Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těžební limity a šluknovské problémy spolu opravdu nesouvisí

Karolína Peake se zřejmě stává odbornicí na všechno – korupci má ve vládním popisu práce, nyní se ve své tiskové zprávě vyjádřila k významu památek pro sever Čech, k energetice a k vlivu těžby na krajinu, zabruslila i do zdravotnictví a překvapivě se ukázala i jako znalkyně moderní historie a protikomunistického odboje.

Já si z toho všeho vyberu k diskusi tu energetiku, nehodlám soupeřit v tom, kdo je více renesanční osobnost. A předjímám, že na závěr zabruslím do zeměpisu.

Takže co nám vlastně paní Peake říká. V podstatě tvrdí, že devastace krajiny způsobená těžbou je vinna za sociální problémy, že rypadla zdevastovala krajinu a že tyto faktory pak společně zdecimovaly zdejší společnost, že za špatný zdravotní stav místních obyvatel (a zejména za množství předčasně narozených dětí) mohou těžaři. Pak se ještě ptá, kolik ze zisků těžebních společností směřuje na obnovu krajiny. A z toho ji plyne, že „limity se nesmí prolomit“. Protože podle ní „v minulosti těžba nutná byla“, ale „těžební limity nebyly na začátku devadesátých let nastaveny pro nic za nic“.

Je opravdu těžké definovat, jak konkrétně je těžba uhlí vinna za sociální problémy na severu Čech. Přiznejme si, že povrchový důl není nejkrásnější místo světa, ale že by se někdo pohledem na něj přeřadil ze skupiny „slušný a spořádaný obyvatel“ do skupiny „nepřizpůsobivý jedinec“, to asi opravdu ne. To by to totiž muselo fungovat i obráceně a z nepřizpůsobivých jedinců by se při pohledu na rekultivovanou krajinu stávali spořádaní obyvatelé.

Paní Peake si ve svém populistickém textu, klade nejednu řečnickou otázku, na niž by však jako místopředsedkyně vlády měla znát odpověď. Těžba uhlí kolem Mostu a Litvínova, kde mluvíme o možnosti prolomit limity, zaměstnává více než pět tisíc lidí. Z tohoto počtu je přes sedmdesát procent z okresu Most, další jsou v drtivé většině z okolních okresů. A ze všech zaměstnaných na Mostecku pracuje pro důlní společnosti a na ně navázané provozy sedm procent ze všech zaměstnaných.

Důlní společnosti působící na severu Čech odvádějí ročně do státního rozpočtu na platech a odvodech na daních z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění miliardy korun. Stejného řádu dosahují i výdaje na rekultivace. Podotýkám, že členka vlády má neskonale větší možnosti, jak se dobrat přesných čísel, než kdokoliv z nás, takže pokud napíše, že by ji zajímalo „kolik důlní společnosti odvádějí“, nejde o nic jiného, než o neschopnost nebo nevůli si to zjistit.

Ale to není to nejpodstatnější. Paní Peake spojuje počet předčasně narozených dětí s těžbou uhlí a jeho zpracováním. Pokud politik nechce získat nálepku demagoga, neměl by spojovat věci, které spolu nesouvisejí. A co se těžby uhlí týká a množství předčasně narozených dětí, neumím si při nejlepší vůli představit souvislost a úměru. Čím víc se vytěží hnědého uhlí, tím víc se předčasně narodí dětí?

Jestliže paní místopředsedkyně vlády hledá viníky horšího průměrného zdravotního stavu obyvatel severních Čech, bylo by asi potřeba zaměřit se i na jiné faktory znečišťování životního prostředí, včetně chemických provozů. A možná by ji resortní kolegové z vlády mohli uvést do souvislostí a vysvětlit jí, že naprostý útlum těžby by pro některé oblasti severu Čech znamenal ohromnou tragédii, včetně sociální. Ubyly by peníze těm, kdo jsou nyní zaměstnáni v dolech, jejich rodinám, ubyly by peníze městům a obcím, ubyly by i významní financiéři místních aktivit.

A na konec poznámka. Titul textu paní místopředsedkyně vlády zní: „Těžební limity a šluknovské problémy spolu jen zdánlivě nesouvisí.“ Jen na okraj podotýkám, že Šluknov je od Mostu a Litvínova několik desítek kilometrů daleko a charakterem krajiny jde o naprosto odlišná místa – ve Varnsdorfu, Šluknově, Jiříkově či v Rumburku se nic netěží, v podstatě tam zmizel i průmysl. Příroda je tam čistá a životní prostředí velmi dobré. Takže v duchu logiky uplatňované paní Peake se táži: Kolik lidí ze šluknovského výběžku pracuje v tuzemském důlním průmyslu?

Autor: Jaroslav Veverka | středa 14.9.2011 10:00 | karma článku: 13,11 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik