Gottfried von Einem - Smyčcový kvartet č.1

Číšníku, vodku s džusem už nechci, ale místo toho jednoho bohulibého Haydna stříklého rozběsněným Stravinským, nemíchat, netřepat!

Jméno:  Smyčcový kvartet č. 1

Opusové číslo: 45

Tónina: nepodařilo se mi dohledat

Skladatel: Gottfried von Einem

Rok: 1975

Věk skladatele: 57 let

Druh: Smyčcový kvartet

Nálada: Živá, dramatická, nervózní, virtuózní, pokroková, nevšední, nostalgická, romantická

Charakteristika:  První z celkem pěti zkomponovaných smyčcových kvartetů Gottfrieda von Einema je neuvěřitelně opojným dílem. Ten opojný hudební nektar progresivně uvažující moderny (učitelem Einema byl Paul Hindemith) se tu velice kompaktně prostoupil s neo-klasicistními prvky rozjařeného Stravinského a kvartetového Poseidona 20. století, Bela Bartóka. Z tohoto kvartetu pocítíte šok a bázeň, ale bude vám u toho dobře, protože se jedná o dobře intuitivně propojený celek. Ne-klišovitá nostalgická prostřední pasáž vykresluje opravdu znamenitě bol a hoře, a přitom to působí tak přirozeně a soudobě. Pamatuji si, že když jsem to celé vyposlechl poprvé, tak mě to naprosto odrovnalo. Nádhera díla je v tom, jak je revolučně směřující, a přitom zachovává melodické nápěvy ze začátku 19. století. Kam se na to hrabe idiom dodekafonie strýčka Arnolda a tzv. druhé vídeňské školy (Berg, Webern). Bravo, maestro Von Einem!   

Video:  

Další zdroje o díle:

  • Více obecných informací o tomto rakouském skladateli se dozvíte na stránkách Wikipedie.

Také máte rádi vážnou hudbu a líbí se vám můj hudební seriál o ní? Sdílejte mé příspěvky na svém FB profilu či jiných sociálních sítích a pomozte mi, prosím, nést pochodeň o hudebních krásách starých i současných skladatelských mistrů, a případně zažehnout radost a obdiv v dalších lidech okolo vás, i když třeba vztah k této hudbě zatím nemají! :-) 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Jartym | sobota 20.2.2016 21:00 | karma článku: 6,91 | přečteno: 98x
  • Další články autora

Pavel Jartym

Rozhovor s Jindřiškou Netrestovou

17.3.2017 v 19:24 | Karma: 9,00

Pavel Jartym

Rozhovor s malířkou Alenou Nko

3.11.2016 v 21:30 | Karma: 11,06

Pavel Jartym

Rozhovor s mojí maminkou Janou

1.11.2016 v 15:17 | Karma: 12,43