EU nařídila sjednotit ceny pojistek pro obě pohlaví. Co vy na to?

Čas od času spatří světlo světa nápad, který jde proti obyčejnému selskému rozumu. S jedním takovým přišla Evropská unie. V touze zajistit rovná práva pro muže a ženy nařídila unisex v životním pojištění. Ženy na snahu EU nediskriminovat ale doplatí. A to doslova.

Skutečně jsou ženy v pojištění diskriminovány?

U životního pojištění hraje při stanovení výše platby pojistného roli věk a pohlaví. Ženy se dožívají vyššího věku a méně často je postihují vážné nemoci, a tak dosud platily nižší pojistné než muži. Tím, že muži umírají dříve, jsou pro pojišťovnu více rizikoví, a tudíž mají pojištění dražší. Mladí lidé platí za rizika téměř shodné částky, s věkem se ale rozdíly v ceně pojištění mezi muži a ženami zvyšují a mohou být i více než dvojnásobné. Jsou to logická a roky prověřená pravidla, která se opírají o statistické údaje.

Letos musí pojišťovny sazby sjednotit

Z Evropské unie se ale ozvaly hlasy, že placení různě vysokého pojistného u mužů a žen je diskriminační. Na pravděpodobnost a úmrtnostní tabulky, které jasně dokládají, že rozdílná výše pojistného má své opodstatnění, se zapomnělo. Na to ženy paradoxně doplatí, protože je pojistná ochrana bude stát více peněz.

Už v roce 2004 Evropský soudní dvůr připravoval schválení směrnice, která by zajistila rovný přístup k pohlaví v ceně pojištění. Na konci února 2011 pak rozhodl o zrušení výjimky, která umožňovala pojistitelům rozlišování pohlaví, a to pro smlouvy uzavřené od 21. prosince 2012.

Co pro nás nařízení EU bude znamenat?

Pojišťovny zatím ve většině případů způsob, jakým se ke sjednocení sazby pojištění postaví, tají. Ve hře jsou tři varianty. Buď se ženám zdraží pojistka na úroveň mužů, což by znamenalo, že ženy budou za pojištění platit i více než dvojnásobek než dosud; nebo se mužům pojistka zlevní na úroveň žen; případně se bude hledat jakýsi kompromis mezi oběma předchozími variantami. Nejvíc se sází na třetí variantu. Jak se ale sazby skutečně změní?

Pojišťovny se od sebe liší. Hodně a v mnoha aspektech. Liší se i druhy rizik, u kterých je nyní použita rozdílná sazba mezi muži a ženami. Někde je to tak, že u rizik založených více na náhodě (úraz) jsou sazby jednotné již nyní. Jinde i úrazová rizika projdou cenovou úpravou. Například u pojištění smrti z jakékoliv příčiny jsou sazby výrazně rozdílné, právě kvůli zohlednění pravděpodobnosti.

První pojišťovna již nové sazby představila a další ji budou brzy následovat. I podle již zveřejněných čísel (nikoliv odhadů a předběžných výpočtů) se ženám vyplatí si pojistku sjednat, nebo upravit co nejdříve. Ale to jen v případě, že si chce pojistit rizika, u kterých se sazby mění. Pánové se naopak mohou těšit, že se jim pojistné, alespoň u některých pojišťoven, sníží.

Rozhodně bych ale nesjednávala pojištění jen proto, že se cena pojistky bude šplhat nahoru. Smlouvu si sjednejte, pokud pojištění opravdu chcete a potřebujete - máte rodinu, děti, někoho, kdo je na vás závislý. Anebo pokud naopak nemáte nikoho, kdo by se o vás dokázal postarat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Jirásková | středa 26.9.2012 17:50 | karma článku: 8,74 | přečteno: 591x