10 největších filosofů 20. století

Kdo jsem, co dělám, kam kráčím, proč, jak, kdy (stejně je smysl života 42, jak vědí fandové knih Douglase Adamse)...takže jako co...

1. Henri Bergson

Národnost: Francie

Styl myšlení a přínos:

Élan vitál - představil světu úžasnou myšlenku tvůrčího růstu neboli principu samotného života ve svém jádru. Dále vnesl do společensky-kulturního pléna velice nápadité podněty k vnímání a vůbec chápání času a s tím souvisejícím procesem funkce lidské paměti

Nejdůležitější dílo: Dvojí pramen mravnosti a náboženství 

2. Ludwig Wittgenstein

Národnost: Rakousko

Styl myšlení a přínos:

Kdo ví, nemluví...mystický závěr jeho slavného raného traktátu (trochu v duchu Platónova 7. listu, kde Platón píše, že nikdy svou filosofii a názory nezapsal do slov) krásně vystihují vůbec život tohoto neobyčejného člověka. Bavil ho jazyk a matematika. Tento analytický čaroděj dokázal ve svém díle spojit suchou logiku s transcendetnem tak přirozeně jako když se párátkem šťouráte v zubech. 

Nejdůležitější dílo: Filosofická zkoumání

3. Martin Heidegger

Národnost: Německo

Styl myšlení a přínos:

Bytí a čas...kniha, která způsobila revoluci ve světě velkých i malých myslitelů. Heidegger jde až na samotnou dřeň lidské existence. Vznáší otázky, přemýšlí a nad strukturou a systémem bytí. Nikdo z filosofů v historii nešel tak vertikálně i horizontálně v existencialismu hluboko jako on. Respekt. 

Nejdůležitější dílo: Bytí a čas

4. Jan Patočka

Národnost: Československo

Styl myšlení a přínos:

Další z řady jedinečných myslitelů. Kralevic v sókratovsko-platónské linii přemýšlení. Zabýval se otázkami poznání, prožití zkušenosti a lidského názoru na pravdu. Stejně jako Sókrates, tak i Patočka se snažil své názory převést na činy, a proto za to položil i život v dobách komunistické hlouposti.

Nejdůležitější dílo: Přirozený svět jako filosofický problém

5. Albert Camus

Národnost: Francie

Styl myšlení a přínos:

Velký kritik pokrytectví a šosáctví. Elegantní myslitel, prozaik a dramatik, který svým brilantně trefným slovem, ale i velmi prakticky bojoval proti lidské nesvobodě a hlouposti. Snažil se svými myšlenkami přivést lidi k tomu, že nemohou spoléhat na vyšší síly, protože jejich zodpovědnost za sebe a svět okolo je jenom na nich. Zemřel velmi mladý, zřejmě na popud vyšších orgánu, kterým jistě pil krev.   

Nejdůležitější dílo: Mýtus o Sysifovovi

6. Alfred North Whitehead

Národnost: Británie

Styl myšlení a přínos: 

Excelentní matematik, který se vydal do neprobádaných míst reality a metafyziky takovým způsobem, že de facto svou prací zdůvodnil principy buddhistických názorů na život, aniž by si to možná i uvědomoval. Život je dle něho ustavičný proces

Nejdůležitější dílo: Proces a realita

7. Emmanuel Lévinas

Národnost: Litva

Styl myšlení a přínos:

Nábožensky smýšlející myslitel. Prohlubuje Bubera v otázkách Já a Ty. Neuvěřitelně pracuje s pojmem nekonečna. Naprosto pro mě nepochopitelný, ale chyba je na mém přijímači. Takže jak řekl Sókrates, když se ho ptali, co si myslí o díle Hérakleita - to co jsem pochopil je dobré, a stejně tak dobré bude i to, co jsem nepochopil, ale byl by k tomu třeba nějaká délský potápěč. 

Nejdůležitější dílo: Totalita a nekonečno

8. Paul Ricoeur

Národnost: Francie

Styl myšlení a přínos:

Myslitel, který se snažil analyzovat symboly a správně se učit je interpretovat.Vycházel z fenomenologického podhoubí a věnoval se především otázkám lidské etiky a poznávání světa.  

Nejdůležitější dílo: Život, pravda, symbol

9. Martin Buber

Národnost: Rakousko

Styl myšlení a přínos:

Velký nadšenec do chasidského vnímání a prožívání světa. Čerpal z chasidismu pro svou jedinečnou humanistickou filosofii s duchovním přesahem. Ustanovil pojmy Já a Ty a různé formy vztahů mezi nimi. Nikdo nedokázal tak brilantně a jednoduše popsat židovskou mystiku jako on

Nejdůležitější dílo: Já a Ty

10. Max Scheler

Národnost: Německo

Styl myšlení a přínos:

Významný kritik nabubřelého akademismu za každou cenu. Myslitel, antropolog, sociolog a psycholog, který vnesl poprvé do filosofie důkladnou analýzu citu a emočního prožívání. Zajímal se hodně o tom, jak vnímat umění.  

Nejdůležitější dílo: Místo člověka v kosmu

Autor: Pavel Jartym | čtvrtek 14.4.2016 11:27 | karma článku: 19,15 | přečteno: 15140x
  • Další články autora

Pavel Jartym

Rozhovor s Jindřiškou Netrestovou

17.3.2017 v 19:24 | Karma: 9,00

Pavel Jartym

Rozhovor s malířkou Alenou Nko

3.11.2016 v 21:30 | Karma: 11,06

Pavel Jartym

Rozhovor s mojí maminkou Janou

1.11.2016 v 15:17 | Karma: 12,43