Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

OKD vyrazilo do bitvy

Za texty o reklamní kampani OKD se objevují na zpravodajských serverech opravdu ostré diskuse. Týkají se obvykle bytů OKD, Zdeňka Bakaly, privatizace dolů ve Slezsku a na severu Moravy a těžby na Frenštátsku. Většina těch poznámek není zrovna pěkná.

Těžařská firma, která používá reklamu ke svému zviditelnění, ke zlepšení reputace, k posílení svého vlivu na společnost je brána jinak, než chemický gigant, který podporuje prodej svého pracího prášku. Těžko říci z jakého důvodů, ale první případ dráždí velkou spoustu lidí. Zvláště pak levicově zaměřené intelektuály nebo voliče středu, kteří sice dávají hlas nevyhraněným formacím, ale pokud zkoumáme jejich opravdové názory, pak jsou to ideově spíše souputníci sociálními demokracie, případně dokonce komunistů. Což je zajímavé, ale v tomto případě vedlejší. Podstatné je, jaký typ lidí je rozčílen rozhodnutím OKD utratit část peněz soukromé společnosti na posílení své image.

Tato nechuť připustit, že firma pouze používá své svaté právo propagace, má totiž hlubší kořeny. I když se v této zemi střídají celkem pravidelně vlády do značné míry pravicové a do značné míry levicové, nelze říci, že by některá z nich (kromě těch ze samotného počátku devadesátých let) byla zaměřená vysloveně proti průmyslu a obecně výrobním odvětvím. Často ale vládní činitelé (a především různí vlivní lidé mimo vládu) blouznili o tom, jak bude česká ekonomika postavená na hi-tech nebo na službách a podobně. V naší společnosti postupně vznikl dojem, že průmysl a těžba surovin jsou pouze dočasná zla, která musíme přetrpět před tím, než přijde éra služeb a čistých technologií. Pak se všichni budeme zabývat sedavou prací v teploučku oděni do bílých plášťů. Každý bude mít vysokou školu nebo raději dvě, pracovní doba klesne na čtyři hodiny, protože dosáhneme nekonečně vysoké produktivity práce, díky čemuž se propracujeme do jakési spotřebitelské nirvány.

Jen málokdo řekne otevřeně, že to je úplná blbost. V budoucnosti deseti, dvaceti nebo padesáti let bude česká ekonomika postavena stále na těžbě surovin, na hutích a navazujícím těžkém průmyslu a především na své hlavní síle, na spotřebním průmyslu a souvisejících odvětvích. Tady bude jádro a hybný moment národní ekonomiky. Pokud někdo říká, že se staneme Švýcarskem střední Evropy, měl by si dát studený obklad na hlavu. Možná, že finančnictví posílí a možná, že se stane podstatnější součástí hospodářství, ale o prosperitě nebo neprosperitě země se rozhodne v takových společnostech, jako jsou Škoda Auto, ČEZ, Siemens, u výrobců strojů, a také v důlních firmách jako Czech Coal nebo právě OKD…

Reklamní spoty OKD nám připomínají tak elementární pravdu, že je až nepochopitelná míra jejího zapomnění.  Zatracované uhlí je základní výrobní surovinou nejen pro teplo nebo elektřinu, ale také pro chemický průmysl a bez něj bychom nebyli schopni vyrobit tisíce naprosto běžných věcí, které používáme s naprostou automatičností. Bez uhlí by náš svět nebyl tak barevný, nebyl by tak pohodlný. Vlastně je smutné, že těžařská firma musí vynakládat zřejmě nemalé peníze na to, aby osvěžila naší paměť a aby nás přinutila vzpomenout si, že tento svět nejsou jenom kavárny a počítače.

OKD a těžaři obecně potřebují této společnosti sdělovat, že v příštích letech musíme buď změnit svůj postoj k těžbě surovin, nebo se smířit s tím, že budeme platit za svoje rozhodnutí věřit v „naše malé Švýcarsko“ nemalý poplatek, kus naší životní úrovně. Potřebují zbořit tu snovou vizi světa čistých technologií a bílých plášťů, potřebují říci této společnosti, že horníky a těžaře sice nemusí mít v lásce, ale měli by se s jejich existencí a činností alespoň smířit. OKD s tím začalo prostřednictvím televizních spotů. Otázkou je, zda síla v televizích se střídajících „aktivistů“ a „expertů“ nebude daleko větší než schopnost těžařů upoutat pozornost k opravdu důležitým otázkám.

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 31.10.2011 9:00 | karma článku: 8,69 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik