Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeká nás pohádková tsunami z Dubaje?

Neuskutečněné sny nikdy neznamenají tragédii. Jak často se zato mění v tragédii sny uskutečněné. Dygat Co je to velký život? Jsou to sny a touhy mládí, které se dočkaly realizace v dospělosti.Proč tedy na nás dnes působí Dubaj jako jeden ohromný, dmoucí se pýchou, pohádkový nafukovací míč, který se již někde napíchl a pomalu splaskává, až z něj zůstane pouze kus beztvaré hmoty.

A tak si surfuji po internetu a vyhledávám Dubaj city.Nyní tam bude nanejvýš 26°C, paráda.Jsem jižní typ, na dovolenou pouze někam do teploučka.Hele exotika, jak málo tě znám.
Pročítám letecké zájezdy jednotlivých cestovek..a je to tu"last minute"Dubaj. Božínku, ohromný luxus a tak levný?! Vykulím oči, div že se mi nekutálejí po podlaze.Jdu tedy do hloubky..a pátrám.
Vždyť co by se tak mohlo stát v dubajské pohádkové říši? Zde přeci nemohou mít naše evropské problémy.Tam přeci stále teče ropa proudem, pro jiné neuskutečnitelné sny se zde stávají z roku na rok realitou. Prohlížím si fotografie a žasnu. Je to sci-fi, nebo opravdu skutečnost?
Jediný hotel na světě se sedmi hvězdami. Postaven na umělém ostrově v moři! Před tím velkým šílenstvím v r.1990 je zde ulice prázdná, prašná uprostřed pouště. Ta samá ulice v roce 2007 je již vybetonovaná a zaplněná luxusními mrakodrapy. Ani se nedivím, když se pod fotkou píše, že se aktuálně v Dubaji nachází 15% všech jeřábů na světě (v Dubaji se stále buduje).Jen otevření nového letoviska Atlantis, The Palm v r.2008 stálo přibližně kolem 16 milionů liber.Celý komplex hotelů včetně umělého ostrova ve tvaru palmy bylo postaveno za posledních 5 let. Nová technologie nizozemských stavitelů hrází umožnila postavit velké množství ostrovů - Palmové ostrovy Dubaje.Je to největší skupina umělých ostrovů na světě, která je dokonce vidět z vesmíru. Plánují se tři takové palmové ostrovy, přičemž ten poslední má být největší. Hotel Burj al-Arab v Dubaji. Listuji dál.
Nejvyšší hotelová budova světa. Nejdražší hotel světa. Burj Dubaj - nejvyšší budova světa. Burj al Alam (The World Tower) - další největší hotelová budova světa a The Trump International Hotel & Tower na jedné umělé palmě “Jumeirah”.Dubailand - dvakrát větší než zážitkový park světa Walt Disney World Resort v Orlandu(i v USA). Dubailand stojí 20 miliard amerických dolarů.Dubai Sports City - stadióny - také největší. Právě končí první stavební etapa dubajského přístavu kde se plánuje 200 mrakodrapů. Bude to největší seskupení mrakodrapů na světě. Dubai Mall bude největší nákupní centrum světa s 1000 obchody.Otevřená je největší zastřešená lyžařská hala světa.Ale chtěli by další...Kdo má ropu...ten na to má...jedna z pohádek tisíce a jedné noci zde vyrůstá přímo před očima turistů.(Žádnou Neapol, ještě tak Dubaj uvidět a zemřít.) Ze všech těch superlativů se mi až zatočila hlava. Ale čtu dál.

Tak pohádka končí ? A ropa již zmíněné velikášství neufinancuje? Jaká je tedy ta dnešní realita? Jak bude turistické a byznys centrum pokračovat?
V ropných krizích v 70. letech experti tvrdili, že zásoby ropy nepřežijí rok 2000. Poté že ropa dojde před polovinou 21. století, ale vize katastrofy se stále nenaplňuje. Tak si říkám, opravdu ty vrty vysychají, nebo je strach živen jen kvůli udržení cen? "THOMAS GOLD otec teorie hluboké horké biosféry, podle které se zásoby ropy stále obnovují vnitřními procesy uvnitř Země a nehrozí její vyčerpání, již nepřekáží ropným koncernům, které nemají zájem na dokazování jeho teorie, podle které je pár pater pod dnes známými zásobami dost uhlovodíků na miliony let. A že i zdánlivě vyčerpaná ložiska se samovolně doplňují z hlubin."(Převzato z Digi a věda). Nakonec nemusí mít pravdu ani jedna z teorií a možná se nezastaví ani globální oteplování, neboť CO2 budeme vypouštět čím dál více. Možná ani nepotřebujeme alternativní zdroje. Co na to věda?
Znepokojení kolem Dubaje narůstá.Hodlají investoři "ještě pár drobných" věnovat na dokončení investorských projektů? Uvěří opět investoři novým žádostem šejků k dokončení jejich dubajského snu?(Ovšem za cizí peníze?). Záměry jsou tak megalomanské, že už ani ropa na ně nestačí.
První rozpoutaná finanční krize (hypotéční v USA) nás zasáhla až do Evropy. Hrozí snad druhá vlna krize? Další menší tsunami? Myslíte si, že nastat nemůže a že je jen velmi vzdálená nebo nepravděpodobná? A co burzovní makléři? Již nejsou nervózní, neklidní, neboť trh je již velmi stabilní a pohodový. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Javorková | středa 2.12.2009 13:05 | karma článku: 10,67 | přečteno: 2388x
  • Další články autora

Jana Javorková

Když dva dělají totéž...

I když oba případy spolu zdánlivě nesouvisí, dělí je tisíce kilometrů a aktéři jsou různí, dovolím si malé srovnání.

21.3.2012 v 7:52 | Karma: 19,16 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost

Jana Javorková

Jak se česká pravice rozhodla nevyhrát volby

Po nedávných volbách na Slovensku prohlásil premiér Nečas, že pro českou pravici může být slovenský příklad velmi výraznou lekcí a poučením.Slovenská vláda podle něho vrhla voliče sama do náruče Ficovy sociální demokracie.

15.3.2012 v 7:08 | Karma: 33,68 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Politika

Jana Javorková

Ano, jsem "Eurofobka"

Tento blog vznikl jako reakce na některé výpady v diskuzi u mého předešlého článku, kde jsem byla mimo jiné označena i za Klausovu Eurofobku.

18.2.2012 v 11:46 | Karma: 35,46 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Politika

Jana Javorková

Halíkovi "Eurohujeři"

Oblíbenou metodou ve snaze něčeho dosáhnout nebo něco prosadit se v poslední době staly petice. Jednu z posledních inicioval pan Halík, adresoval ji premiéru Nečasovi a podepsalo ji více než třista signatářů.

16.2.2012 v 6:59 | Karma: 43,98 | Přečteno: 6016x | Diskuse| Politika

Jana Javorková

Komu slouží "mediální rasismus"?

Rasismus neboli rasová nesnášenlivost je jeden z nejnebezpečnějších projevů netolerance.Vychází z dělby lidí na lepší a horší podle rasy. Rasisté tvrdí, že někteří lidé jsou nadřazení a jiní méněcenní z důvodu příslušnosti k určité rase.

9.2.2012 v 10:06 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!