Igor Stravinskij: 10 věcí, které o něm určitě nevíte!

Měl románek s Coco Chanel. Dmitrij Šostakovič o něm řekl, že je jediným skladatelem 20. století, který za něco opravdu stojí. Svými některými díly Stravinskij šokoval tak jako nikdo jiný předtím. Tak co tedy o něm ještě nevíte?   

 

  1. Na konci svého života se stal Igor Stravinskij velkým milovníkem hry Scrabble a rád si četl biblický text o Abrahámovi.
     
  2. Jeho otec Fjodor Stravinskij byl známým operním pěvcem v Petrohradě. Měl v hrdle ukryt překrásný basový poklad. A víte, že byl také poměrně dobrým amatérským klavíristou a vlastnil jisté pozemky na východu Polska?
     
  3. Nikolaj Rimskij-Korsakov (zase „hudební otec“ mladého Igora) ho přemlouval, ať dokončí práva a hudební lekce bere soukromě. Víte, že jednu ze svých prvních orchestrálních prací Ohňostroj (Fireworks) Stravinskij napsal jako svatební dárek pro dceru Rimského-Korsakova, Nadju?
     
  4. V roce 1920 Stravinskij spolupracoval i s Pablem Picassem (vytvářel kostýmy), a to při baletu Pulcinella. Jeho umělecké nepřijetí po všech stránkách, ale nervy Stravinského neotřáslo tak, jako nevrlá slova jeho přítele, francouzského skladatele Maurice Ravela, který tímto ukončil přátelství se Stravinským.  
     
  5. Při návštěvách v restauracích měl skladatel zajímavý zlozvyk - klepat hlasitě vidličkou na talíř či sklenici, aby vzbudil pozornost obsluhy.
     
  6. Protest publika při premiéře slavného baletu Svěcení jara (The Rite Of Springs) v roce 1913 byl tak hlasitý, že nebylo slyšet ani hudbu. 
     
  7. Víte, že balet Circus Polka (zkomponovaný na začátku 40. let) je koncipován pro slony?
     
  8. Víte, že první žena Stravinského – Kateřina - byla zároveň jeho sestřenicí? Měl s ní 4 děti.
     
  9. Jedno z dětí z jejich manželství byl Sviatoslav Soulima Stravinskij. Byl častým klavírním interpretem děl svého otce. Později napsal pár publikací o orchestraci a komponování. Jako skladatel se ale bohužel moc neprosadil.  
     
  10. Věděli jste, že Stravinskij si nechal patentovat přístroj na linkování notového papíru Stravigor, který sám vymyslel?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Jartym | sobota 26.12.2015 18:15 | karma článku: 24,74 | přečteno: 2073x
  • Další články autora

Pavel Jartym

Rozhovor s Jindřiškou Netrestovou

17.3.2017 v 19:24 | Karma: 9,00

Pavel Jartym

Rozhovor s malířkou Alenou Nko

3.11.2016 v 21:30 | Karma: 11,06

Pavel Jartym

Rozhovor s mojí maminkou Janou

1.11.2016 v 15:17 | Karma: 12,43