemůže mít právo rozhodovat o tom, co  které dítě potřebuje. I když ono jde málokdy o zájmy a potřeby dítěte, vždycky v případě střídavé péče jde jen o zájmy jednoho,. či druhého rodiče. Je potom úplně jedno, jestli oba rodiče projevují opravdový zájem o blaho dítěte, nebo jen jakýsi "šprajc".

Malé děti tím trpí - dvě školky, dva kolektivy, dva pokojíčky, dva domovy. Žádný člověk nemůže mít dva domovy. I emigranti mají většinou jen jeden pravý domov, domov, který znamená hezké dětství a léta  dětských her a lásek. Nechtějme  dělat z dětí kočovníky, emigranty ve vlastní zemi, bezdomovce.

Starší děti pak pochopitelně začnou využívat situace a využívat, či dokonce zneužívat nevraživost rodičů,. začnou z toho těžit, začnou je možná  dokonce i vydírat.

 A když jsem slyšel pana Hodinu, jak a jakým demagogickým způsobem obhajoval tenhle moderní nesmysl, běhal mi mráz po zádech a bylo mi líto dětí, které by mu měly říkat táto, ale když tvrdil, že vzdálenost rozvedených rodičů nemůže být na překážku pro střídavou péči, považoval jsem ho za mimozemšťana.

Bere ten člověk vůbec ohled na děti, když musí cestovat každých třeba čtrnáct dnů, ví vůbec, jak se to dítě cítí každých čtrnáct dnů v jiné škole, kde ho nemohou poznat učitelé, kde nemůže zapadnout do kolektivu?

Žádný rozumný člověk, který má své dítě rád, kterému záleží na jeho klidném a šťastném dětství a který nemá jen atavistické sklony, jenom vlastnit, nepřistoupí na střídavou péči. I bez ní bude dítě vědět, kdo je otec, kdo je matka a každý rodič má možnost svoji lásku a péči projevit dítěti kdykoliv a to i ve spolupráci s druhým rodičem.

Ale hlavně, zlobte se na mně nebo ne, mějte mě za staromilce, ale jsem toho názoru, že dítě mají vychovávat oba rodiče ve vzájemné symbióze a že matka je matka. Žádný muž nemůže s dítětem cítit, jako matka, nemůže s ním procházet životními peripetiemi, se stejnou vstřícností jako máma.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiříbrabec Brabec | pondělí 13.10.2014 10:10 | karma článku: 23,45 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Jiříbrabec Brabec

Demagogie pana Kalouska

Jsem přesvědčen, že je pořád ještě dost lidí s normálním logickým myšlením, lidí, nepostižených slavománií, ani patologickou negací, ani nesmiřitelnou demagogií, čili lidí uvažujících jinak než mediální hvězda opozice Kalousek.

18.2.2015 v 22:29 | Karma: 34,36 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Politika

Jiříbrabec Brabec

Televize pro seniory, nebo pro blbé?!

Ti, co mě znají, se teď budou určitě divit, protože je o mně známo, že jsem velkým příznivcem veřejno-právního kanálu a protože tenhle kritický článek se týká právě České televize.

15.1.2015 v 18:37 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Politika

Jiříbrabec Brabec

Blbost tak velká, že ani já ji nedokážu pochopit

Z televizních zprávách jsem se dozvěděl, že děti v dětských domovech jsou dlužníky. Stupidnost, která by se nemohla snad stát ani v zemi, kde je výrobce mikrovlnné trouby odsouzen k odškodnění za to, že někdo dal do této trouby usušit kočku a ona se mu upekla. (To není výmysl, to je skutečnost z USA.)

9.12.2014 v 20:44 | Karma: 32,50 | Přečteno: 1445x | Diskuse| Politika

Jiříbrabec Brabec

Je lepší dlouhý, nebo krátký

To je otázka co, milé dámy?! Ale zklidněte hormon, o to tu vůbec nepůjde. Vždyť otázku délky řešíte, převážně právě vy, i bez toho dost často.

3.12.2014 v 22:41 | Karma: 7,97 | Přečteno: 571x | Diskuse| Poezie a próza

Jiříbrabec Brabec

Pravda a lež o Zemanovi i jiných.

Naše vnučka nám včera sdělila s očima rozzářenýma jako šelma, co se chystá na kořist, že u nich na gymnáziu se chystá jakási petice proti prezidentovi.

24.11.2014 v 22:39 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1737x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 774x
Jsem autorem třech knih, takže jsem už možná spisovatel, ale pokud ne, tak nevadí - píšu rád, píšu často a píšu .... no, snad dobře.