Zkreslené vidění – Neuměl lhát

Lhaní je umění, které chce nápaditost, věrohodnost, pohotovost a především dobrou paměť. Mluvit pravdu je jednodušší. Kromě toho, že je to správné.
Čulibrk - 105

 I lhát se musí umět. A kdo chce věrohodně a dlouhodobě udržovat lež při životě, nemůže být žádným hloupým prosťáčkem. Čím větší má být lež, tím musí být propracovanější propletenec souvislostí a vše do sebe zapadat. A stačí zapomenout nebo nevzpomenout si, co se lhalo včera, a celé se to zhroutí. Neboť pravda vítězí, jak má i psáno na standartě pan prezident.

 Lidé si v mezilidských vztazích lžou obyčejně ne ze zlého úmyslu, ale z obavy, že následky pravdomluvnosti by byly horší. Občas si zalžu, že jsem si nevšiml umytého nádobí v myčce a neuklidil ho. Mám vysvětlovat, že jsem jen obyčejně líný, když to navíc o mně i tak každý ví? Na oplátku mi někdy chybí večeře, protože manželka zapomene, že nejsem v práci. Ale už jsme si oba zvykli a hádáme se kvůli jiným věcem. 

 Něco jiného je lež ve veřejném prostoru. Čímž míním lži prodejců všeho. Od dodavatelů plynu a elektřiny, přes pojištění a zájezdy CK, až po potraviny a nápoje. Lžou nám od rána do večera s úsměvy na rtech a nedotčeným svědomím. Kupujeme jejich šmejdy, protože dobře víme, že takoví jsou všichni, a že jde jen o to, která vada na dokonalosti jejich zboží nám vadí méně, než jiná na klumpu od někoho jiného. Reklamám v televizi se smějeme a odsuzujeme naivy, kteří jim věří, ale pak zjistíme, že i my pereme v Arielu a Persilu, pijeme Pepsi a Coca-Colu, stříkáme na sebe Old Spice a milujeme Air Bank. Samozřejmě, že konkrétně vy ne.

 Lží na nejvyšší úrovni je mainstreamová mediální masáž, kde hlavním aktérem je Česká televize. Ale ve stejném a podobném duchu se na nás linou informace, stanoviska a hodnocení i z jiných zdrojů. Mají za cíl a dlouhodobý úkol přesvědčovat nás o správném vidění světa a chápání reality způsobem přijatelným pro tvůrce systému. Občas se sice nějaká ta jednotlivá lež provalí, ale jede se dál. Třeba že nám od islámských teroristů nic nehrozí. Přesto se ale na vánočních trzích stavějí zátarasy. Polské potraviny jsou zdravotně nezávadné. Ale když právě  není zákaz dovozu masa, nesmí se dovážet vejce, sůl či něco jiného. Huawei je nepřítel, Apple kamarád. Putin zbrojí, USA jen hlídají demokracii.

 Čulibrkovi můžete věřit. Lže opravdu mizerně. Nemá na to.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 14.2.2020 13:30 | karma článku: 15,79 | přečteno: 347x