Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zelená pověra opravdu nezahřeje

„Zelená pověra nezahřeje“ zněl transparent nad hlavami horníků, kteří demonstrovali v Praze před ministerstvem průmyslu a obchodu. Důvod je jasný – vláda České republiky se chystá k rozhodnutí nebýt ani oblečená, ale ani nahá. Protože tak by se dalo označit její pravděpodobné rozhodnutí kolem tak zvaných limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Zopakuji krátce svůj dlouhodobý názor člověka, který má nemalé zkušenosti s energetikou a konec konců i s dalším využitím hnědého uhlí.

Dříve nebo později, dokonce i bez ohledu na rozhodnutí vlády, které by mělo padnout v březnu, budou zásoby hnědého uhlí ležící pod Horním Jiřetínem a na okraji Litvínova vytěženy. Jedinou otázkou je jak a kdy k tomu dojde. Ekonomické logice může politika nějakou dobu odolávat, může ji překroutit a může ji „odložit“, ale nemůže ji změnit. Více než dvacet let ponechává politická reprezentace v určité míře nejistoty dvě významné skupiny občanů. Podstatně menší představují obyvatelé těch obcí, které jednoho dne zmizí z povrchu zemského. Nepoměrně větší pak horníci, jejich rodiny a podnikatelé napojení na celý systém. Což jsou nejen přímí partneři či odběratelé povrchových dolů. Jsou to také tisíce živnostníků, jejichž tržby začínají na výplatních páskách horníků.

Jak známo, nejprve tripartita a poté vláda budou mít na stole čtyři varianty. První je ponechání limitů v dnešní podobě. To znamená relativně rychlý útlum těžby v dolech ČSA a Bílina, mluvíme o řádu několika let. Zároveň přijde dominový efekt. V první vlně zasáhne region, kde zmizí v podstatě jediná lukrativní pracovní místa (nebo jedna z nemnoha dobře placených míst) a pak nastoupí krachy živnostníků. Jeho druhá vlna zasáhne Prahu a množství dalších měst, kde skončí doba v podstatě levného tepla a teplé vody. Protože hnědé uhlí je prostě levné, je levnější než jiné zdroje.

Druhá varianta znamená prolomení limitů na dole Bílina. Zde je existence limitů absurdní, v oblasti potenciální těžby nejsou žádná obydlí, těžařům patří i pozemky. Mluvit zde o „prolomení“ je poněkud nadnesené. Na Bílině se vlastník Severočeské doly (v důsledku ČEZ) dostane ke sto milionům tun uhlí a místo v roce 2035 se důl zavře o patnáct let později. „Prolomení“ tohoto limitu je spíše kosmetické a ekonomicky příliš neřeší. Třetí variantou je prolomení limitu u Bíliny a „částečné prolomení“ u dolu ČSA (majitel Severní energetická). Ekonomicky jde o problematické řešení, protože není jasné, nakolik by se takové pokračování těžby vlastně vyplatilo a nakolik jde o zbytečné rozhodnutí bez skutečného významu. Spíše se zdá, že taková verze nebude mít reálný dopad na udržení dolu ČSA v provozu po roce 2022.

A pak je tu čtvrtá verze – zrušení celé koncepce limitů (stanovených poměrně ad hoc českou vládou v roce 1991 v porevoluční hektické době, kdy mnoho rozhodnutí bylo spíše zaslepených než vizionářských).

Lidsky chápu obyvatele Horního Jiřetína a Černic, což jsou obce, které jednoho dne těžbě ustoupí. Je to nepříjemná situace, je to určitě strašně těžké. Stejně rozumím pocitům lidí, kterým kolem domu vede dálnice, kteří bydlí u chemičky, je mi doslova líto obyvatel Náchoda, kterým projíždí přes rozdělené město několik tisíc kamionů každý den, stejně tak mám pochopení pro nechuť lidí, kolem jejichž obydlí povede jednoho dne pro změnu silniční obchvat tohoto města (i když tempem, kterým se připravuje, to bude trvat ještě nějaké desítky let). Umí m se vžít do zoufalství těch, kterým nad hlavou sviští letadla, stejně tak vnímám bezmoc spoluobčanů, které odříznul od přátel a příbuzných železniční koridor. Jenže to všechno je realita našeho světa. Alespoň žijeme v době a v zemi, kde se občané domohou patřičného odškodnění a náhrady své újmy. Té majetkové pochopitelně, těžko nahradit vzpomínky a emoce.

Jenže: Máme určitý životní styl. Máme nároky a potřeby. Chceme zmáčknout knoflík a mít teplo, otočit vypínačem a mít světlo, v zimě nesnášíme zimu a v létě vedro. Chceme si užívat výdobytků naší civilizace a žít v panenské přírodě. Jenže tak věci nefungují – vždycky je něco za něco.

Když se nebude na severu Čech těžit, znamená to nejen stovky a tisíce horníků bez práce, nižší životní úroveň pro velkou skupinu lidí. To by bylo možné vynahradit (alespoň částečně) nějakým sociálním fondem a vládními pomocemi. Jenže ekonomicky jde o daleko širší problém. Jsou zde také dopady na další regiony v tom, že teplo a teplá voda budou dražší, často o hodně dražší, znamená to snížení naší společné energetické bezpečnosti a vyšší závislost na dovozech, snížení suverenity této země.

Tohle všechno to znamená. Protože skutečně platí, že zelená pověra nezahřeje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 9.2.2015 12:49 | karma článku: 20,35 | přečteno: 1070x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik