Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Platy úředníků, kteří nejsou na očích, jsou mimo realitu

Bývalá šéfka Úřadu vlády Jana Nagyová brala dva miliony korun ročně, což vyvolalo tradiční dramatické reakce v diskusních fórech. Popravdě není takový plat nic ojedinělého – stejné peníze bere finanční ředitel střední firmy nebo šéf nějaké menší. Jde tedy o plat opravdu vysoký, ale nikoliv na úrovni špičkových manažerů. Ti berou podstatně více.

Neřešme, zda jde konkrétně o Janu Nagyovou, neřešme ani její osobní vztah s bývalým premiérem a neřešme ani kriminální aspekty situace. Zkusme si pouze odpovědět otázku, zda státní úředník může brát 170 tisíc korun měsíčně. Jako obvykle existují dvě dosti protichůdné odpovědi.

První možností je, že takové peníze brát může. Šéf Úřadu vlády je exponovaný post, který vyžaduje vysokou profesionalitu, morální integritu, značné znalosti, zkušenosti, rozhled. Ve všech těchto aspektech by měl být ten, kdo řídí úřední mechanismy Strakovy akademie, na kvalitativně stejné výši, jako manažer v soukromé sféře. Pokud to tak také je, pak je odpovídající plat naprosto logický a je snadné ho plně ospravedlnit.

Druhá možnost je, že nemůže. Celková hladina platů ve státní sféře je nastavena nějakým způsobem a vychází principiálně z průměrné mzdy v hospodářství. K ní je v určitém vztahu – to platí od tabulkových platů úředníků státních institucí až po prezidenta. Bohužel není tento vztah dán přesně v nějakém poměru, ale v principu platí. V tomto pohledu je pak plat šéfa Úřadu vlády ve výši téměř osminásobku průměrné mzdy nepřijatelným excesem, ovšem stejně tak jako celá situace ve státním sektoru.

Protože jsou platy ministrů, senátorů či poslanců pod velmi přísným drobnohledem veřejnosti, která svoji nespokojenost s celou politickou situací přelévá mimo jiné do soustavné kritiky těchto příjmů, dostali jsme se do absurdního stavu. Mnoho náměstků ministra nebo dalších činitelů úřadů bere víc než jejich šéfové a to často o hodně více. Takže nakonec brala Jana Nagyová na svém postu více než samotný premiér a na některých úřadech se zjistilo, že náměstci mají například dvakrát vyšší příjem než jejich šéf. Před časem také vyšlo najevo, že v roce 2010 bral jeden z náměstků ministra školství téměř stejně jako guvernér České národní banky (tehdy šlo o 376 500 korun).

Jak vidno, máme problém s celým systémem odměňování na těch postech, které bychom nazvali „politickými“. A zatímco se veřejnost usilovně soustřeďuje na platy „viditelných“ činitelů, naprosto mimo realitu se dostávají platy těch, kteří nejsou tak na očích.

Případ na Úřadu vlády a jiné podobné by ale neměly vést k tomu, aby se veřejnost dostala do vleku absolutního populismu a nezačala propadat představě „chudé“ státní správy. Bylo by naopak dobré vytvořit systém, který by definoval platy ústavních činitelů včetně poslanců a senátorů, pracovníků úřadů v tak zvané „politické“ sféře, tedy náměstků a ředitelů úřadů, a také například soudců jako příjem odvozený důsledně od průměrné mzdy v národním hospodářství a nejraději v soukromé sféře.

Skončily by dohady o tom, zda nyní tyto platy snižovat nebo zvyšovat – pohybovaly by se přirozeným způsobem tak, jak by se dařilo celé zemi (pokud tedy průměrný plat můžeme chápat jako něco, co vyjadřuje úspěšnost ekonomiky). Roční odměny by pak mohly dosáhnout pouze určitého procenta příjmu. Případ Nagyová by se již nemohl opakovat.

Jeho principem by totiž již nebylo, zda brala ve své funkci příliš peněz, ale jednou pro vždy bychom se bavili o tom, zda jsou funkce obsazeny lidmi, kteří na ně mají odpovídající odbornou, lidskou a morální kvalitu. A cenu práce těchto lidí by znal každý daňový poplatník stejně, jako zná cenu práce prezidenta nebo poslance. Tímto způsobem by měly být určeny všechny příjmy, které se odvíjejí přímo nebo nepřímo od volebních výsledků.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 8.8.2013 9:55 | karma článku: 26,14 | přečteno: 1543x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik