Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šmírování je nepříjemnou daní za větší bezpečnost

Skoro celý svět se diví, že americká Národní bezpečnostní služba (NSA) sledovala internetovou komunikaci v evropských zemích a podle posledních zpráv měla svoje mikrofony i v některých prostorách Evropské unie v USA. Řada lidí se v reakci na to tváří pohoršeně. Nabízím jiný názor.

NSA byla pokládána za nejvlivnější a nejmocnější špionážní organizaci USA už někdejší StB. Dokonce to tehdy stálo dirigentům veřejného mínění za menší kampaň, když v různých na svou dobu „odvázaných“ časopisech, jako třeba Technický týdeník nebo ABC, vycházely články o tom, jak Amerika „poslouchá“ celý svět a zneužívá tuto možnost vůči vlastním spojencům

Takže fakt, že Američané odposlouchávají různým způsobem obrovské množství různých forem komunikace mezi lidmi, víme dávno. Totéž – ale v poněkud menším rozsahu – dělají Britové, Francouzi a další, další, další. Takový je tento svět a z jistých důvodů takový stále je. A byl takový odedávna. Ne nadarmo se říká, že špionáž patří k nejstarším řemeslům.

Stát má několik málo funkcí, kvůli kterým si jej lidé vytvořili. Možná to někoho překvapí, ale nepatří k nim existence ministryně pro „cokoliv“ z nikým nevolené strany a dokonce ani provozování veřejnoprávní televize. Těmi hlavními je obrana, tedy vnější a vnitřní bezpečnost. Velmi lapidárně řečeno jsme vytvořili státy především kvůli tomu, aby nepřišel soused a nerozbil nám hlavu kyjem nebo na ni nehodil atomovku. Všechno ostatní včetně státní komise pro posilování konkurenční schopnosti a také akreditační komise ministerstva školství jsou naplaveniny vytvářené státní byrokracií. Ale to je úplně jiné téma.

Míra bezpečnosti vždy souvisí s osobní svobodou. Nemáme svobodu rozmlátit sousedovi hlavu lopatou, když v neděli odpoledne vytáhne pneumatické kladivo a dělá si díru do baráku. Stejně tak nemáme svobodu smíchat nějaké hnojivo s něčím dalším, narvat to do plechovky a vyhodit do vzduchu továrnu na pneumatická kladiva, z nichž jedno si soused koupil.  I když, jak známo, i to se občas stává.

Spojené státy mají téměř veškeré atributy světového lídra. Sílu, velikost, ekonomiku… a odpovědnost, přinejmenším k vlastním občanům. Mají řadu spojenců, ve skutečnosti ale tito spojenci mnohdy lavírují a především mají svoje představy o tom, s kým se kamarádit a jak, a s kým rozhodně ne. Výjimkou je Velká Británie a její „zvláštní vztahy“ s USA mj. kvůli jazykové nebariéře a historickým vazbám a Izrael, který je jediným a nejpevnějším spojencem Washingtonu na Blízkém a Středním Východě, ale nijak jej to neomezuje v tom, aby Američanům kradl jejich vojenská tajemství. A nejen ta.

Ale co vlastně dnes Evropa vzkazuje Spojeným státům? Na jedné straně říká, že je po dvou světových válkách i nadále potřebuje kvůli své bezpečnosti (aniž by ale jen slůvkem připustila, že se bojí Ruska a čím dál tím více i dalších zemí), avšak na straně druhé se tváří odtažitě, a když je příležitost, přiloží si svoje polínko pod kotel protiamerických nálad. Tak se spojenci nechovají.

Jenže to je jen malý detail. Američané odposlouchávají a sledují desítky tisíc nebo možná i desítky milionů hovorů či mailů především na základě sledovaných klíčových slov (třeba bomba) a tipů svých agentů z terénu. Díky tomu jsou schopni odhalit s předstihem řadu chystaných aktů proti západní civilizaci, jejíž jsme součástí, s předstihem. A ve valné většině případů se o tom my, obyčejní smrtelníci, ani nedozvíme.

Chápu, že špiclování Velkého Ucha je obecně velmi nepříjemným pocitem. Stejně tak rozumím tomu, že to řadu lidí může rozčilovat, a souhlasím s tím, že to je na hraně nebo za hranou porušování soukromí. Ale současně vím, že to dělá náš svět o něco bezpečnější. Šmírování je prostě nepříjemnou daní za naši větší bezpečnost.

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 4.7.2013 14:53 | karma článku: 22,32 | přečteno: 1965x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Firmy už nechtějí brát brigádníky. Kvůli změnám v zákonech se to nevyplácí

3. června 2024

Premium Počet firem, které hledají brigádníky na sezonní práce nebo na záskok za zaměstnance na dovolené,...

V debatách se mi daří, říká Nerudová a hájí migrační pakt: Solidarita je základ

3. června 2024

Za minimum považujeme čtyři mandáty. Takové ambice představila ekonomka a neúspěšná kandidátka na...

ANALÝZA: Prokličkuje se Izrael k mírové dohodě? Ukáže se, kdo to myslí vážně

3. června 2024

Premium (Od spolupracovnice MF ­DNES v Izraeli) Válka trvající osm měsíců vyvolává napětí jak uvnitř izraelské společnosti, tak na mezinárodní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik