Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Schopné ženy se prosadí i bez evropské direktivy

Pozitivní diskriminace škodí. Přinese možná krátkodobé zlepšení stavu, ale dlouhodobě je to špatné řešení jakékoliv situace, protože nutně snižuje celkovou výkonnost systému. A je jedno, zda se to týká počtu černošských nebo hispánských studentů na amerických universitách nebo počtu žen ve vedení evropských firem.

Evropské unii se o nějaké formě uzákonění počtu žen v různých orgánech diskutuje velmi dlouho a jsou země, kde taková pravidla platí pro politické funkce či dokonce pro managementy firem již delší dobu.

Klasickým příkladem je Skandinávie. Zatím se nicméně nezdá, že by výsledkem bylo nějaké dramatické zlepšení situace oněch států – byly to ekonomiky, které na tom byly velmi dobře před zavedením kvót a jsou na tom dobře i po zavedení kvót, fungují v podstatě stále stejně. Základ jejich systému je dávno dán, tradice jsou pevné, struktura hospodářství tradičně zdravá. Popravdě je poněkud nemožné podle těchto zkušeností říkat, že kvóty přinesly pokrok.

V boji za kvóty se operuje také tvrzením, že firmy s větším zastoupením žen v řídících orgánech dosahují lepších výsledků než „machistické“ korporace. Údajně jde o rozdíl měřitelný a přesně definovatelný. Aniž bych jakkoliv chtěl zpochybňovat práci těchto výzkumníků, je zajímavé, že pokud jsou tyto rozdíly tak zjevné, nevedou k rychlé změně v řídících strukturách podniků.

Odmítám představu o globálním spiknutí mužů, kteří za žádnou cenu nechtějí schopné ženy pustit na vedoucí pozice – již proto, že ve skutečnosti jde vždy o rozhodování vlastníků a těm záleží na ekonomických výsledcích, nikoliv na genderové rovnosti. Podílníkům ve společnostech je v podstatě jedno, zda jejich CEO nosí sukni nebo kalhoty, pokud jim pravidelně vyplácí dividendu a tržní hodnota firmy roste.

Naopak si dovolím zavzpomínat na smutný příběh společností Hewlett-Packard a Compaq. Jejich fúzi prosadila svého řasu nejslavnější manažerka světa a podle mnohých také kdysi nejvlivnější žena světa Carly Fiorina. Šla za prosazením svého nápadu velmi tvrdě, odstranila z cesty mnoho manažerů, kteří protestovali, a také jistě nějaké manažerky, které tento deal považovaly za chybu, soudila se s částí majitelů. Od fúze uplynuly dlouhé roky a vzniklá korporace se z ní dodnes pořádně nevzpamatovala. Ve skutečnosti to bylo absolutní Waterloo a akcionáři přišli o značnou část svého majetku.

Bylo by ale hloupé zavrhnout nápady Evropské komise bez nějakého hlubšího zkoumání. Je zajímavé, že poslední iniciativa týkající se výkonných a nevýkonných manažerských postů je zamýšlena (naopak od mnohých dřívějších nápadů) již pouze na státní podniky (nebo podniky s převládajícím podílem státu) a na velké společnosti kotované na evropských burzách.

To znamená směrem tam, kde je obecně v řízení společností přítomen menší podíl racionality. Známe to i z české kotliny. Také společnosti s rozdrobeným vlastnictvím mnohdy trpí tím, že mezi majiteli není jasná síla, která by byla schopna tyto firmy racionálně kontrolovat a mnohdy nakonec management řídí podnik a zároveň kontroluje i odměňuje sám sebe. Zde by opravdu nařízení o povinné přítomnosti 40 procent žen v užším vedení mohlo dosáhnout toho, co zjevně rozdrobená vlastnická struktura nebo nekompetentní politické rozhodování maří, totiž změny v systému cirkulujících manažerů, kteří jednou nasednou na kolotoč a již není síla, která by je (přes prokázanou neschopnost) zase vysadila.

Avšak to je léčba stejně podivná, jako kdyby se chirurg rozhodl řešit bodavou bolest v noze amputací ruky.

Ano, míra iracionality ve společnostech, které ovládají nedostatečně definovaní vlastníci nebo politici, je obrovská, ale i kdyby v jejich managementech byla polovina žen nebo třeba sto procent žen, na principu to nic nezmění. Problém je v samotném základě, totiž ve formě vlastnictví. A nepochybuji o tom, že v racionálně se chovající firmě, která má jasnou vlastnickou strukturu, schopná žena – manažerka najde zcela odpovídající postavení. I bez kvóty a evropských direktiv.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | pátek 19.7.2013 10:50 | karma článku: 13,61 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Soudní zaměstnanci míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

20. května 2024  19:32

Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik