Zkreslené vidění - Nevadí, že jsem blbý

Člověk si dokáže poradit se vším, a každý se nemůže narodit jako génius. Průšvih ale nastane tehdy, když se na blbost přijde pozdě. Nebo když o ní nelze mluvit.
Čulibrk - 089

 Kdo by sám od sebe přiznal, že je hlupák? Třebaže to ví? Třebaže za to nemůže? Chytrost se nedá naučit. Nanejvýš se dá její nedostatek dobře zamaskovat.

 Ono není za co se stydět, ale smířit se s tím není vůbec lehké. Jsou lidé, kteří si svůj deficit dovedou přiznat včas a dokáží ho nahradit pílí. Mohou z nich pak být i dobří právníci, úředníci nebo účetní, čili vysokoškolsky vzdělaní lidé živící se víceméně rutinou. A je jich dost. Proč by se také chytří a tvořiví zabývali převážně dost nezáživnými činnostmi?

 Pokud je někdo blbý, je to nanejvýš na škodu jemu samotnému. Pozná-li se to včas. Nepozná-li se, může se dostat i na vysoké posty v ekonomii či politice. Ovšem těžko ho lze odstranit. A jak říci blbci, který tomu všemu velí, že jeho povely a rozhodnutí postrádají logiku a smysl? To je jako byste mu rovnou řekli, že je blbem. Což nelze, stojíte-li kdekoli níže.

 Ale je ještě něco daleko horšího. Totiž pravý opak. Inteligentní člověk ve vysokém postavení, který svých schopností využívá jen ke svému prospěchu. Návykovost moci je neodolatelná droga. Jestliže je byť i malá naděje u ní zůstat, není síla, která by takového politika vypudila. Dokonce ani volby nepomohou. Lze přeci včas přestoupit do jiné strany. Nebo kout pikle v zákulisí. Hlavně na ostatní hodně vědět a správně to umět použít.

 Soudím, že není potřeba ani někoho konkrétního jmenovat. Takových postaviček, jež se nám ve veřejném prostoru producírují, kradou a lžou a v nejlepším případě přinejmenším zabírají místo někomu užitečnějšímu a které by bylo možno použít coby příklady, je dost. Ale testy inteligence, stejně jako psychotesty nebo alespoň vstupní zdravotní prohlídka, nejsou pro lidi tohoto druhu povinné. Což je škoda. A chyba. Přimlouvám se za to, aby po příští revoluci, nebo alespoň převratu, bylo jasnější kdo je čí zaměstnanec. A aby se ti arogantní psychopaté naučili být vděční nám, svým zaměstnavatelům.

Čulibrkovi nevadí, když někdo pozná, jaký opravdu je. Maskování ho ostatně baví.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 25.10.2019 13:30 | karma článku: 11,40 | přečteno: 366x