Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nikoliv zákony, ale břidlice mohou zlevnit svět

Novým hitem české politické scény je diskuse o tom, co by mohlo zlevnit potraviny. Zda třeba zrušení zákona o významné tržní síle nebo něco jiného. Samá voda. To, co by vedlo ke snížení ceny v podstatě veškerých výrobků i služeb, je levná a dostupná energie.

Energie je základ celého následného systému – svět je taková pyramida postavená na špičku. Dole najdeme ropu, zemní plyn, hnědé a černé uhlí, dřevo, uran, sílu vody, větru i slunce. Nejvíce energie získáváme a zcela jistě budeme i v budoucnu získávat spalováním různých podob metanu. Zbytek je v podstatě doplněk. Čím více máme metanu k dispozici v aktuální chvíli, tím níže jde jeho cena a tím levnější je všechno, co následuje. Ať je to už výroba hřebíků, pěstování pšenice, dovoz banánů nebo třeba jídlo v restauraci. Energie je jako podstatný výrobní náklad obsažena v podstatě ve všem, co nás obklopuje – pokud to není přírodní výtvor. Cena a dostupnost energie jsou klíčové konkurenční výhody. Těžko si představit zemi, kde je drahá elektřina, aby tam zároveň mohlo existovat ocelářství nebo těžké strojírenství. V takové ekonomice, která trpí nedostatkem energie, nemůže dojít k nějakému většímu růstu domácího produktu.

Břidlicový plyn a těžba ropy z břidlic mohou výrazně změnit energetickou mapu světa a především je již nyní jisté, že nám tyto nové způsoby těžby metanu dávají jako lidstvu energetickou budoucnost na nějakých sto, možná dvě stovky let. Do Spojených států se vrací výroby, které musely před mnoha lety odejít právě kvůli drahé energii. Jejich návrat souvisí s dynamickým rozvojem těžby břidlicových plynů. USA se ze země dovážející obrovské množství suroviny staly zemí soběstačnou a exportérem. Co více – samozřejmě se ihned začaly snahy o další využití plynu v chemickém průmyslu a výzkum v tomto směru velmi dynamicky pokračuje. V severní Americe probíhá nová revoluční vlna. Zajímavé je, že ač budou její důsledky dalekosáhlé, obsah je velmi starý. Spalování metanu a výroba energie.

Pomiňme nyní ekologické potíže spojené s těžbou břidlicových plynů, které jsem zmínil v jednom ze svých starších blogů. Nepochybuji o tom, že dříve nebo později budou technologie dotaženy tak, že rizika spojená s těžbou se podaří minimalizovat. Ale touha světa po levné energii se nezastaví ani přes různá nebezpečenství a těžit se daleko masověji než nyní začne v krátké době. Užitek, jaký přinášejí břidlicový plyn a ropa z břidlic pro americkou ekonomiku, bude stimulovat snahy o podobný efekt v jiných částech světa.

Podle zprávy poradenské a auditorské společnosti PricewaterhouseCoopers se podíl ropy těžené z břidlic zvýší ze současného jednoho procenta na dvanáct procent a to během zhruba dvaceti let. To bude tlačit na ceny ropy, které by se měly podle stejné studie pohybovat o třetinu až polovinu níže, než kolik předpokládaly predikce na následujících dvacet let vytvářené ještě relativně nedávno. Co to znamená? Obrovské prostředky, které by firmy a spotřebitelé museli vrhnout do energií, budou moci využít jinak – mimo jiné na spotřebu. Náklady, které tíží průmysl i jiné výroby poklesnou a umožní novou cenovou válku mezi producenty.

Podobně jako mnohokrát v jiných případech, je využití břidlic do cesty stavěno mnoho překážek. Stejně jako těžbě uhlí, jako jaderné energii, jako mnoha jiným způsobům, které znamenají využití stávajících zdrojů, zajištění dostatku energie. Pokud nadáváme na vysoké ceny, na někdy nepochopitelné cenové skoky, měli bychom se především podívat na to, zda využíváme opravdu důsledně naše energetické možnosti. Ve Spojených státech již břidlicový plyn ukázal svoji sílu změnit ekonomické poměry, za nedlouho se projeví i síla ropy těžené z břidlic. Ale Evropská unie a řada evropských vlád stavějí využití těchto zdrojů překážky, omezují průzkum nebo ho dokonce zakazují. To je absurdní přístup k věci a jedno lze říci s úplnou jistotou. Takto se levnějších potravin nedočkáme – i kdybychom stokrát zrušili zákon o významné tržní síle.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | středa 20.2.2013 11:20 | karma článku: 20,89 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Soudní zaměstnanci míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

20. května 2024  19:32

Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik