Zkreslené vidění - Právo a spravedlnost

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 040

Lidé dělají různé kvalitativní a hodnotící chyby. Často zaměňují jedno za druhé a pak jsou udiveni výsledkem jiným, než očekávali. Ono ale leckdy stačí pouze dávat větší pozor na to, co kdo říká a dělá.

Kdysi v pravěku, v roce 1988, jsem jel vlakem na návštěvu do Litvy. Po návratu se mne známí ptali, jak se mi líbilo v Rusku. V Rusku? Musel jsem jim vysvětlovat, že Litva není žádné Rusko. Ztotožňovali si totiž Litvu s Ruskem a Rusko se Sovětským Svazem. Litevci tehdy milovali Rusy, jak zahrádkář krupobití. Neboli méně, než my. Rusky jsem se tam mluvit neodvážil. Pak se divte Američanovi, že si plete Česko s Čečenskem!

Právo a spravedlnost jsou zcela rozdílné pojmy. Lidé zpravidla očekávají především od soudů spravedlivý rozsudek. Ale soudy přeci jen vykládají zákony a vykonávají právo. Je pošetilé slibovat si od nich něco víc. A co jeden vnímá jako spravedlivé, to má odpůrce za nebetyčnou křivdu. Nespravedlivé jednání snášejí nejhůře děti, dokud se světu nepodaří přesvědčit je o neexistenci spravedlnosti. Dobu, než se tak stane, nazýváme dospíváním.

Podobné je to s pravdou a výmluvou. Mluvit pravdu, hledat ji a natož mít ji, je sice ideál, nicméně se o něj můžeme snažit. Je to čestné a poctivé. A odvážné. Proto nic pro každého. Výmluva zpravidla nebývá přímo lží, ale má k ní tak blízko, jako polopravda. Kdo se přátelí s pravdou, odhaluje a vidí příčiny, kdo je ve spolku s výmluvou, hledá důvody.

Právo a spravedlnost je také názvem strany polských konzervativců, která je trnem v oku úřednickému aparátu Evropské Unie podobně, jako Maďarsko zásluhou Orbána. Zmiňuji to proto, že obojí souvisí s dospíváním, sebeuvědomováním národních států, sebevědomím. Na rozdíl od oficiální politiky České republiky, která hrdost jen předstírá, ale když je potřeba se uklonit, ráda ohne záda a i nastaví druhou tvář. Jak křesťanské! A české.

A nepleťme si, prosím, především informaci a dezinformaci. Jsou tak rozdílné, jako svoboda a otroctví.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 16.11.2018 13:30 | karma článku: 11,12 | přečteno: 371x