Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šmírování jako metoda demokracie

Mám pocit, že tu opět vzniká mlčící většina, která akceptuje, že mezi standardy veřejného života pevně zakotvily policejní odposlechy, které jsou jako na běžícím pásu zveřejňovány v médiích, že jeden politik nebo úředník skrytě nahrává druhé, aby to později mohl proti nim veřejně použít, a že média na tuhle hru přistoupila.

Desítky policistů v akci, desítky štěnic v permanenci, sledování lidí na každém kroku, bonzování, udavačství. Vypouštění dílčích informací z odposlechů, kusů vytržených z kontextu. Boj s korupcí je nesporně velmi podstatný. Korupce je nebezpečný vřed, který žere demokracii stejně, jako rakovina lidské tělo. Jenže rakovinu neporazíme tím, že zastřelíme pacienta.

Musíme si položit stejnou otázku, jakou si pokládají mnozí občané Spojených států. Třeba nebylo hlavním vítězstvím Al-Kajdy zničení Dvojčat a tisíce mrtvých. Třeba bylo tím opravdovým vítězstvím teroristů nastolení atmosféry, kdy demokratické země sáhly na svobody svých občanů a občanů dalších zemí.

I když nechutný a odporný čin teroristů znamenal zmaření mnoha životů a obrovské škody lidské, sociální i ekonomické, nebylo největší prohrou to, že jsme nyní ochotnější smířit se s omezeními, s obrovskými finančními výdaji, s tím, že se cítíme ochotnější k silovým řešením a podobně. A v  boji s korupcí to není o moc jiné.

Mám pocit, že tu opět vzniká mlčící většina, která prostě akceptuje, že mezi standardy veřejného života pevně zakotvily policejní odposlechy, které jsou jako na běžícím pásu zveřejňovány v médiích, že jeden politik nebo úředník skrytě nahrává druhé, aby to později mohl proti nim veřejně použít, a že média na tuhle hru přistoupila.

Z principu jejich fungování je samozřejmě víc zajímají takzvané kauzy a nikoliv to, jestli je pro nás občany lepší platit daně patnáct či třicet procent, a radostně hýkají nad tím, že dostávají k dispozici informace, na jejichž prodeji se dá dobře vydělat. Vydělat na odposleších se dá i na kulturním poli, jak dokládají příklady Ivánka, blonďaté bestie a nejnověji i na sedmi milionech korun v krabici od vína.

Nechci se nikoho zastávat, jen konstatuji, že jako mlčící většina jsme se smířili s tím, že policie skupinu lidí sledovala v naší zemi nevídaným způsobem a s nasazením zatím neslýchaných technik i prostředků. Jistě – bylo to všechno použito v boji s korupcí. V pořádku. Ale jak to bude použito příště? Musíme se ptát stejně, jako lidé na mítincích „Tea Party“: Pokud vypustíme z láhve džina omezení našich svobod, budeme ho umět zase zahnat zpět?

Vždyť vedle nesporně potřebného boje s korupcí tady máme další efekt: Informace získané bezpečnostními složkami jsou používány k ovlivňování veřejnosti, do tisku se dostávají úryvky a dílky větších celků. Kdo nám zaručí, že tyto kousky ohromného informačního puzzle nejsou vytrženy z kontextu tak, aby vytvářely určitý dojem, atmosféru?

Má to i řadu dalších efektů. Politika se zužuje na boj o to, kdo je méně a kdo více náchylný ke korupci. Chceme se vypořádat s korupcí? Nepomůže ani milion policistů a ani milion štěnic, dokonce ani milion udavačů. V Číně korupční komunistické funkcionáře střílejí do zátylku, ale index korupčního prostředí v Číně neklesá. A nepoklesne, dokud funkcionáři budou dávat povolení, budou mít kulatá razítka a moc nad tím, jak bude fungovat hospodářský život, prostě dokud budou rozhodovat o tocích peněz.

Nedělejme si iluze, že u nás je to jinak, byť tu máme více než dvacet let od pádu komunismu. Jestliže chceme omezit korupci (vymýtit ji nelze, na to můžeme rovnou zapomenout), tak nemá smysl kupovat další zpravodajskou techniku a odposlouchávat další tisíce lidí, ale je třeba „automatizovat“ moc a co nejvíce omezit možnosti politiků rozhodovat o penězích. Čím méně budou politici rozhodovat o utrácení z veřejných rozpočtů, tím méně bude stát, v němž žijeme, korupční.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | pátek 29.6.2012 10:01 | karma článku: 12,30 | přečteno: 871x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik