Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká pravice překročila Rubikon

Ve včerejších dopoledních hodinách předstoupil vrchní státní zástupce Ivan Ištván s kolegy z ÚOOZ na tiskové konferenci, kde veřejnost informovali o prvních podrobnostech zadržení a domovních prohlídek osob blízkých premiérovi Petru Nečasovi. Veřejnosti bylo sděleno, že všechny paralelně probíhající akce ze středy na čtvrtek tohoto týdne souvisí s osobou Jany Nagyové, ředitelkou kanceláře předsedy vlády Petra Nečase.

Paní Nagyová byla obviněna z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, neboli korupce. Zneužití pravomoci úřední osoby mělo mimo jiné spočívat především ve skutečnosti, že Jana Nagyová úkolovala vedoucí představitele vojenské rozvědky za účelem sledování manželky pana Nečase, který nedávno oznámil, že se s paní Nečasovou rozvádí. Po ukončení zmíněné tiskové konference proběhla debata v Poslanecké sněmovně, kterou zahájil projevem sám premiér Nečas. Jeho třináctiminutový výstup patří jistě k tomu nejhoršímu, co v sále Poslanecké sněmovny za jeho dobu zaznělo. Přesto se mu na konci tohoto nedůstojného a pokryteckého projevu dostalo potlesku ze strany vládních stran. Právě tuto skutečnost považuji za to nejhorší, co se mohlo stát. Pan Nečas nám totiž mimo jiné sdělil, že třem „rebelujícím“ bývalým poslancům ODS nabídl vysoké posty v polostátních firmách výměnou za to, že odchodem z Poslanecké sněmovny zabrání pádu vlády. Podle premiéra Nečase a potažmo i Výkonné rady ODS je to standardní politické jednání a on je rozhořčen, že tento jeho postup policie kvalifikuje jako úplatek. Jinými slovy vyjádřeno, pan Nečas nám dnes sdělil důležitou skutečnost, že úplatek ve formě významných postů politikům, kteří byli v daném okamžiku užiteční, považuje v naší zemi za normální. To, že se tak děje v České republice, a to již dlouhou dobu a to bez ohledu na to, která vládní garnitura je u moci, je též pravda, na druhé straně je však pro občany naší země dobrá zpráva, že orgány činné v trestním řízení konečně mají odvahu proti takovýmto praktikám zakročit. Konání ÚOOZ a státního zastupitelství doposud probíhá tak, jak má v právním státě probíhat, a to zjevně vadí dnešní vládnoucí garnituře. Nepochopitelné a neakceptovatelné je i prohlášení ministra financí pana Kalouska, že zákrok proti velitelům vojenské rozvědky byl nepřiměřený, čímž byla poškozena prestiž naší republiky. Z těchto několika uvedených výroků lze dovozovat, že česká pravice včera ztratila smysl pro realitu a právě její chování škodí dobré pověsti naší vlasti. Zde se již nejedná o manželskou aféru rodiny Nečasů, nýbrž o prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších státních struktur. Všichni víme, že politická kultura je u nás na nízké úrovni, ale tím, že se ODS, TOP 09 a LIDEM postavili za premiéra Nečase, ukázali, že pojem právní stát je pro ně prázdný pojem. Smutné na této záležitosti jen fakt, že se na straně dnešní pravice nenašel nikdo, kdo by se ozval a řekl, že to, co se v těchto dnech na naší politické scéně děje, je neakceptovatelné a že pan Nečas musí okamžitě rezignovat. Žel včerejší den byl velkou prohrou české pravice, která přenechává tuto úlohu levici, jež to v konečném efektu pochopitelně využije ve svůj prospěch.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Vondráček | sobota 15.6.2013 8:21 | karma článku: 30,37 | přečteno: 1162x
  • Další články autora

Jaroslav Vondráček

Vracíme se „k vládě lidu“?

Relativně klidnou českou politickou hladinu rozčeřila v minulých dnech kauza kancléře Mynáře ohledně jeho aktivit vůči justici a vystoupení JUDr. Baxy před sněmovním podvýborem pro justici a soudní samosprávu.

29.1.2019 v 19:05 | Karma: 32,70 | Přečteno: 1865x | Politika

Jaroslav Vondráček

Nezpronevěřili jsme se odkazu 28. října 1918 ?

V těchto dnech si připomínáme sté výročí založení Československého státu. Při této příležitosti vychází v tisku články a ve veřejnoprávní televizi můžeme sledovat nesčetné programy k danému tématu.

27.10.2018 v 19:32 | Karma: 9,63 | Přečteno: 217x | Politika

Jaroslav Vondráček

Kam bude směřovat ČR po parlamentních volbách?

Den po volbách do Poslanecké sněmovny spekulují jak občané, tak politologové a novináři, jak bude vypadat budoucí vláda a především se řeší otázka, kdo bude ochoten jít do vládní koalice s hnutím ANO.

22.10.2017 v 21:44 | Karma: 9,40 | Přečteno: 544x | Politika

Jaroslav Vondráček

Máme „české Palermo“?

Jak česká média, tak i veřejnost povětšinou vnímají provedenou policejní reorganizaci v roce 2016 jako koaliční souboj mezi ČSSD a hnutím ANO.

5.2.2017 v 21:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 776x | Politika

Jaroslav Vondráček

Fatální selhání ministra vnitra Chovance

To, co se v posledních dnech děje uvnitř Policie ČR, nemá od doby ministra vnitra Ivana Langera, který v roce 2003 zlikvidoval finanční policii, obdoby.

10.6.2016 v 14:48 | Karma: 40,20 | Přečteno: 2556x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  13:18

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Politolog se zkušeností z ministerstva zdravotnictví má ve vládě řešit vědu

7. května 2024  13:18

Marek Ženíšek, který se má podle TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v minulosti...

Přes 200 škol na Slovensku dostalo výhrůžky pumovým útokem, úřady reagují

7. května 2024  13:05

Více než 200 škol na Slovensku dostalo výhrůžky pumovým útokem, informovalo slovenské policejní...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
Jsem právník, působící jako advokát a externí pedagog na PF UK v Praze, kde učím švýcarské ústavní a správní právo. Značnou část svého života jsem strávil ve Švýcarsku, kde jsem rovněž vystudoval právnickou fakultu v Bernu a odkud jsem se následně před 10 lety vrátil zpět do ČR.

Seznam rubrik