Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konzervativní hodnoty Václava Klause

Václav Klaus se dnes často a bohužel pro část populace i úspešně staví do role velkého bojovníka za tradiční, konzervativní, vlastenecké a křesťanské hodnoty. Jelikož slova jsou v dnešní době jen neurčité pojmy, pod nimiž si každý druhý může představit něco jiného, je třeba se podívat, jak přesně vypadají ty hodnoty, které Václav Klaus vyznává svým životem.

Klausovo vlastenectví:

Klausovi příznivci často mluví o tom, že brání zaprodání naší země cizákům, racionálně uvažující člověk by jim řekl, že dle jejich logiky se něco takového právě přičiněním Václava Klause již stalo. Bez kuponové a dalších privatizací založených na myšlence fakticky neregulovaného trhu, mezi jejichž otce nynější prezident neodmyslitelně patří, by většina bank a velkých podniků u nás nebyla v rukou zahraničních vlastníků. Logicky tedy Klaus nemůže zaprodat něco, co již sám rozprodal nebo se o to významně přičinil. Kam se většina prostředků získaných z tohoto velkého výprodeje poděla, není dodnes známo. Proto mnoho lidí nazývá divoké privatizace v devadesátých letech pod taktovkou Klause (a zejména tu kuponovou) podvodem století. Nejsem žádným příznivcem klanění se modle národní suverenity, ale faktem zůstává, že suverenita politicko-vojenská je přinejmenším do určité míry odvozena od suverenity ekonomické a tu rozprodáním kapitálu do zahraničních rukou ještě žádný stát nevybudoval. Klaus tedy o suverenitě s oblibou mluví, ale jeho činy míří k opaku.

Důležitým prvkem vlastenectví je neodmyslitelně národní hrdost a prestiž země v zahraničí. Tu naši Klaus nedávno zvolený papalášem roku poškozuje zcela bezprecedentně. Nejznámější kauzou je momentálně pero z Chile, které se nestyděl ukrást přímo před kamerami a pak ještě nestydatě lhát, že šlo o obyčejnou propisku nikoli vzácné pero vybroušené z polodrahokamu. Dobře si vzpomínám, jak mi nedávno kamarád v zahraničí při skype-hovoru říkal, jak mu video s perokradoucím Klausem chodilo mailem s pobavenými komentáři od známých z celého světa. Klausovo vlastenectví tedy v praxi znamená reprezentovat nás navenek jako národ lhářů a zlodějů.

 

Klausovy konzervativní (křesťanské?) hodnoty:

Tím se dostávám k dalším hodnotám, které Klaus vyznává slovy a popírá činy. Jeho projev ze Staré Boleslavi je dostatečně znám. A z výše zmíněného a rovnež dobře zdokumentovaného vyplývá, že pod konzervativními hodnotami si Václav Klaus představuje krom jiného kradení a lhaní. Úmyslně dávám důraz pouze na jednoznačně prokázanou kauzu, i když za Klausem se jich táhne podstatně víc - kupříkladu, kdy mu na podzim roku 1997 padla vláda kvůli tomu, že ODS uváděla mezi sponzory neexistující osoby. Je rovněž příznačné, že se již jako prezident na sklonku roku 2010 zastal Pavla Drobila v kauze pravděpodobné korupce a dalšího černého financování ODS. S tím patrně souvisí i jeho názor " Neznám účinnou metodu, jak rozlišit čisté a špinavé peníze".
Dalším pojmem, na který Václav Klaus klade důraz, je tradiční rodina, což je u politika, který byl přistižen zatím se dvěma milenkami, komické. Arcibiskup Dominik Duka se sice vyjádřil, že mu Klausovy milenky nevadí, jelikož každý z nás je hříšník. Pozapomněl však jaksi, že k odpuštění hříchu je v křesťanství třeba přinejmenším pokání (a nejlépe další nesetrvávání v něm) a hlavně, že nelze kázat vodu a pít víno. Pak se nelze divit, že vlivem takové ostudné reprezentace mohou být konzervativní hodnoty vnímány jako čiré pokrytectví. Tedy za předpokladu, že v Klausově (a Dukově) výkladu nepatří do tradiční rodiny a s ní spojených hodnot i nějaké to cizoložství. Nechápejte mne špatně, nejsem žádný prudérní puritán. Jen píši, že s čistým svědomím není možné vystupovat jako obhájce ctnostného rodinného života, přitom si užívat s milenkami a tvařit se u toho, že je všechno v nejlepším pořádku.
Za zmínku rovněž stojí, že k nejvýznamnějším křesťanským ctnostem patří skromnost a pokora, které Václav Klaus svým životem rozhodně nevyznává ani nereprezentuje.

 

Václav Klaus a názorová konzistence:

Ke konzervativním hodnotám beze sporu patří i názorová konzistence. Tou svou se Václav Klaus také rád chlubí. Jak vypadá jeho dlouhodobá stálost názorů v praxi, je dobře viditelné na zásadních proměnách jeho postojů ke katolické církvi, kterou v devadesátých letech přirovnával ke spolku zahrádkářů, jež "hraje roli naprosto neadekvátní svému postavení v zemi", aby pak letos na podzim otočil o 180° a naopak prohlásil, že katolická "církev by měla svou významnou autoritu v nezanedbatelné části celé naší veřejnosti uplatňovat více a hlasitěji i v debatě celospolečenské". Nikdo soudný Klausovi jistě neupírá právo na změnu názoru, ale pokud předtím zastával stanoviska zcela opačná, tak by měl svůj názorový vývoj férově jako chlap také umět zhodnotit a nesnažit se tvrdit, že tu žádný nebyl (viz "Jestli jsem něco řekl ve Staré Boleslavi, tak je to pro mně celoživotní téma, které jsem jenom vypointoval při této příležitosti.")

Problém je možná v tom, že Václav Klaus pronáší své výroky v postoji osvíceného proroka z hory, který nám pomýleným sděluje zjevenou Pravdu, a veřejné přiznání toho, že ona Pravda není vůbec neměnná, ale za pár let může mít zcela opačný význam, by mu značně zkomplikovalo další vystupování v této roli. Václav Klaus si tedy zřejmě pod názorovou konzistencí představuje její urputné předstírání a takřka orwellovské upravování minulosti podle toho, jak se mu to zrovna hodí.

 

Závěrem:

Nikterak jsem se nechtěl trefovat do Václava Klause ani polemizovat s jeho názory, pouze jej uvádím jako momentálně nejkřiklavější případ pro zachování jakýchkoli hodnot velmi zhoubného jevu. Protože platí, pokud někoho "trápí stále rychleji se rozpadající hodnotový systém", tak s nápravou musí ze všeho nejdříve začít sám u sebe. Jinak jde jen o prázdnou pokryteckou pózu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Benešjan Beneš | středa 30.11.2011 14:13 | karma článku: 25,63 | přečteno: 1517x
  • Další články autora

Benešjan Beneš

Politické zpívánky - Běží Chovanec z Lán

V dnešní hektické době je dvojnásob třeba spojovat (příjemné s užitečným, příjemné s příjemným, neužitečné se zábavným etc, ale hlavně kumulovat, protože času je čím dál méně). Já na to šel pedagogicky. Politika je dnes čím dál nepřehlednější, takže k orientaci v ní je třeba děti vychovávat již od raného věku. Také kvůli youtube, MTV etc poněkud ubývá tradičních lidovek, což je dokonce ještě horší, než když ubývají (tradiční) lidovci. Zpívánky na ČT jsou k uzoufání nudné, tak jsem se rozhodl pokusit se spojit výchovu k občanství, výuku lidových písní a zábavu do jednoho celku, z něhož by měli něco i dospělí (dost možná víc než ty děti).

18.11.2013 v 12:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Benešjan Beneš

Mé odvody, část II.: A přišel důstojník

V minulé části naši hrdinové v poměrně rozhádané náladě šťastně dorazili na odvody, kde se podrobili velmi důmyslným metodám psychologického zpracovávání lidí, poznali nové přátelé, dověděli se něco o sobě a v závěru si sáhli až na samé dno. To však ještě netušili, že to nejhorší má teprve přijít, neboť Abakovo temné proroctví se v této části naplní. Nejlepší zpráva nakonec: žádné další díly již nebudou.

16.9.2012 v 16:30 | Karma: 9,32 | Přečteno: 906x | Diskuse| Poezie a próza

Benešjan Beneš

Mé odvody, část I.: Teletubbies

Pokud Vás název náhodou zmátl, tak jsem Vám povinen sdělit, že nejde o zdravotní či sociální pojištění, desátky církvi, výpalné, alimenty a podobné příjemné povinnosti. Řeč bude odvodech do armády, mimořádně zábavné události, kterou si u nás donedávna užívali pouze dospívající chlapci a dnes již ani ti ne. Velká škoda, hlavně pro dívky a hned vám povím proč.

14.9.2012 v 19:07 | Karma: 12,24 | Přečteno: 774x | Diskuse| Poezie a próza

Benešjan Beneš

O relativitě literárního talentu a traktorech

Fejeton na jedno, jak věřím, nepřepoužívané téma. Říká se, že všechno je relativní. Tvrdí to obvykle lidé, kteří si kvůli své děravé paměti nikdy nedokáží vybavit přesná čísla. Věřte mi, něco o tom vím. Patřím totiž mezi ně.

11.9.2012 v 8:45 | Karma: 7,52 | Přečteno: 516x | Diskuse| Poezie a próza

Benešjan Beneš

Politika v heslech a symbolech

Politiku je nutno brát vážně ale s nadhledem, jinak by se z ní alespoň průměrně rozumný člověk mohl zbláznit nebo začít vraždit...popřípadě obojí. Po předchozím epigramu o barvách politických stran jsem zkusil to samé s jejich slogany a symboly. Jak se mi to povedlo, posuďte sami.

10.9.2012 v 14:00 | Karma: 8,37 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Amatérský (ve významu neplacený) básník, žurnalista a filosof života. Momentálně pod pseudonymem Augustus působím jako autor různě publikující povídky, fejetony i básně.