Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vem Jeníčku, vem flintičku

Ve světě, točícím se stále rychleji, a pomalu se blížícím nekontrolovatelné vývrtce, nemusíme Jeníčka dvakrát pobízet. Po pravdě řečeno, on leckdy nepotřebuje pobízet vůbec.

Potíž je v tom, že milý Johnny se neodebere ani nade mlejn ani pode mlejn, ale do nějaké veřejné instituce, užít si svých patnáct minut slávy. Za pomoci legálně držené flintičky AR-15, na níž (v očekávání věcí příštích) namontoval "bump stock."

V tom, že druhý dodatek ústavy Spojených států amerických zaručuje občanům právo vlastnit zbraň, bych neviděla problém. Spíš jde o to, jakou. Zbraní v rukou spořádaných občanů se nemusíme bát - ono známé heslo, "nezabíjejí zbraně, ale lidé," pravděpodobně slyšela většina z nás. Ovšem když má na kohoutku prst zamindrákovaný cvok, který ve chvíli negativního psychického rozpoložení vystřílí půl školy, na podobné průpovídky se rychle zapomíná. Politici se probudí z pokojného spánku, a okamžitě začnou volat po zákazu veškerých střelných zbraní.

Podle zákonů se však řídí jen ti poctiví, a mně táhne hlavou hned několik zvědavých otázek: Nehrozí v tom případě nebezpečí, že bouchačky budou vlastnit pouze zločinci? Jak si mám vysvětlit nízké statistiky vražd v po zuby ozbrojeném Izraeli? Nebo ve Švýcarsku, kde se to o víkendech muži s flintou přes rameno jen hemží? A co třeba Kanada, kde jsou zákony, týkající se držení zbraní, mnohem přísnější než v USA? Jak je možné, že Toronto si ve střílení občas nezadá s divokým západem, když revolvery, pistole a jim podobné hračičky jsou už od dvacátých let minulého století tak ostře sledovány?

Téma plošného zákazu střelných zbraní rozdělilo veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Ano, počet vloupání do domácností by určitě klesl, kdyby se v každé nalézala zbraň - jak káže zákon v Kennesaw (Georgia), Nucla (Colorado), a několika jiných amerických městech. Neboť i ten nejblbější zloděj si dobře rozmyslí, kam leze, když ví, že může narazit na ozbrojeného vlastníka. Ale na druhou stranu: Stačila by taková maličkost, jako je domnělý křivý pohled k tomu, aby se lidé cestou z hospody navzájem postříleli? A měli by učitelé natolik dobrou míru, aby ve vzniklém chaosu nesejmuli místo útočníka jednoho ze zpanikařených žáků? Nehledě k tomu, že toho, kdo je odhodlán zabít, nelze zastavit. V nic netušícím, neozbrojeném davu postačí i kudla, a když není po ruce ani ta, agresor prostě vsedne do auta, a pokosí všechny okolo.

Od 15. prosince 1791, kdy byl druhý dodatek americké ústavy přijat, vývoj zbraní značně poskočil. A proto si myslím, že pokus o eliminaci problému by měl začít vyhlášením striktního zákazu vlastnění a prodávání automatických i poloautomatických útočných pušek, a poté nabídnout celostátní program s atraktivními podmínkami jejich zpětného odkupu. Vždyť kdo potřebuje AK-47, Ruger Mini-14, AR-15 a jiné kvéry vojenského stylu, které plivou kulky rychleji, než rozzuřený dromedár obsah svého žaludku? V Austrálii tento odvážný krok udělali v roce 1996, a zatím se zdá, že s dobrými výsledky. Jenže USA není Austrálie, a kdo si troufne na všemocnou NRA (National Rifle Association)?

Zbytek by pak připadl justičnímu systému, leč to by se nejdřív museli soudci a politici pochlapit (pardon, poosobit, když máme tu genderovou rovnost). Je výsměchem spravedlnosti vidět Anderse Breivika, jak si stěžuje na nehumánní podmínky v base, porušování lidských práv, a omezování základních svobod! A to je, prosím, ubytován ve třech místnostech, má k dispozici televizi, PlayStation a počítač, a korespondenčně studuje (nebo studoval - nevím, jestli ho to už neomrzelo) na "oslovské" univerzitě.

Já bych mu, chuděrovi, navlíkla růžové spoďary, a zaplatila mu letenku do kempu šerifa Arpaia. Vysvětlení pro neznalé: Joe Arpaio je obávaný šerif v Maricopa County, Arizona, jemuž se kriminálníci snaží pokud možno nedostat se pod ruku. A kdo by se jim divil? V televizi mohou sledovat pouze naučné, či jiné neškodné programy, bydlí ve stanech, vykonávají všeobecně prospěšné práce, a ta růžová jim tolik sluší! Jistě nemusím podotýkat, že bývalí trestanci se do jeho působiště veeelice neradi vracejí.

Tam by se Mr. Breivik mohl dovolávat svých práv, co hrdlo ráčí. A pokud by izolace měla i nadále negativní vliv na jeho psychické zdraví, šerif Arpaio by mu jistě neodepřel ozdravný pobyt ve společnosti ostatních rezidentů. 

Autor: Jarka Jarvis | středa 21.3.2018 14:00 | karma článku: 18,54 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Když se Šípková Růženka probudila...

Zpravodajství televizní stanice Al Jazeera, 14. listopadu 2045. Aktuality dne: Bývalý vévoda ze Sussexu (a.k.a. princ Harry) a jeho druhá manželka se ucházejí o pozice údržbáře / uklízečky ve Westminsterské mešitě.

14.11.2021 v 16:00 | Karma: 18,39 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Babičko, buď moderní

Jó, chlapče, tobě se to řekne, když pod iPadem si představuji izolační podložku pod hrnec! BlackBerry je pro mne stále ostružina, a empé trojka vylepšená Tatra 603, v níž si kdysi vozili hýždě komunističtí pohlaváři.

27.10.2021 v 15:00 | Karma: 20,97 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Pro dceru kus jater, zejtra jede do Tater

Zajímalo by mě, jestli se pořád jezdí do Tater. Teď, když jsou v cizině, do Alp to je skoro stejně daleko, a k moři jenom o kousek dál?

8.10.2021 v 15:00 | Karma: 15,15 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Podvodníci, povaleči a nadvodníci

Tři malé rybičky vypluly ven, s úsměvem vítaly zářivý den. Nejstarší sluníčku zpívala, ploutvemi do taktu si mávala. Rýbaróba rýbaróba rýbaróba čuču,

18.9.2021 v 15:30 | Karma: 11,65 | Přečteno: 251x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Stromy neobjímám, ale...

Kam se poděly ty zelení hájové, co bejvaly mého srdce potěšení? Jsou pryč, a mizí rychleji, než ledovce v Patagonii. Neboť dnes je v módě vyasfaltovávat ráje, a na jejich místě stavět obchodní střediska a parkoviště.

31.8.2021 v 15:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 259x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik